2014 m. gruodžio 5 d.    
Nr. 46
(2117)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Skulptoriui Arūnui Sakalauskui – Martyno Liudviko Rėzos premija

NERINGA. Šeštoji Martyno Liudviko Rėzos kultūros ir meno premija už Kuršių nerijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą skirta dailininkui, skulptoriui, Nacionalinės premijos laureatui, Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkui Arūnui Sakalauskui. Premija skirta Neringos savivaldybės tarybos sprendimu, vienbalsiai pritarus Liudviko Rėzos kultūros centro tarybai (kuratoriumui).

„Kuršių nerija garsi išskirtinėmis asmenybėmis. Viena iš jų – Karvaičių kaime gimęs žymus mokslo ir kultūros veikėjas Martynas Liudvikas Rėza. Neringos savivaldybės tarybos įsteigta premija – bendruomenės indėlis, puoselėjant Kuršių nerijos vertybes, įamžinant Rėzos vardą, pristatant jo asmenybę ir darbus plačiajai visuomenei“, – apie premijos reikšmę kalba Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Vertinant A. Sakalausko kandidatūrą premijai gauti, buvo atsižvelgta į jo indėlį įamžinant žymaus lietuvių raštijos ir rašto kultūros puoselėtojo vardą.

Žinomas skulptorius yra sukūręs didelę meninę vertę turinčias skulptūras, saugančias Martyno Liudviko Rėzos atminimą Juodkrantėje bei Karaliaučiuje (Kaliningrado srityje). Anot kuratoriumo narių šiuos menininko darbus galima vertinti kaip Mažosios Lietuvos istorijos liudytojus.

Martyno Liudviko Rėzos vardo kultūros ir meno premija Neringos savivaldybės tarybos sprendimu skiriama nuo 2009 metų už Kuršių nerijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą puoselėjant etninę kultūrą ir kultūros paveldą, už šiam kraštui reikšmingus pasiekimus literatūros, liaudies meno, klasikinių bei šiuolaikinių menų sklaidos srityse bei iniciatyvas, populiarinančias Kuršių neriją ir prisidedančias prie turizmo plėtros regione.

Premijos teikimo iškilmės vyks 2015 m. sausio 10 d. Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje, minint 239-ąsias Martyno Liudviko Rėzos gimimo metines. Ceremonijos metu premijos laureatui bus įteikta skulptoriaus Vytauto Baransko sukurta žalvarinė plaketė su Martyno Liudviko Rėzos portretu bei jo pasaulėžiūrą formavusiais, ryškiausiais Kuršių nerijos simboliais.

Sandra Vaišvilaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija