2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Literatūros ir meno Kalėdos

Renginio svečius sveikina Pagėgių
savivaldybės viešosios bibliotekos
direktorė Elena Stankevičienė

PAGĖGIAI. Savivaldybės viešosios bibliotekos bendruomenė pakvietė kraštiečius, raštijos ir meno mylėtojus į literatūrinį adventinį vidudienį, kurio metu skaitytojams pristatytos respublikinės literatūros akcijos. Tai – Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ ir 10-ieji literatūrinių balsavimų „Metų knygos rinkimai“ metai. Šie rinkimai kasmet organizuojami Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bei Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacijos iniciatyva. Pasidžiaugta, kad šiemet Pagėgių savivaldybės viešoji biblioteka ir jos skaitytojai jau sulaukė ir pirmųjų „Knygų Kalėdų“ dovanų. Viena tokių – pagėgiškės, Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos narės, kultūros komisijos pirmininkės, Šveicarijos lietuvių bendruomenės pirmininkės, premijos „Pagėgių krašto garsintojas“ steigėjos Jūratės Jablonskytės-Caspersen (Šveicarija) dovanoti „Metų knygos rinkimuose 2014“ dalyvaujančių Poezijos ir Suaugusiųjų prozos knygų komplektai. Su šiais leidiniais renginio svečiai galėjo artimiau susipažinti apžiūrinėdami literatūrinę parodą „Pagėgiškiams – geriausios Metų knygos“. Kraštiečiai pakviesti aktyviai skaityti, balsuoti už labiausiai patikusias knygas bei žiemos pabaigoje išrinkti „Pagėgių krašto Metų knygą 2014“.

Literatūros ir meno vidudienio metu Pagėgių savivaldybės Kultūros centro direktorė Svetlana Jašinskienė Pagėgių bibliotekai perdavė Tilžės akto signataro, spaustuvininko Jono Vanagaičio redaguoto ir išleisto istorinio almanacho „Kovos keliais“ (1938) 2-ąjį leidimą. Šį 2012 metais pakartotinai išleistą Klaipėdos krašto prisijungimo prie Lietuvos 15 metų sukakčiai paminėti skirtą veikalą Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai dovanojo Jono Vanagaičio vaikaičiai Romas Šležas ir Marytė Kavaliauskaitė-Murphy.

Renginio metu pristatytas dar vienas vertingas leidinys – Plaškių kaimo bendruomenės iniciatyva parengta ir šiemet išleista kraštotyrinė knyga „Kaimas rašo savo istoriją. Plaškiai“, kurią pristatė šios bendruomenės pirmininkė, knygos sudarytoja ir įžanginio straipsnio autorė Danutė Bardauskienė. Ji papasakojo, kad knyga parengta remiantis ilgamečio Stoniškių seniūnijos kraštotyrininko Broniaus Bagdono sukaupta rankraštine medžiaga apie Plaškių kaimą, jo pastatus, sodybas, bažnyčias, kapines, kitados veikusias įstaigas bei įmones, organizacijas, savo gyvenimo darbų brydę Plaškiuose palikusius žmones bei jų likimus.

Vidudienis tradiciškai palydėtas meno gaida – kraštiečiams pristatyta jau beveik 25 metus tapančio šilutiškio dailininko Sauliaus Šedžio tapybos darbų paroda „Mažosios Lietuvos vaizdai ir ženklai“. Įtaigiais realistiškais vaizdais stebinanti paroda sudaryta iš trijų dalių: architektūros ir floros vaizdų, peizažų. Sauliaus Šedžio teigimu, realistinio paveikslų vaizdo siekiama viename kūrinyje sujungiant kelias skirtingas tapymo technikas. Daug Sauliaus Šedžio darbų yra iškeliavę į įvairias pasaulio šalis. Su Sauliumi atvyko ir jo žmona, tautodailininkė, juvelyrė Darija Šedienė. Ji pristatė savo rankų darbo papuošalus, pagamintus iš įvairiausių medžiagų: vario, žalvario, gintaro, sidabro ir kt., kuriuos tądien galėjo įsigyti ir renginio dalyviai.

Sonata Vitkutė,
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Astos Andrulienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija