2014 m. gruodžio 12 d.    
Nr. 47
(2118)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šeimų maldos, muzika ir daina

Lina Kiršaitė

Lapkričio 22 dieną, šeštadienį, Panevėžyje vyko šventinis Šeimos metų renginys „Kad jūsų džiaugsmui nieko netrūktų“. Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedroje 11 val. Panevėžio vysk. Lionginas Virbalas SJ, vysk. emer. Jonas Kauneckas ir keturi kunigai – Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios rektorius kun. Simas Maksvytis, Pasvalio klebonas kun. Albertas Kasperavičius, Krekenavos klebonas kun. dr. Gediminas Jankūnas, Joniškėlio administratorius kun. Ričardas Banys aukojo šv. Mišias. Bažnyčią užpildė tikintieji, šeimos su vaikais iš visų devynių vyskupijos dekanatų. Giedojo Ramygalos Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios vaikų choras, vadovaujamas vargonininko Manto Masioko.

Pamoksle vysk. J. Kauneckas kalbėjo apie Šventosios Šeimos – Juozapo, Marijos ir Jėzaus – pavyzdį bei apie būtinybę laikyti širdyje berniuko Jėzaus tėvams pasakytus žodžius: „Argi nežinojote, kad man reikia būti savo Tėvo reikaluose?!“ Būti dangiškojo Tėvo reikaluose, būti maldoje – svarbiausia šeimoje, kad jos džiaugsmui nieko netrūktų, kad ji išgyventų visus išbandymus.

K. Paltaroko gimnazijoje vyko agapė, o po jos – konferencija, kurios vedėjas buvo kun. dr. G. Jankūnas. Sveikinimo žodį tarė Panevėžio vyskupas L. Virbalas SJ, sakydamas, kad šia švente siekiama suteikti akcentą po įvairių renginių, vykusių ištisus metus, kartu uždegant žvakelę – ne ant šeimos kapo, o mokantis iš liaudies išminties: „Geriau vieną žvakę uždegti negu tamsą keiksnoti“. Nors šeimos turi iššūkių, šeima yra ta vieta, kurioje įvairios problemos išsprendžiamos. Krikščioniškų šeimų užduotis yra tiek savo aplinkoje, tiek visuomenėje skleisti tą šviesą. Ganytojas Panevėžio vyskupijos dekanatų Šeimos centrų atstovams įteikė Šeimos metų ikonos kopijas bei dovanėles šio renginio pagrindinėms organizatorėms – Panevėžio vyskupijos Šeimos centro direktorei Jūratei Šaumanienei ir darbuotojai Jolantai Masiokienei.

Žodį tarė Seimo narys Povilas Urbšys. Jis paminėjo, kad šiais metais buvo nemažai išbandymų krikščioniškai šeimai – Stambulo konvencija, Estrelos rezoliucija. Krikščionys į tai atsiliepė akcija „Vienas iš mūsų“. Todėl Seimo narys linkėjo, kad šie metai mumyse paliktų žymę krikščionio, kuris turi nepaliaujamai budėti, nepaliaujamai melstis ir nepaliaujamai veikti, žinodamas: jeigu ne aš, tai kas kitas? ir priminė šv. Jono Auksaburnio žodžius: „Lengviau šviesai būti tamsa, negu krikščioniui nespinduliuoti šviesos“.

Pirmojoje konferencijos dalyje Kauno Vytauto Didžiojo Universiteto dekanas dr. Benas Ulevičius kalbėjo apie santuokos mistiką ir realistiką, santuokos mistika vadindamas Dievo skirtą Santuokos sakramentą, per kurį randamas laimės išsipildymas. Pats neseniai tapęs tėčiu, jis dalinosi tėvystės džiaugsmais ir realistiškais rūpesčiais.

Antrojoje dalyje VDU Socialinio darbo katedros lektorė dr. Nijolė Liobikienė kalbėjo, ką reiškia būti šeima šiandien. Tam reikia įdėti laiko, tarnauti gyvybei ir būti pagalba bei parama vienas kitam. Kai mes orientuojamės į laimėjimą, turėjimą, mes labai daug prarandame. Būti šeimoje – ištverti, išbūti ir sunkius, ir laimingus periodus.

Vėliau susirinkusieji galėjo pasidalinti savo mintimis, padiskutuoti ar kūrybiškai pasireikšti dešimtyje skirtingų darbo grupių.

Kol suaugusieji buvo užsiėmę, keliolika savanorių – seserys vienuolės, katechetai, tikybos mokytojai, darželių auklėtojos, jaunimas – suskirstę tėvelių į renginį atsivestus vaikus pagal amžių į tris grupes, pirmąją valandą kartu su jais kūrė įvairius darbelius ir rengėsi Švč. Sakramento adoracijai. Pasvalio vikaras kun. Miroslav Anuškevič, vesdamas vaikų adoracijos valandą Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros kriptoje, panaudodamas saulėgrąžos, besigręžiančios į saulę, įvaizdį, kvietė gręžtis į dvasinio gyvenimo Saulę – Jėzų, esantį tabernakulyje. Dar viena valanda buvo skirta žaidimams.

Vakarop visiems koncertavo didelė draugiška šeimų šeima – folkloro ansamblis „Raskila“, vadovaujamas Linos Vilienės.

Šventę sudarė visi svarbiausi komponentai – malda, dalinimasis vaišėmis prie bendro stalo, penas protui, bendravimo galimybė, muzika, daina – tad nieko netrūko šeimų džiaugsmui. Iškalbingi jų palikti atsiliepimai apie renginį, dauguma – labai geri.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija