2014 m. gruodžio 12 d.    
Nr. 47
(2118)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Kauno miesto raktas patikėtas Šv. Mikalojui

Kauno Rotušės aikštės draugija puoselėja su miesto istorija ir svarbiais įvykiais susijusias Kauno tradicijas, todėl praėjusį sekmadienį Rotušės aikštėje paminėta Kauno Globėjo, Kalėdų Senelio pirmtako, Šv. Mikalojaus diena. Šventės metu šv. Mikalojui perduotas Kauno miesto raktas.

Šv. Mikalojaus dienos šventė tradiciškai prasidėjo Kauno Šv. Mikalojaus (Benediktinių) bažnyčioje, kur vienuolės benediktinės perdavė Rotušės aikštės draugijai bažnyčioje saugomą Šv. Mikalojaus skulptūrėlę, kuri šventiniu laikotarpiu bus laikoma miesto Rotušėje. Po ceremonijos šioje bažnyčioje aukotos Šv. Mikalojaus Mišios, o vėliau Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo Arkikatedroje Bazilikoje melstasi už Kauną ir kauniečius.

Prie Rotušės buvo įteikta labdara – trys maišeliai su monetomis, kurias per metus miestiečiai ir miesto svečiai sumetė į Rotušės pastato prieigose esančią vaško lydymo krosnį. Dauguma sukauptų monetų – mažo nominalo lietuviški centai. Vertingesnių kupiūrų krosnyje randama rečiau. Krosnyje randama įvairių šalių banknotų ir monetų. Šiemet rasta 775 litai ir 65 eurai bei kitų įvairių šalių banknotų ir monetų.

Linkėdamas sėkmės ir globos šventąjį įkūnijęs Rotušės aikštės draugijos narys, Kauno muzikinio teatro direktoriaus pavaduotojas, senamiesčio gyventojas Rimas Lekavičius su palyda vaikščiojo po Rotušės aikštėje išvakarėse atidarytą kalėdinę mugę, fotografavosi su miestiečiais prie pagrindinės miesto Debesų Kalėdų eglutės. Vėliau Šv. apaštalų Petro ir Povilo Arkikatedroje Bazilikoje vyko Advento muzikos koncertas „Šv. Mikalojaus dovanos“, kuriame skambėjo sakralios giesmės ir melodijos.

Oficialiai Šv. Mikalojaus diena minima gruodžio 6-ąją arba artimiausią sekmadienį po jos. Šventasis Mikalojus Kauną globoja jau penktą šimtmetį. Su šiuo šventuoju susiję simboliai aptinkami seniausiuose rašytiniuose šaltiniuose apie Kauno miestą bei yra užfiksuoti naujųjų laikų miesto herbe. 270–346 metais Miros mieste gyvenęs vyskupas garsėjo gerais darbais ir buvo vadinamas Mikalojumi Stebukladariu. Šv. Mikalojus globoja miestus ir bendruomenes, pirklius, jūrininkus, žvejus, studentus, vaikus ir netekėjusias mergeles. Šio šventojo vaizdinys laikui bėgant kito ir yra visame pasaulyje populiaraus Kalėdų Senelio prototipas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija