2014 m. spalio 31 d.    
Nr. 41
(2112)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Žvilgsnis

Amžinasis Jėzaus malonės miestas

Vytautas BAGDONAS

Vaizdai iš senųjų Troškūnų kapinių

Pietrytiniame Troškūnų miesto (Anykščių r.) pakraštyje, šimtamečių medžių prieglobstyje yra Amžinybėn išėjusiųjų karalystė. Tai – labai senos katalikų kapinės, kuriose, kaip spėjama, buvo pradėta laidoti mirusiuosius nuo XVII amžiaus pabaigos. 1790-aisiais, tuomet dar labai nedidelių kapinių centre, Troškūnuose gyvenę vienuoliai bernardinai surentė medinę koplyčią, kuri po šimtmečio buvo restauruota.

Pro įspūdingus kapinių vartus įžengus, šioje ramybės oazėje tikrai yra į ką pasižiūrėti. Kai kurie antkapiniai paminklai tokie įspūdingi, įdomūs ir nepakartojami, kad norisi juos apžiūrinėti, tyrinėti, piešti ar fotografuoti. Kokių tik paminklų čia nėra: ir medinių, ir akmeninių, ir betoninių. Be galo įdomūs akmeniniai, kalvių kalti, raityti, visaip ornamentuoti kryžiai. Kai kurie antkapiniai paminklai čia primena didingas koplyčias, meno kūrinius, net tikinčiųjų pamėgtą Lurdą...

Troškūnų kapinėse šalia motinos ir sesers Juzefos Okuličienės palaidota knygnešė, švietėja, visuomenės veikėja Felicija Povickaitė-Bartkevičienė (1873–1945). Šį kapą ženklina menininkės Dalios Zubovaitės-Paliukaitienės sukurtas paminklas. Šis paminklas (kryžius) saugomas valstybės kaip kultūros paminklas. Tokių įspūdingų, dėmesio vertų akcentų senosiose kapinėse yra nemažai.

1989 metais Troškūnų kapinės buvo išplėstos į rytus, nes šioje mirusiųjų karalystėje jau būdavo sunku surasti vietą naujai kapavietei. Plečiant kapines, žvyrduobėse buvo surasta užkasta kelios dešimtys Lietuvos laisvės gynėjų palaikų. Toje vietoje anykštėno, dabar jau šviesios atminties partizaninių kovų dalyvio, šaulio Eligijaus Smetonos iniciatyva buvo pradėtas kurti Lietuvos partizanų atminimui skirtas memorialas. Ant 48 partizanų kapų buvo pastatyti betoniniai kryžiai su ten palaidotų žmonių vardais, pavardėmis.

Vaikštinėdamas po senąsias ir naująsias Troškūnų kapines, išgirdau vieną moteriškę tariant labai prasmingą šios amžinojo poilsio vietos pavadinimą: „Amžinasis Jėzaus malonės miestas“. Kaip miela ir malonu buvo girdėti tokius žodžius tvarkingose, gražiai prižiūrimose kapinėse!

Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija