2014 m. lapkričio 28 d.    
Nr. 45
(2116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Lietuvos kariuomenės dienos renginius vainikavo karių rikiuotė

Lietuvos valstybės vadovai,
dabartinis ir buvę kariuomenės
vadai bei ordinaras, Vengrijos
premjeras Lietuvos kariuomenės
dienos minėjime
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

Krašto apsaugos ministras Juozas
Olekas, Lietuvos Respublikos
prezidentė Dalia Grybauskaitė,
Lietuvos kariuomenės vadas generolas
majoras Jonas Vytautas Žukas

Iškilmingoje rikiuotėje – Vengrijos
pėstininkų brigados kariai

Parade žygiuoja Lietuvos
karinių jūrų pajėgų kariai
Alfredo Pliadžio (KAM) nuotraukos

Lapkričio 23 dieną, minint Lietuvos kariuomenės dieną, Vilniuje, Katedros aikštėje, vyko iškilminga karių rikiuotė, kariuomenės paradas Gedimino prospektu iki Nepriklausomybės aikštės. Iškilmingas renginys Vilniuje vainikavo Lietuvos kariuomenės dienos proga šalies miestuose vykusius įvairius renginius.

„Lietuvos kariuomenė visada buvo tokia, kokia buvo ir Lietuva: jauna, veržli, pasiaukojanti, idealistinė ir stiprios dvasios, profesionali ir patikima NATO šeimos narė. Šiandien grėsmės keičiasi, keičiasi ir Lietuva. Turime būti budrūs, išmintingi ir vieningi. Tokia turi išlikti ir Lietuvos kariuomenė: susitelkusi, aukštos parengties ir pasiruošusi atsakyti į geopolitinius iššūkius“, – sveikindama visus Lietuvos karius sakė Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Džiaugiuosi, kad šiandien turime profesionalią, modernią ir patikimą Lietuvos kariuomenę, į kurią jaunuoliai ateina tarnauti niekieno neverčiami, kuri kartu su NATO sąjungininkais pasirengusi apginti mūsų šalį. Mūsų kariai su sąjungininkais kasdien pasiaukojamai budi Lietuvos sargyboje, mokosi darniai veikti išvien ir yra pasirengę reaguoti kiekvieną minutę, jeigu tik to prireiks“, – iškilmingoje ceremonijoje sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Ceremonijos metu Lietuvos kariuomenės vadas džiaugėsi visų piliečių solidarumu ir parama Lietuvos kariams. „Kiekvienos visuomenės šventa pareiga – saugoti savo valstybę. Mūsų kariuomenės stiprybė visais laikais buvo ne karinė galia, o dvasinė stiprybė. Šiandien esame galingiausio Aljanso – NATO – nariai, gebame darniai veikti su sąjungininkais ir kitomis struktūromis. Be viso to, mums yra labai svarbi visuomenės parama, todėl dėkoju visiems žmonėms, visiems kariuomenės draugams už paramą ir solidarumą“, – sakė generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Renginio metu Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai atliko stilizuotas salves, skirtas Lietuvai Tėvynei, Lietuvos kariuomenei ir NATO sąjungininkams.

Iškilmingoje rikiuotėje ir parade Vilniuje dalyvavo apie 400 Lietuvos karių, atstovaujančių visoms kariuomenės rūšims. Prie jų prisijungė ir apie 100 užsienio šalių karių.

Rikiuotėje stovėjo šiuo metu Lietuvoje dislokuoti JAV Sausumos pajėgų 1-osios kavalerijos divizijos, Vengrijos kariuomenės 5-ios Bocskai Istvan pėstininkų brigados ir Danijos kariuomenės 1-osios divizijos kariai. Iškilmingoje rikiuotėje buvo galima išvysti Viešojo saugumo tarnybos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos būrius. Vilniečiai ir miesto svečiai galėjo stebėti ir karių paradą Gedimino prospektu. Iškilmingos rikiuotės Katedros aikštėje metu tylos minute buvo pagerbtas visų už Lietuvos laisvę žuvusiųjų atminimas.

Su švente karius sveikino ir renginį stebėjo ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, JAV Sausumos pajėgų Europoje vadas generolas leitenantas Benas Hodgesas, Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, gynybos ministras ir kariuomenės vadas, užsienio šalių ambasadoriai, gynybos atašė, Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybė, vilniečiai ir miesto svečiai.

1918 m. lapkričio 23 d. Lietuvos ministras pirmininkas, krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministras A. Voldemaras pasirašė įsakymą Nr. 1, kuriuo buvo įkurta Apsaugos Taryba ir įsakyta pradėti formuoti pirmąjį Lietuvos kariuomenės pulką. Ši data laikoma oficialia Lietuvos kariuomenės atkūrimo diena. Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje tarnauja apie 15 tūkst. karių.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija