2014 m. lapkričio 7 d.    
Nr. 42
(2113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Į fotografiją atvedė meilė gimtajam kraštui

ZYPLIAI. Dvaro centriniuose rūmuose veikė dvi Petro Vaičiulio fotografijų parodos: „Gamtos vilionės“ ir skirta kun. Martynui Sederevičiui paminėti.

P. Vaičiulio vaikystė ir mokykliniai metai prabėgo gražiame Žemaitijos krašte. Gimė 1955 metais Skuodo rajono Notėnų apylinkės Mikytų kaime. Gyvenimas tęsėsi netoli Šačių esančiuose Derkinčių ir Lyksūdės kaimuose. Mokėsi Šačių vidurinėje mokykloje. Toliau – dveji metai sovietinėje kariuomenėje, po to Vilniaus Statybos technikumas. Jame įgyta statybininko specialybė. Ir šiandien Petras – sąžiningai ir kruopščiai atliekantis savo darbą statybininkas. Jis – aktyvus visuomenininkas, Kauno žemaičių kultūros draugijos narys, palaiko ryšius su latvių klubu „Daugava“, yra dalyvavęs „Atgajos“ paminklosaugos klube, Lietuvių ir latvių vienybės draugijoje, yra folkloro klubo „Liktužė“ narys, su šiuo ansambliu koncertuoja įvairiose vietose. Domisi etnografija, istorija, kalbomis, ypatingą meilę jaučia latvių kalbai.

Petras – trijų dukterų ir sūnaus tėvas. Į fotografiją jį atvedė meilė gimtajam kraštui, jo žmonėms. Jis sako, kad jo meninei pasaulėžiūrai didelės įtakos padarė sutikti kilnūs žmonės: literatūros mokytojas Vytautas Šulskis, muzikos ir dailės mokytojas Vytautas Motuzas, matematikos mokytojas Feliksas Liaučys, eilėraščius rašę klasės draugai. Pradžioje fotografavo artimuosius, gimines, draugus, nesurežisuotas būties akimirkas, visa tai, kas jam atrodė gražu: rūkus, rasas, žmonių veidus, kapines, kaimo bažnyčias, stebėjosi bažnyčiose esančių paveikslų grožiu. Sako, kad fotografavimas jam teikia didelį malonumą. Sukauptus fotodarbus pastebėjo Kauno VDU Letonikos centro darbuotojai bei klubo ,,Baltai“ studentai. Jų paskatinimu, 2011 metais atsirado pirmoji paroda pavadinimu „Dienokaitos“, surengta VDU trečiųjų rūmų galerijoje. Toliau buvo drąsiau. Iki šiol surengtos dar devynios parodos: Šatėse, Baisogaloje, Kaune, Barstyčiuose, Mažeikiuose.

P. Vaičiulis – aktyvus, ieškantis, nerimstantis, pastabus, turintis savo braižą fotografas. Tačiau jis kuklus ir sako, kad jam dar daug ko reikia mokytis. Jis skaito knygas apie meną, lankosi kitų fotografų rengiamose parodose, stengiasi geriau pažinti gyvenimą. Jo pagrindinis principas – surasti tai, kas gražu, ir parodyti kitiems.

Rima Bakienė

Šakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija