2014 m. spalio 31 d.    
Nr. 41
(2112)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Projekto rubrikos: „Atmintis“, „Bendruomenėse“,
„Istorija ir dabartis“, „Naujakuriai“, „Pažintis“, „Susitikimai“,
„Tarp lietuvių“, „Tėviškės lobiai“, „Žvilgsnis“.


Žvilgsnis

Pamąstymai prie kapinių vartų...

Vytautas Bagdonas

Artėjant lapkričio pirmajai, suaktyvėja kapinių lankymas, artimųjų kapų tvarkymas. Per Visus Šventuosius ir Vėlines kapai „skęs“ gėlėse, žvakių šviesoje, link „mirusiųjų karalysčių“ drieksis automobilių eilės. Jau įprasta, kad, tvarkydami artimųjų kapus, žmonės į šalia kapinių esančius konteinerius arba specialiai įrengtas tam skirtas vietas suneša nuvytusias gėles, nebereikalingus gėlių krepšelius, vainikus, stiklinius ir plastikinius sudegusių žvakių indelius bei kitą kapinių „atributiką“. Iš kapinių visos šios atliekos vėliau keliauja į sąvartynus, atliekų tvarkymo aikšteles. Tačiau būna keista matyti, kai į konteinerius ar šiukšlių duobes išmetami ir laikini mediniai kryžiai, kurie, pastačius antkapinius paminklus, tampa jau nebereikalingi. Išmetami ir tokie kryžiai, kurie jau „atgyveno“, keičiant paminklus nebepanaudojami.


Žvilgsnis

Amžinasis Jėzaus malonės miestas

Vytautas BAGDONAS

Pietrytiniame Troškūnų miesto (Anykščių r.) pakraštyje, šimtamečių medžių prieglobstyje yra Amžinybėn išėjusiųjų karalystė. Tai – labai senos katalikų kapinės, kuriose, kaip spėjama, buvo pradėta laidoti mirusiuosius nuo XVII amžiaus pabaigos. 1790-aisiais, tuomet dar labai nedidelių kapinių centre, Troškūnuose gyvenę vienuoliai bernardinai surentė medinę koplyčią, kuri po šimtmečio buvo restauruota.

Pro įspūdingus kapinių vartus įžengus, šioje ramybės oazėje tikrai yra į ką pasižiūrėti. Kai kurie antkapiniai paminklai tokie įspūdingi, įdomūs ir nepakartojami, kad norisi juos apžiūrinėti, tyrinėti, piešti ar fotografuoti. Kokių tik paminklų čia nėra: ir medinių, ir akmeninių, ir betoninių. Be galo įdomūs akmeniniai, kalvių kalti, raityti, visaip ornamentuoti kryžiai. Kai kurie antkapiniai paminklai čia primena didingas koplyčias, meno kūrinius, net tikinčiųjų pamėgtą Lurdą...


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija