2014 m. lapkričio 28 d.    
Nr. 45
(2116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Nacionaliniuose maldos pusryčiuose – raginimai drąsiai priimti iššūkius ir atsiverti

Vilniuje lapkričio 20 dieną surengtuose keturioliktuosiuose Nacionaliniuose maldos pusryčiuose skambėjo raginimai atsiverti ir griauti sienas savyje, o susidūrus su šiandieniais pasauliniais iššūkiais, prisiminti ir vadovautis popiežiaus Jono Pauliaus II įkvepiančiu liudijimu nebijoti. „Nebijokite! Atverkite, plačiai atlapokite vartus Kristui. Atverkite jo gelbstinčiai galiai valstybių sienas, ekonomines ir politines sistemas“, – šie popiežius Jonas Paulius II žodžiai, pasakyti 1978 metais jo išrinkimo dieną, buvo Užsienio reikalų ministerijos organizuotų Nacionalinių maldos pusryčių tema.

„Kasmet Maldos pusryčiai kviečia maldai, skatina įsiklausyti į Dievą, kalbantį mums, nebijoti ir drąsiai imtis veiksmų. Jonas Paulius II ragino nebijoti, atverti duris Kristui. Atsiminkime jo žodžius, 1993 metais pasakytus čia, Lietuvoje“, – kvietė Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. „Dažnai mokome kitus, sakydami „nebijokite“, kaip sakydavo popiežius Jonas Paulius II, bet pirmiausia pasakykime tai ir sau. Nebijokime atsiverti, sugriauti sienas savyje ir tada kartu galėsime daug nuveikti“, – dėkodamas už maldos tradicijų palaikymą susirinkusiems sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Minsko ir Mogiliovo arkivyskupas metropolitas Tadeušas Kondrusievičius (Tadeusz Kondrusiewicz) savo kalboje grįžo į 1978-ųjų spalio 22 dieną, kuomet, dar besimokydamas Kauno tarpdiecezinėje kunigų seminarijoje, sužinojo, kad naujuoju popiežiumi išrinktas Jonas Paulius II. „Kad sėkmingai atsakytume į šiuolaikinio pasaulio iššūkius, reikia prisiminti didžiojo popiežiaus Jono Pauliaus II kvietimą nebijoti. Sunkiais persekiojimo laikais Lietuva nebijojo. Nepaisydama sunkumų ji nedvejojo atidarydama savo širdį Viešpačiui, nes tik jame – tikroji laisvė. Todėl šiandien, gavę politinės laisvės dovaną, neleiskime sau patekti į dvasinę vergovę“, – sakė arkiv. T. Kondrusievičius.

Nacionaliniuose maldos pusryčiuose dalyvavo Vyriausybės, Seimo nariai, dvasininkai, ambasadoriai, verslininkai, žurnalistai, kiti svečiai.

Maldos pusryčių tradicija atsirado XX amžiaus viduryje kaip reakcija į naujus iššūkius. Maldos pusryčių ištakos siekia 1942 metus, kai keletas JAV Senato narių pradėjo neformalius susitikimus, siekdami dalintis Kristaus mokymo gyvybingumu ir juo pagrįstu tarpusavio bendravimu. 1953 metais JAV įvyko pirmieji Nacionaliniai maldos pusryčiai, kuriuose dalyvavo JAV prezidentas. Lietuvoje pirmieji Nacionaliniai maldos pusryčiai surengti 2001 metais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija