2014 m. gruodžio 12 d.    
Nr. 47
(2118)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Pašvęstojo gyvenimo metų pradžia ir Jaunimo dvasinio atsinaujinimo diena

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Broliai pranciškonai kunigai
Algis Malakauskis, Gediminas
Numgaudis ir Antanas Blužas

Šv. Mišiose

Lapkričio 29 dieną Telšiuose vyko du ypatingi renginiai: iškilmingai pradėti Pašvęstojo gyvenimo metai ir Vyskupijos katalikiško jaunimo dvasinio atsinaujinimo diena. Telšių Žemaitės dramos teatre vyko tam skirta konferencija. Ją popiežiaus Pranciškaus malda už pašvęstojo gyvenimo narius pradėjo, susirinkusiuosius pasveikino Telšių vyskupo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM. Vienuoliams ir vienuolėms, kunigams, seminaristams bei pasauliečiams pranešimą apie vienuolynų pradžią, raidą, istoriją Lietuvoje bei pašvęstųjų gyvenimą dabartyje, jų misiją ir uždavinius praeityje skaitė Lietuvos Moterų Vienuolijų Aukštesniųjų vyresniųjų konferencijos pirmininkė ses. Asta Venskauskaitė ACJ. Ji išsamiai apžvelgė vienuolynų Katalikų Bažnyčioje atsiradimą bei pašvęstojo gyvenimo asmenų atėjimą į Lietuvą, jų veiklą, atliktus darbus laisvės sąlygomis po lietuvių ir žemaičių krikšto bei jų organizuotą dvasinę pagalbą tikintiesiems persekiojimo, priespaudos, pogrindžio sąlygomis, kada vienuolynus masiškai uždarydavo ir vienuolius persekiojo bei su jais susidorojo tiek carinės Rusijos, tiek sovietiniais metais. Vienuolynai Lietuvoje ypač klestėjo tarpukario metais, o pokary pogrindžio sąlygomis vienuoliai ir vienuolės daug nuveikė, sistemingai dirbdami sielų išganymo labui. Lietuvai atgavus nepriklausomybę vienuolynai pradėjo savo veiklą laisvės sąlygomis. Šiandien Lietuvoje veikia 41 vienuolių moterų ir 13 vienuolių vyrų kongregacijų. Moterų vienuolių yra apie 650, o vyrų – apie 140, taigi bendrai Lietuvoje veikiančių vienuolijų narių yra apie 800. Pranešėja kalbėjo apie šių Naujųjų liturginių – Pašvęstojo gyvenimo – metų prasmę, esmę ir svarbą. Šiais metais būtina iš naujo atrasti vienuolinio gyvenimo tapatybę, sustiprinti Evangelijos skelbimą sekant skaistų, neturtingą ir paklusnų, nuolankų Tėvui Kristų.

Po šio pranešimo į teatro salę sugužėjo gausus būrys jaunimo iš Telšių vyskupijos parapijų. Šis jaunimas tą dieną susirinko į Telšius, į dvasinio atsinaujinimo renginius. Jiems ir visiems salėje esantiems Kretingos parapijos klebonas kun. br. Antanas Blužas OFM išsamiai pristatė Pašvęstojo gyvenimo metams skirtą simboliką, kurią analizuodamas, jis išaiškino šių metų paskelbimo priežastis, tikslus ir uždavinius.

Dar kalbėjo kun. br. Algis Malakauskis OFM, atvykęs iš Vilniaus. Jis analizavo šventumo sampratą ir pabrėžė, jog šventumas, į kurį pašaukti ne tik vienuoliai, bet ir kiekvienas pakrikštytasis, yra kelias – ėjimas. Vienuolio teigimu, šventumo esmė ir centras – Kristus, juo sekant, būtina skaityti laiko ženklus, rūpintis Dievo valios vykdymu. Pašauktasis yra tas, kuris sieja savo gyvenimą su Kristumi, palaiko brolišką bendrystę su kitais, rūpinasi vykdyti artimo meilės darbus ir stengiasi gyventi Kristaus mokslo šviesoje.

Paskui dramos teatro salėje jaunimas žiūrėjo Tauragės Švč. Trejybės parapijos jaunimo pastatytą spektaklį „Šv. Agnietė“ (režisierė – Onutė Biknerienė). Čia jaunimas papasakojo istoriją apie nesenstančias vertybes, drąsą, didvyriškumą ir šventumą, esantį kasdienybėje. Spektakliu perteikta žinia, jog ir būdami maži galime pakeisti pasaulį.

Tuo pačiu metu, jaunimas mėgavosi puikiu reginiu, Telšių vyskupijos Katedroje 12 val. aukotos iškilmingos Pašvęstojo gyvenimo metų atidarymui skirtos šv. Mišios, kurioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo jo augziliaras vyskupas L. Vodopjanovas OFM, Telšių vyskupijos teritorijoje esančių vienuolynų vienuoliai kunigai, Telšių vyskupijos kurijos atstovai, Telšių kunigų seminarijos vadovai, meldėsi seserys vienuolės, seminaristai, pasauliečiai. Šv. Mišių metu giedojo Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, parapijos grigališkojo choralo grupė, vadovaujama Vidmanto Budreckio.

Šv. Mišių pradžioje Telšių vyskupas pristatė bažnyčias, kurias lankydami ir įvykdę nustatytas sąlygas tikintieji per visus šiuos metus galės laimėti visuotinius atlaidus. Tokiais Dievo namais paskelbtos visos Telšių vyskupijoje buvusios ir šiuo metu esančios vienuolynų bažnyčios ar koplyčios. Pamoksle Telšių vyskupo augziliaras vysk. L. Vodopjanovas OFM išryškino pašauktojo vienuoliniam gyvenimui uždavinius šių dienų pasaulyje, drąsino pasitikėti Viešpačiu ir sekti jį vykdant duotus įžadus. Vyskupas išryškino vienuolio tapatybės svarbą, išliekant Kristaus atspindžiu pasaulyje.

Šv. Mišių pabaigoje Telšių vyskupas linkėjo visiems deramai išgyventi Adventą ir pateikė pastoracinį projektą ruošiantis Šv. Kalėdoms. Po šv. Mišių vienuoliai, vienuolės, kunigai ir seminaristai rinkosi į Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminariją. Ten buvo surengta šventinė agapė. Šiuo metu Telšių vyskupijos teritorijoje yra vienuolijos Pakutuvėnuose, Kretingoje ir Klaipėdoje – Mažesniųjų brolių ordinas (pranciškonai), Mažesniųjų brolių konventualų ordinas (Klaipėdoje), Motinos Teresės seserys (MC), Švč. Širdies Seserys Pranciškonės Misionierės (FMSC), Šv. Klaros seserys (OSC) ir Nepaliaujamos Pagalbos seserys (Kretingoje), Marijos Širdies dukterys (Palangoje) ir Marijos Tarnaitės (Šilalėje ir Palangoje).

Katalikiškas jaunimas po spektaklio Telšių dramos teatre rinkosi į būrį ir jau išsamiai buvo pristatyta 2015 metų Lietuvos Jaunimo dienų Alytuje programa. Po to jaunimas pietavo ir rinkosi į atskirus būrelius teminiams užsiėmimams, kuriuos vedė seserys ir broliai vienuoliai. Po teminių susutikimų, diskusijų ir temos analizės jaunimas rinkosi į Telšių vyskupijos Katedrą. Ten vyko Švč. Sakramento adoracija, susitaikinimo pamaldos, buvo teikiamas atgailos sakramentas.

18 val. Telšių vyskupijos Katedroje vėl buvo aukojamos šv. Mišios, skirtos jaunimui. Joms vadovavo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, koncelebravo Telšių vyskupijos jaunimo centro direktorius kun. Viktoras Daujotis, už jaunimo pastoraciją dekanatuose atsakingi kunigai, kiti dvasininkai. Pamoksle Telšių vyskupijos ganytojas išryškino Advento svarbą, kvietė ruošis Šv. Kalėdoms atsakingai, išlaikyti santūrumą, o kartu ir jaunatvišką džiaugsmą. Vyskupas išryškino jaunimo uždavinius šių dienų pasaulyje – tikėti Kristumi ir juo sekti, džiaugsmingai išgyvenant jo artumą savo gyvenime. Būtent Kristus yra geriausias jauno žmogaus draugas ir tik jis padeda teisingai gyventi ir tinkamai švęsti. Po šv. Mišių Telšių vyskupas palinkėjo katalikiškam jaunimui, grįžtančiam į savo namus bei įprastą aplinką, džiugiai išgyventi bendrystę su Kristumi ir tarpusavyje parapijose. Po tradicija tapusios kasmetinės atsinaujinimo dienos jaunimas grįžo į namus pakylėtomis širdimis, atgaivintomis mintimis ir dar didesniu užsidegimu sekti Kristumi ne tik per adventą ar Kalėdas, bet ir savo kasdienybėje.

Telšiai
Raimundo Zimkos nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija