2014 m. gruodžio 5 d.    
Nr. 46
(2117)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Gimtinė:
žmonės
ir darbai


XXI Amžius


Bendruomenėse

Paminklų kompozicija

Paminklą šventina Lukšių klebonas
kun. Vytautas Juozas Insoda

Paminklą šventina klebonas
kun. Vytautas Juozas Insoda

Paminklų kompozicijos autorius
Vidas Cikana norėjo parodyti,
kaip atrodo tremtinių
kapinių vaizdas Sibire
Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

LUKŠIAI. Lapkričio 9-ąją, sekmadienį, į Sumos šv. Mišias susirinko pilna Šv. Juozapo bažnyčia. Šv. Mišias aukojęs klebonas kun. Vytautas Juozas Insoda pamoksle kvietė susimąstyti apie asmeninę atsakomybę. Po šv. Mišių žmonės būriavosi prie greta bažnyčios įkurto naujo paminklų ansamblio – Tautos kančių memorialo, kurio idėją pasiūlė tremtiniai. Jų šventinimo ceremonija pradėta „Tautiška giesme“, kurią susirinkusiesiems giedoti padėjo bažnyčios choras. Po Lukšių kultūros centro parengtos meninės renginio dalies žodį tarė paminklo Lukšių valsčiaus partizanams, buvusiems politiniams kaliniams ir tremtiniams iniciatoriai Teresė Ižganaitienė bei Arvydas Pyragas. Iškilmėse dalyvavo ir Šakių rajono meras Juozas Bertašius bei kraštiečiai – Seimo narys prof. Arimantas Dumčius bei Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos pirmininkė Rasa Duobaitė-Bumbulienė.

Paminklų kompozicija itin traukia dėmesį. Kaip pasakojo idėjos autorius, Lukšių seniūnas, skulptorius Vidas Cikana, jokiu būdu nesinorėjo statyti įprasto, kapinėms būdingo akmens. Nutarta ant supilto kalnelio sukurti dabartinį tremtinių kapinių vaizdą Sibire: palinkę kryžiai, aplūžusi tvorelė ir vienišas medis, kurių link veda akmenuoti it tremtinių gyvenimo kelias takeliai. Šią idėją įgyvendino visas būrys menininkų: medžio drožėjų, kalvių, skulptorių. V. Cikana užsiminė, jog ši kompozicija – dar nebaigta – ateityje planuojama greta pastatyti vaiko skulptūrą, kuri simbolizuotų ateities kartų žvilgsnį į praeitį, į tų, kurie kovojo už Tėvynės Laisvę, likimus. Tai – ne pirmas autoriaus kūrinys, skirtas tremtiniams, partizanams, tautos didžiavyriams ir skaudiems istorijos puslapiams atminti. V. Cikanos sukurtų paminklų galima rasti ne tik Šakių rajone, bet ir visoje Lietuvoje. Seimo narys A. Dumčius pasiūlė skulptoriui suskaičiuoti ir kūrinius įamžinti nuotraukų albume.

Paminklų kompozicija iš dalies finansuota iš Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos vykdomos Lietuvos Respublikos Vyriausybės „Istorinės atminties puoselėjimo“ programos. Šakių partizanai, politiniai kaliniai ir tremtiniai nuoširdžiai dėkojo visiems, prisidėjusiems prie skaudžios atminties įamžinimo paminklų kompozicijoje. Memorialas puikiai dera prie gražiai ir meniškai sutvarkyto Lukšių miestelio vaizdo.

XXI
Šakių rajonas
Vido VENSLOVAIČIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija