2014 m. spalio 31 d.    
Nr. 41
(2112)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Paminėtas prezidento Kazio Griniaus perlaidojimo 20-metis

Spalio 8 dieną paminėta 20 metų nuo tos dienos, kai iš JAV į Lietuvą buvo pargabenti ir perlaidoti trečiojo Lietuvos prezidento Kazio Griniaus palaikai. Ta proga Selemos kaime, kuriame gimė ir užaugo prezidentas, prie Mondžgirės giraitėje stovinčio paminklo buvo surengtas minėjimas. Deja, jubiliejinėse iškilmėse negalėjo dalyvauti perlaidojimą inicijavę žmonės – Lietuvos tūkstantmečio minėjimo direkcijos direktorius Gediminas Ilgūnas ir Seimo narys Algis Rimas – juos irgi jau priglaudė žemė... Lygiai prieš 20 metų jų pasiryžimo dėka buvo įvykdytas K. Griniaus prieš mirtį savo artimiesiems išsakytas noras „... sąlygoms atsiradus, būti priglaustam Mondžgirėje, supylus paplentėje kalnelį, kuriame pelenų urna būtų“.

Lietuvos prezidento Kazio Griniaus memorialinio muziejaus (direktorius Vytautas Grinius yra prezidento giminaitis) darbuotojų surengtame renginyje dalyvavo Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos gimnazistai ir mokytojai, Marijampolės ir Kazlų Rūdos savivaldybių oficialūs atstovai, prieš 20-metį paminklą sukūręs skulptorius Kęstutis Balčiūnas. Trečiojo Lietuvos prezidento amžinojo poilsio vietą pagerbė Seimo nariai Albinas Mitrulevičius ir Irena Šiaulienė. Jie prisiminė svarbiausias prezidento asmenines savybes ir kvietė nepamiršti jo puoselėtų demokratijos ir doros principų. Prisimindamas šios iškilios mūsų krašto asmenybės gyvenimą ir veiklą, Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojas Sigitas Valančius visiems susirinkusiems linkėjo, kad prezidento K. Griniaus testamento žodžiai – „Giliai tikiu lietuvių tautos amžinybe... gerovės galima pasiekti tik demokratinėje Lietuvos Respublikoje“, – visada būtų mūsų gyvenimo etalonas.

Renginio dalyviai turėjo progą išgirsti autentišką prezidento balso įrašą, padainuoti porą patriotinių dainų, padėti gėles ir uždegti žvakes prezidento atminimui.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija