2014 m. spalio 31 d.    
Nr. 41
(2112)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Jų darbai juos lydi

Klebonas kan. Jonas Paulauskas
prie kun. Antano Šeškevičiaus portreto

GARGŽDAI. Paskutinį spalio sekmadienį Sumos šv. Mišiose Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje buvo meldžiamasi už jau mirusius Gargždų parapijoje dirbusius kunigus: kunigą jėzuitą Antaną Šeškevičių, ilgametį parapijos kleboną, vėliau tapusį Telšių vyskupu Juozapą Pletkų, ilgametį parapijos kleboną Leoną Veselį, kitus parapijoje dirbusius kunigus. Šiemet sukako 100 metų nuo kun. Antano Šeškevičiaus, kun. Leono Veselio gimimo. Šv. Mišias aukojo parapijos klebonas kan. Jonas Paulauskas, asistuojant diakonui Audriui Undraičiui. Mišių pradžioje kan. J. Paulauskas išsamiai papasakojo apie beveik 15 metų vikaru Gargždų parapijoje dirbusį kun. A. Šeškevičių SJ, jo aktyvią, pasiaukojančią veiklą kunigo tarnystėje.


Telšių vyskupijoje

Gargždų dekanate

Rožinio malda kartu su vyskupu

Parapijos kunigai su vyskupu
Jonu Boruta SJ po šv. Mišių

GARGŽDAI. Šv. arkangelo Mykolo parapijoje rožinio malda yra populiari ir mėgstama. Dažnai prieš šv. Mišias rožinį kalba parapijos Marijos legiono atstovai, veikia keli Gyvojo rožinio kalbėtojų būreliai. Penktadieniais prieš vakaro šv. Mišias kartu su rožinio kalbėtojais visada sukalbamas vienas rožinio slėpinys, dažnai aukojamos šv. Mišios už gyvus bei mirusius rožinio kalbėtojus.

Spalio 21-ąją, antradienį, prieš 12 val. šv. Mišias, kada kalbamas rožinis, į Gargždų bažnyčią atvyko Telšių vyskupas ordinaras Jonas Boruta SJ. Jis susirinkusiems išsamiai paaiškino rožinio maldos prasmę, šios maldos išskirtinumą ir, melsdamasis kartu su parapijiečiais, kunigais, vadovavo rožinio maldai, šv. Mišių koncelebracijai. Po šv. Mišių vyskupui už aplankymą dėkojo parapijos klebonas kan. Jonas Paulauskas, kunigai, parapijiečiai gėlių žiedais, plojimais, giesmės posmais sveikino vyskupą, švenčiantį 70-ąjį gimtadienį.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Per bažnyčios 190 metų gimtadienį pagerbti jos fundatorių palaikai

Mero Jono Gudausko padėka
Benjaminui Bendikui

TŪBINĖS. Iš visų Šilalės dekanate esančių bažnyčių pati seniausia yra Tūbinių Dievo Apvaizdos bažnyčia, kuriai spalio 17 dieną sukako 190 metų. Tad verta pažvelgti į šios nedidelės medinės šventovės atsiradimo ištakas. Tam pasinaudoju buvusio kraštiečio, dabar gyvenančio Šiauliuose inžinieriaus Benjamino Bendiko išleistu lankstinuku „Tūbinės Dievo Apvaizdos bažnyčiai 190 m.“, kuriam istorijos medžiagą jis po kruopelytę rinko iš įvairių šaltinių, ypač susidomėjo kun. Vincento Juzumo, nuo 1881 metų klebonavusio Varnių parapijoje ir parašiusio knygą „Žemaičių vyskupijos istorija“ (1899) veikla. B. Bendikas Tūbinių parapijos ir joje esančios bažnyčios istorijai parašyti medžiagą rinko ir iš kitų šaltinių, senesnės kartos žmonių prisiminimų. Be galo mylėdamas savo gimtąją parapiją, B. Bendikas, visų surinktą medžiagą apdorojęs, patikrinęs faktus, kunigų fundatorių pavardes, viską ir sudėjo į savo lankstinuką. Čia rašoma, jog XIX amžiaus pirmoje pusėje Tūbinių savininkas buvo itin pamaldus, pavyzdingas žemvaldys, bajoras, Telšių apskrities maršalka Ignotas Jacevičius, gyvenęs savo Tūbinių dvarelyje. Atitrūkęs nuo namų šurmulio, vienumoje, jis ilgai ir nuoširdžiai melsdavosi ne tik savo, bet ir visų žmonių išganymui.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija