2014 m. gruodžio 12 d.    
Nr. 47
(2118)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Gražus kurso draugų bendravimas – palaima gargždiškiams

Po Šv. Mišių Gargždų bažnyčioje
(iš dešinės): Vilkaviškio Katedros
klebonas prelatas Vytautas Gustaitis,
Ventos parapijos administratorius
kun. Andrius Eidintas, arkivyskupas
Tadeušas Kondrusievičius, parapijos
diakonas Audrius Undraitis,
Gargždų parapijos klebonas
kanauninkas Jonas Paulauskas

Iš Baltarusijos į Lietuvą dalyvauti Gailestingumo Motinos Atlaiduose Aušros Vartuose Vilniuje atvyko Minsko arkivyskupas metropolitas Tadeušas Kondrusievičius (Tadeusz Kondrusiewicz). Lapkričio 16 dieną, sekmadienį, jis kartu su Vilniaus arkivyskupu Gintaru Grušu, Lietuvos vyskupais aukojo šv. Mišias prie atviro koplyčios lango.

Lapkričio 18 dieną, antradienį, Minsko arkivyskupas T. Kondrusievičius atvyko į Gargždus, vadovavo 12 val. šv. Mišioms Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Pamoksle jis išsamiai ir vaizdžiai kalbėjo apie tėvų pavyzdžio šeimoje svarbą vaikų elgesiui, vertybių pasirinkimui. Jis papasakojo prisiminimus iš savo vaikystės katalikiškoje šeimoje, kada tikėjimas buvo draudžiamas ir tikintieji persekiojami, baudžiami. Arkivyskupas kvietė tėvus kartu su vaikais laikytis katalikiško gyvenimo normų, sakė, kad vaikai turėtų matyti tėvus besimeldžiančius namuose, lankančius bažnyčią, einančius sakramentų, nes dabar yra laisvė, to niekas nedraudžia. Jis priminė pareigą skelbti savo tikėjimą, didžiuotis juo visur, o ypač šeimoje.


Laikas sau, artimui ir Dievui

Parapijiečiai ir kun. Jonas Morkvėnas
po Gegužinių pamaldų Geležiuose

Į Panevėžio rajono Karsakiškio seniūnijos gyvenimą gražių spalvų įnešė Nukryžiuotojo Jėzaus parapijos klebonas kun. Jonas Morkvėnas. Nors čia jis dar tik porą metų darbuojasi, tačiau kunigo iniciatyva seniūnijoje įvyko daug gražių renginių. Klebonas ne tik aptarnauja dvi parapijas (Karsakiškio ir Geležių) ir penkias koplyčias, bet ir aktyviai įsilieja į bendruomenės gyvenimą, dalyvauja seniūnijos renginiuose, siūlo idėjas, rodo iniciatyvą.

Parapijiečiams klebonas išplatino teologines knygas, kalendorius su parapijai priklausančių bažnyčių ir esamų koplyčių atvaizdais, pažymėtomis visų ten vykstančių atlaidų datomis. Tai – nuostabi dovana tikinčiajam ir kiekvienam, ieškančiam Dievo.

Kunigas pasirūpino, kad Karsakiškio bažnyčioje aktorius Algirdas Latėnas skaitytų Antano Strazdo eiles (kun. Antanas Strazdas yra dirbęs Karsakiškio bažnyčioje), Geležių kultūros namuose vedė Advento renginį, išsamiai ir aiškiai atsakė į pateiktus renginio dalyvių klausimus. Karsakiškio bažnyčioje po atlaidų skambėjo sakralinės muzikos koncertas, vėliau visi buvo klebono pakviesti į agapę bendruomenės namuose.


Pagerbė šaulius

Kapelionas kun. Stanislovas
Stankevičius su Alytaus
šaulių rinktinės šauliais
prie Alovės bažnyčios

Lapkričio 9 dieną pakviesti Alytaus šaulių rinktinės kapeliono kun. Stanislovo Stankevičiaus 34 alytiškiai šauliai atvyko į Alovę (Alytaus r.). Švč. Trejybės bažnyčioje parapijos klebonas kun. Stanislovas Stankevičius aukojo šv. Mišias už žuvusius dėl Tėvynės laisvės šaulius, karius ir partizanus. Buvo minimos ir 95-osios Alytaus šaulių rinktinės įkūrimo metinės. Klebonui šv. Mišių metu patarnavo Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos kariškiai: gr. Linas Didzevičius ir vyr. eil. Arūnas Gardžiulis. Per pamokslą klebonas kalbėjo, kad daug žmonių nukentėjo nuo karo ir pokario audrų, tačiau partizanai savo pareigą tarnauti Dievui ir Tėvynei atliko iki galo. Dauguma karių, partizanų, šaulių žuvo nesirūpindami savimi. Kiti mirė ligoninėse, kentėjo belaisvių stovyklose ar stalininiuose lageriuose. Tačiau visi jie mylėjo Tėvynę, kovojo už gėrį, siekdami, kad kitiems būtų geriau gyventi, kad kiti pergalės vaisiais džiaugtųsi. Šauliai – Tautos kariai – kertiniai akmenys, kurie yra pamatai didelės šventovės – Lietuvos. Klebonas šauliams, jų artimiesiems ir parapijos bendruomenės nariams linkėjo būti nuoširdiems, atlaidiems ir paslaugiems, kad šviesus ir giedras dangus spindėtų ne tik virš mūsų galvų danguje, bet ir kiekvieno sieloje.


Mėnesiniai Šilalės dekanato atlaidai

Šilalės dekanato Pajūrio ir Šilalės
parapijų tikintieji su vyskupais,
kunigais ir choristais

Kasmet pagal Telšių vyskupijos sudarytą grafiką kiekvieną mėnesį Žemaičių Kalvarijos Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo Bazilikoje vyksta kurio nors šios vyskupijos dekanato vienos dienos mėnesiniai atlaidai.

Šiemet gruodžio 2-ąją Bazilikoje vyko Šilalės dekanato, vadovaujamo Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios klebono dekano kan. dr. Algio Genučio, mėnesiniai Šilalės dekanato atlaidai. Į juos autobusais bei nuosavu transportu suvažiavo tikinčiųjų delegacijos beveik iš visų Šilalės dekanato parapijų. Atvyko net du galingi Pajūrio ir Šilalės parapijų chorai. Dalyvavo visų Šilalės dekanato parapijų kunigai. Labai aktyviai dalyvavo Kvėdarnos parapijos tikintieji, vadovaujami klebono kun. Juozo Rudžio.

Atlaidai prasidėjo Votyvos šv. Mišiomis, kurias aukojo Kvėdarnos ir Pajūralio parapijų kunigai J. Rudys ir Kazimieras Žąsytis. Pastarasis pasakė homiliją. Paskui vyko Švč. Sakramento adoracija, buvo kalbamas Rožinis. Sumos šv. Mišias aukojo abu Telšių vyskupijos vyskupai – ordinaras Jonas Boruta SJ ir augziliaras Linas Vodopjanovas OFM, koncelebravo Šilalės dekanato kunigai. Homiliją pasakė vyskupas J. Boruta.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija