2014 m. lapkričio 21 d.    
Nr. 44
(2115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Po įvairių darbų įamžintas kunigų atminimas

Dekanas kan. dr. Algis Genutis su
parapijiečiais prie Šilalės parapijos
kapinėse esančios kunigų kapavietės

ŠILALĖ. Penktus metus Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje klebonaujančiam dekanui kan. dr. Algiui Genučiui kasdien netrūksta vienokių ar kitokių darbų, sumanymų. Matydami tokį pareigingą, sumanų ir darbštų kunigą daugelis parapijiečių jam noriai ateina į pagalbą: pataria, padeda. Vos pradėjęs klebonauti Šilalėje, pasitaręs su bažnyčios aktyvu, pastoracine taryba, Šilalės rajono savivaldybe, parapijiečiais, nutarė žiemos metu apšildyti bažnyčią. Nors tai kainavo nepigiai, bet tuoj bažnyčioje pagausėjo ne tik močiučių, bet ir jaunų šeimų su savo atžalomis, nes pajuto, kaip malonu melstis bažnyčioje, kai laikydamos rožančių ar maldaknygę, nešąla rankos. Po to vyko įvairūs bažnyčios vidaus pagražinimai, kruopštus ir sudėtingas bažnyčios vargonų suderinimas, Angelų Karalienės koplyčios atnaujinimas bažnyčioje, Lurdo Dievo Motinos ir Kristaus kančios, esančių navose, atnaujinimai, naujų patiesalų užtiesimai ir kita. Kas šeštadienį Lurdo Dievo Motinos navoje giedamos Marijos valandos. Jų iniciatoriai – Marijos legiono Apaštalų Karalienės legionieriai (vadovė – Legiono vicepirmininkė Birutė Lašaitienė). Į šį giedojimą savo sodriu balsu įsijungia ir pats klebonas dekanas kan. dr. A. Genutis. Gavėnios metu navoje prie Kristaus Kančios kryžiaus giedami Graudūs verksmai, patalkina kai kurios bažnyčios choristės.


Telšių vyskupijoje

Žemaičių Kalvarijos dekanate

Po Visų Šventųjų – pamaldos kapinėse

Kun. Aivaras Pudžiuvelis
sako homiliją bažnyčioje

MEDINGĖNAI. Neseniai Telšių vyskupo ordinaro Jono Borutos SJ dekretu kun. relig. mgr. Aivaras Pudžiuvelis, dirbęs Palangos dekanato Darbėnų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje administratoriumi, paskirtas Medingėnų Švč. Trejybės parapijos klebonu, dar aptarnauja ir Spraudžio parapiją, džiaugiasi, kad jo pirmtakas Rietavo Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas kun. Antanas Gutkauskas puikiai sutvarkė bei atnaujino šiuo metu jam patikėtas bažnyčias, kapines, Medingėnų varpinę.

Medingėnų klebonas kun. A. Pudžiuvelis su entuziazmu pradėjo darbą šiose parapijose, o savo nuoširdumu, gebėjimu bendrauti su žmonėmis kaip ir jo pirmtakai pelnė Medingėnų ir Spraudžio tikinčiųjų pasitikėjimą, pagarbą bei meilę.

Visų Šventųjų dieną Medingėnuose gražiai vyko Visų Šventųjų šventė. Naujasis klebonas kun. A. Pudžiuvelis šv. Mišių homilijoje paaiškino šios šventės prasmę. Darniai giedojo Medingėnų parapijos choras, vadovaujamas didelę chorvedžio patirtį turinčio Rietavo bažnyčios vargonininko Juozo Barsteigos.


Kauno arkivyskupijoje

Jonavos dekanate

Pašventino padovanotus liturginius rūbus

Atnešami pašventinti liturginiai rūbai.
Dešinėje – kun. Giedrius Maskolaitis

JONAVA. „Ateik, mes laukiame Tavęs“, – kvietė balsai rudenišką sekmadienio rytą į Šv. apaštalo Jono koplyčią. „Dieve, pagausink Bažnyčioje Šventosios Dvasios malonę!“ – maldavo klebono kun. Giedriaus Maskolaičio lūpos. Kaip ruduo ragina pasidairyti šiltesnio rūbo, taip ir liturgijoje ateina laikas pasidairyti tinkamo apdaro. Tuo pasirūpino viena parapijiečių šeima – darnos ir ramybės jų namams! Iškilmingai į koplyčią atnešti rūbai pašventinti prasmingai parapijos tarnystei. Kunigo pasiruošimas šv. Mišioms virsta ypatingu procesu jam besirengiant liturginius rūbus, kuriuose piešiniais yra užkoduota sakrali prasmė. Dvasininkų rūbai, kurie naudojami šiais laikais, buvo patvirtinti visuotiniame Katalikų Bažnyčios susirinkime 1545–1563 metais Italijoje. Jeigu paliesiu bent jo drabužį, išgysiu. (Mk 5, 28). „Broliai, jūs esate Dievo statyba!“ – toliau tęsė klebonas. „Jūs esate Dievo šventovė!“ – antrino dienos skaitiniams.


Kauno arkivyskupijoje

Kauno I dekanate

Puoš Švč. Mergelės Marijos statula

Palaimintojo Jurgio Matulaičio
parapijiečiai prie Švč. Mergelės
Marijos statulos

EIGULIAI. Šiais Šeimos ir šeimų bendruomenių metais prie Palaimintojo Jurgio Matulaičio namų iškilo skulptoriaus Arūno Sakalausko sukurta ir mons. Kazimiero Senkaus lėšomis pastatyta paminklinė Švč. Mergelės Marijos statula. Lapkričio 15 dieną, šeštadienį, 12 valandą parapijos ir Vargdienių seserų vienuolijos koplyčioje Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius su kancleriu mons. Adolfu Grušu ir parapijos klebonu kun. Dainiumi Lukonaičiu aukojo šv. Mišias. Jose dalyvavo ir 98-uosius metus einantis mons. Kazimieras Senkus, gausus parapijiečių ir Palaimintojo Jurgio mylėtojų būrys. Giedojo parapijos choras (vadovė – Dovilė Petraškienė). Po šv. Mišių arkivyskupas S. Tamkevičius pašventino Švč. Mergelės Marijos statulą, pamaldų dalyviai sugiedojo giesmę „Dangaus Karaliene Marija meili“. Po to vyko nuoširdus dalyvių pabendravimas – agapė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija