2015 m. sausio 16 d.    
Nr. 2
(2122)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Elektrėnų dekanate

Tarnystės parapijoje įprasminimas

Kalba knygelės „Pašaukimo keliu“
sudarytoja dr. Žydronė Kolevinskienė

Knygelę visiems susirinkusiesiems
dalijo klebonas kun. Algimantas
Gaidukevičius ir jubiliatas
kun. Ignas Kavaliauskas

Šv. Mišios prasidėjo kun. Igno
Kavaliausko pašlakstymu

Kun. Algimantas Gaidukevičius,
kun. Ignas Kavaliauskas ir
mons. Vytautas Kazimieras Sudavičius
po šv. Mišių Onuškio bažnyčioje

Kun. Ignas Kavaliauskas

Jubiliatą kunigą Igną sveikino
Onuškio Donato Malinausko vidurinės
mokyklos direktorė Rima Blikertienė

Jubiliatą kunigą Igną sveikino
Trakų rajono merė Edita Rudelienė

Kun. Ignas Kavaliauskas
su knygele „Pašaukimo keliu“

Lietuvos banko valdybos pirmininkas
Vitas Vasiliauskas padovanojo
jubiliatui euro monetų rinkinį

ONUŠKIS. Gruodžio 28 dieną, sekmadienį, Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje buvo švenčiamos kelios buvusio ilgamečio klebono kun. Igno Kavaliausko sukaktys: darbo šioje parapijoje 35-metis, kunigystės 60-metis ir gyvenimo 85-metis. Šv. Mišias aukojo ne tik jubiliatas, bet ir dabartinis klebonas kun. Algimantas Gaidukevičius bei kaimyninės Aukštadvario parapijos klebonas mons. Vytautas Kazimieras Sudavičius. Aukštadvario klebonas pamoksle kalbėjo apie kunigystę. Pasak mons. V. K. Sudavičiaus, kiekvienoje šeimoje maždaug kas 100 metų būna pašaukimas į kunigystę, tačiau dažnai į tą pašaukimą dėl įvairiausių priežasčių neatsiliepiama. „Kokia būtų parapija, jei ji neturėtų savo kunigo?“ – klausė monsinjoras ir atsakė, kad tada ji maždaug po dešimties metų mirtų, todėl kvietė melstis už kunigystės pašaukimus. Monsinjoras sakė, kad kiekviena parapija, išauginusi kunigą, turi privilegiją prieš tas, kurios nedavė kunigų, ir kai vyskupui reikia rinktis, kurią parapiją palikti aptarnaujamą, į tai atsižvelgiama.

Po šv. Mišių jubiliatą kunigą Igną sveikino Trakų rajono merė Edita Rudelienė, Onuškio seniūnė Zita Aniulienė, Onuškio Donato Malinausko vidurinės mokyklos direktorė Rima Blikertienė, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, parapijiečiai, bičiuliai, o bažnyčios choras kiekvieno sveikintojo žodžius palydėdavo Aukščiausiojo palaimos linkinčia giesme. Sveikintojai dėkojo tėveliui už gerumą, nuoširdumą, meilę žmonėms ir visa tai, kas skleidžia gėrį ir tikėjimą. „Kartais būna labai sunkių dienų, kai skauda ir širdyje negera, bet sutinki tėvelį, o jis paklausia: „Kaip gyveni, sesyte?“, ir iškart prašviesėja“, – sakė viena parapijietė. Ilgamečiam klebonui dėkota už visa tai, kuo jis nusipelnė pagarbą, ir linkėta geros sveikatos, stiprios širdies, kad galėtų ir toliau skleisti meilę žmonėms. Klebonas kun. A. Gaidukevičius, kviesdamas visus šv. Mišiose dalyvavusius pratęsti kun. I. Kavaliausko pagerbimą Donato Malinausko vidurinėje mokykloje, sakė, kad tėvelis Ignas, augęs penkių vaikų šeimoje, mirus seserims ir broliams, kurie buvo vienišiai ir vaikų neturėjo, liko visai vienas, todėl jo giminės yra visi parapijiečiai, taigi nuoširdžiai prašyta ateiti kiekvieną.

Mokykloje vykusioje agapėje dar kartą buvo pasveikintas kun. I. Kavaliauskas. Klebonas Algimantas prisiminė 2007 metų vasarą, kai dirbdamas Darsūniškio klebonu ir ruošdamasis bažnyčios remontui, iš kurijos gavo žinią, kad reikia keltis į Onuškį – taigi vėl viskas iš naujo. Atvykęs čia, kunigo Igno buvo apkabintas ir nuramintas: „Viskas bus gerai!“ Klebonas sakė, kad kunigas Ignas jau neturi savo šeimos, todėl visi, kurie atėjo jo pagerbti, yra jo šeima. „Tai – šventė ir jums visiems, kurie jį laikote savo dvasios tėvu, susitikę su juo pasisveikinate, – teigė kunigas Algimantas. – Nemažai žmonių sakė, kad jiems čia nepatogu ateiti, esą gal tai bus šventė kitiems, bet ne jiems, todėl ne vieną teko įkalbinėti. Pagerbkime gyvą žmogų, kuris yra mums visiems artimas“. Jubiliatas padėkojo visiems, atvykusiems jo pagerbti. Paskui pristatyta knygelė „Pašaukimo keliu“, skirta kun. I. Kavaliausko tarnystei atminti. Ją redagavo kraštietė, Lietuvos edukologijos universiteto Lietuvių literatūros katedros vedėja dr. Žydronė Kolevinskienė. Klebonas kun. A. Gaidukevičius pažymėjo, kad dažnai žmogų įvertiname ir gražius žodžius apie jį sakome tik po mirties, todėl sveikinant kelių sukakčių proga kun. I. Kavaliauską, atsidėkojant už jo ilgametę tarnystę šioje parapijoje, norėta išleisti knygą apie jo gyvenimą. Dr. Ž. Kolevinskienė sakė, kad jai labai brangi Onuškio bažnyčia, nes joje priėmė Pirmąją Komuniją, ir teigė, jog leidžiant knygelę tik vykdė klebono idėją. Ją įgyvendinti padėjo Onuškio Donato Malinausko vidurinės mokyklos direktorė R. Blikertienė, direktorės pavaduotoja ugdymui Stasė Masilionienė, lietuvių kalbos mokytoja Daiva Žilionienė, Onuškio kultūros namų direktorė Liuda Korsanovienė. Tekstą apie kunigą Igną parašė Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas Matulaitis, buvo užrašyti parapijiečių prisiminimai apie jų ilgametį kleboną, surinktos jo nuotraukos ir išėjo knygelė, išleista 500 egzempliorių tiražu, kurią visiems susirinkusiesiems dalijo klebonas ir jubiliatas. Kunigas Ignas ant knygelės mielai pasirašė kiekvienam, paprašiusiam autografo. Rajono merė E. Rudelienė sakė, kad visada gera sveikinti žmogų, kuris daug metų dalijo gėrį kitiems, ir dėkoti už tai, kad jis buvo geras visiems ir kiekvienam. Merė teigė, kad jai toks žmogus yra ilgametis Trakų klebonas mons. Vytautas Pranciškus Rūkas, ir linkėjo būti geriems vienas kitam – tada ir mus kiti mylės. Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas sakė, kad jam mielas Onuškio kraštas, šioje bažnyčioje krikštytas vienas jo sūnų, čia tenka lankytis dažną savaitgalį, ir padovanojo jubiliatui euro monetų rinkinį. Linksmą nuotaiką šventei suteikė Justė ir Egidijus Kaveckai bei Onuškio kapela.

Kun. I. Kavaliauskas gimė 1929 m. gruodžio 27 d. Želvoje (Ukmergės r.) penkių vaikų šeimoje. Tėvai teturėjo 3,5 ha žemės. Tėtė buvo zakristijonas, vėliau jam padėjo brolis Antanas, o dar vėliau – ir brolis Juozas. Visi vaikai buvo balsingi. Ypatingas Igno ryšys buvo su motina Antanina, kuri labai mylėjo Dievą, labai rūpinosi šeima ir buvo namų šeimininkė. Kadangi tėvas zakristijonavo, Ignui siekti kunigystės nebuvo kažkas netikėto. Dar mokykloje Ignas dainavo chore, vėliau balsą lavino seminarijoje, moka groti armonika, akordeonu, pianinu, smuiku. Sesuo Onutė visą laiką giedojo bažnyčios chore, daug metų šeimininkavo pas brolį kunigą. Abu drauge mėgdavo padainuoti. Dar 1950 metais Skudutiškio klebonas kun. Albinas Šilkinis, pas kurį atostogavo klierikas Ignas, pastebėjo jo jautrią sielą, suprantančią ne tik meną, bet ir žmogų. 1954 m. rugsėjo 12 d. I. Kavaliauskas buvo įšventintas kunigu, dirbo Molėtų vikaru, Pusnės, Paparčių, Alovės, Punios klebonu, o nuo 1979 m. kovo 20 d. – Onuškyje, aptarnavo ir Vytautavos bei Žilinų parapijas, Panošiškių koplyčią. 2007 m. birželio 5 d. tapo altaristu. Kur tik dirbo kun. I. Kavaliauskas, visur parapijiečiai apie jį atsiliepia su didele meile ir išskirtine pagarba.

Tą dieną buvo minima ir Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios 185 metų sukaktis, todėl dera nors trumpai prisiminti jos istoriją. 1829 metais dvarininkai Kazimieras ir Teresė Šetkevičiai Onuškyje pastatydino mūrinę bažnyčią – unikalų XIX amžiaus architektūros statinį, panašų į Vilniaus Katedrą. Nė vienas klebonas joje taip ilgai nėra dirbęs kaip kun. I. Kavaliauskas (1979–2007). Keturiolika metų (1939–1953) čia dirbo kun. Nikodemas Švogžlys-Milžinas (1899 03 29–1925 06 14–1985 01 20). Kiti Onuškio parapijos klebonai, dirbę nuo Kaišiadorių vyskupijos įsteigimo 1926 metais: kun. Juozapas Balčiūnas (1926–1927), kun. Kazimieras Čibas (1927–1939), kun. Jonas Žemaitis (1953–1955), kun. Pranas Gerbutavičius (1955–1964), kan. Juozapas Jaruševičius (1964–1971), kun. Juozapas Napoleonas Anusevičius (1971–1975), kun. Edvardas Kraujalis (1975–1976), kun. Vincentas Pinkevičius (1976–1978), kun. Juozapas Čeberiokas (1978–1979), kun. Algimantas Gaidukevičius (nuo 2007-ųjų).

Romas BACEVIČIUS

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija