2014 m. gruodžio 12 d.    
Nr. 47
(2118)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Gražus kurso draugų bendravimas – palaima gargždiškiams

Po Šv. Mišių Gargždų bažnyčioje
(iš dešinės): Vilkaviškio Katedros
klebonas prelatas Vytautas Gustaitis,
Ventos parapijos administratorius
kun. Andrius Eidintas, arkivyskupas
Tadeušas Kondrusievičius, parapijos
diakonas Audrius Undraitis,
Gargždų parapijos klebonas
kanauninkas Jonas Paulauskas

Iš Baltarusijos į Lietuvą dalyvauti Gailestingumo Motinos Atlaiduose Aušros Vartuose Vilniuje atvyko Minsko arkivyskupas metropolitas Tadeušas Kondrusievičius (Tadeusz Kondrusiewicz). Lapkričio 16 dieną, sekmadienį, jis kartu su Vilniaus arkivyskupu Gintaru Grušu, Lietuvos vyskupais aukojo šv. Mišias prie atviro koplyčios lango.

Lapkričio 18 dieną, antradienį, Minsko arkivyskupas T. Kondrusievičius atvyko į Gargždus, vadovavo 12 val. šv. Mišioms Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Pamoksle jis išsamiai ir vaizdžiai kalbėjo apie tėvų pavyzdžio šeimoje svarbą vaikų elgesiui, vertybių pasirinkimui. Jis papasakojo prisiminimus iš savo vaikystės katalikiškoje šeimoje, kada tikėjimas buvo draudžiamas ir tikintieji persekiojami, baudžiami. Arkivyskupas kvietė tėvus kartu su vaikais laikytis katalikiško gyvenimo normų, sakė, kad vaikai turėtų matyti tėvus besimeldžiančius namuose, lankančius bažnyčią, einančius sakramentų, nes dabar yra laisvė, to niekas nedraudžia. Jis priminė pareigą skelbti savo tikėjimą, didžiuotis juo visur, o ypač šeimoje.

Minsko arkivyskupas kartu su Gargždų parapijos klebonu kan. Jonu Paulausku studijavo Kauno kunigų seminarijoje. Jis kunigu įšventintas 1981 m. gegužės 31 d., vyskupu konsekruotas šventojo popiežiaus Jono Pauliaus II 1989 m. spalio 20 d., tad šiemet mini 25 metų vyskupo tarnystės jubiliejų. Jis sergantį Popiežių aplankė ir ligoninėje Vatikane.

Po šv. Mišių garbingą svečią jubiliejaus proga sveikino, dėkojo už apsilankymą parapijos klebonas kan. J. Paulauskas, plojimais, gėlių žiedais savo padėką išreiškė pamaldų dalyviai. Arkiv. T. Kondrusievičius vyskupo tarnystę yra atlikęs Gardine, po to Maskvoje. Dirbdamas Maskvoje, jis rūpinosi ir atkūrė Sibire sunaikintas, uždarytas katalikų bažnyčias, parūpino leidimus naujoms statyti, rūpinosi atkurti kunigų seminariją. Arkivyskupo rūpesčio, iniciatyvos, organizuotumo dėka maždaug prieš 10 metų buvo sudaryta galimybė ir Gargždų parapijos klebonui kan. J. Paulauskui aplankyti savo gimtinę, katalikų bendruomenę Irkutsko krašte. Toje kelionėje kartu dalyvavo prel. Vytautas Gustaitis, mons. Juozas Pečiukonis ir dar keli Lietuvos kunigai. Tada jie aplankė ir kitas Irkutsko srities katalikų bendruomenes, tuo pastiprindami jų veiklą ir iniciatyvas. Dabar jis, dirbdamas Minsko arkivyskupu metropolitu, palaiko artimus dalykinius ryšius su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, bendrystės ir tarpusavio supratimo dėka gauta 10 sklypų naujoms katalikų bažnyčioms statyti, čia veikia kunigų seminarija. Arkiv. T. Kondrusievičius – dažnas svečias pagrindiniuose Lietuvos Katalikų Bažnyčios renginiuose, artimai bendrauja su savo bendramoksliais iš seminarijos laikų.

Kartu su Minsko arkivyskupu į Gargždus atvyko Vilkaviškio Katedros klebonas prel. Vytautas Gustaitis. Jis kartu su arkiv. T. Kondrusievičiumi įšventintas kunigu 1981 m. gegužės 31 d.

Arkivyskupą į Gargždus atlydėjo Ventos parapijos administratorius kun. Andrius Eidintas, kadangi vyskupo Antano Vaičiaus paskyrimu keletą metų dirbo Kaliningrade, arkivyskupo valdomoje vyskupijoje, todėl ir jis prisiminė nuoširdų bendravimą.

Skirtingose vietose dirbančių kunigų šv. Mišių aukojimas buvo nuostaba ir palaima visiems pamaldų dalyviams.

Kazimiera Sipienė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija