2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Konkursas apie teatrą

Konkurso dalyviai

Kalba II vietos laimėtoja
Irena Malmygienė

VARĖNA. Viešojoje bibliotekoje vyko konkurso „Teatro uždangą atskleidus“ rezultatų aptarimas ir paskebta šio konkurso nugalėtoja. Ja tapo varėniškė Nijolė Karzienė. Jai buvo įteiktas pagrindinis prizas – skulptoriaus, medžio drožėjo Algirdo Juškevičiaus medinė gervė.

Šeštadienio popietę į biblioteką sugužėjo nemažas teatro mėgėjų būrys: konkurso dalyviai, Marcinkonių kaimo ir Vydenių krašto artistai, žiūrovai. Visi nekantriai laukė konkurso rezultatų paskelbimo, laureatų apdovanojimo ir mėgėjiškų teatrų pasirodymo.

Bibliografijos, informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja Elena Glavickienė, priminė, kad konkursas organizuotas atsiliepiant į Seimo nutarimą 2014-uosius metus paskelbti Teatrų metais. Ji kalbėjo apie iš Varėnos rajono kilusius žymiausius aktorius, režisierius, teatrologus: Teofiliją Vaičiūnienę, Petronėlę Česnulevičiūtę, Vaclovą Murašką, Juozą Gaidį, Vitaliją Mockevičiūtę, Mariją Leikauskaitę, Dalių Skamaraką, Dalią Tamulevičiūtę, Balį Juškevičių, Tomą Vaisietą, Margionių klojimo teatrą ir žymesnius mėgėjiškų teatrų kolektyvus bei Varėnoje vykstančius Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalius, pristatė atvykusius svečius: aktorę, režisierę ir teatro pedagogę Eleną Savukynaitę, aktorės Vitalijos Mockevičiūtės mamą, pedagogę Vandą Mockevičienę, Marcinkonių kaimo teatro režisierę Rimutę Avižinienę, Vydenių krašto dramos kolektyvo vadovę Bronę Mačiulienę ir konkurso rėmėją, menininkę Ritą Zlatkutę.

Su konkurso „Teatro uždangą atskleidus“ eiga ir dalyviais supažindino bibliografė Laimutė Cibulskienė. Ji pažymėjo, kad „uždangą atskleisti“ bandė 16 dalyvių, buvo paskelbta 12 konkurso turų su 48 klausimais.

Sausį rajoninėje spaudoje ir bibliotekos internetinėje svetainėje buvo pradėtas skelbti straipsnių ciklas „Varėna ir teatras“ apie minėtuosius aktorius, režisierius, tetrologus bei teatrus.

Sudarant klausimus, dėmesys buvo kreipiamas į tai, kad būtų gauta kuo daugiau žinių apie vieno ar kito kraštiečio veiklą, suvaidintus vaidmenis, apdovanojimus, biografiją, ryšį su gimtine. Straipsniuose tiesioginių atsakymų į klausimus beveik nebuvo, bet užuominos ir nurodoma literatūra labai padėjo konkurso dalyviams. Atsakinėjant į klausimus buvo galima geriau susipažinti su Varėnos bibliotekos fonduose esančiais leidiniais, kuriuose rašoma apie kraštiečius. Paminėtini šie: Balio Juškevičiaus „Teatro šviesose ir šešėliuose“, Petronėlės Česnulevičiūtės „Šimtas teatro mįslių“, „Daugiaveidis dramos gyvenimas teatre“, „Dramos pasaulis“, Teofilijos Vaičiūnienės „Scena ir gyvenimas“, knygelė „Margionių klojimo teatras“, „Patirčių realizmas: Dalios Tamulevičiūtės kūrybinės biografijos studija“. Kraštotyros skyriuje yra sudaryti aplankai, kuriuose sudėtos staipsnių kopijos iš periodinių leidinių apie aktorių ir režisierių gyvenimą bei kūrybą. Atsakyti į klausimus padėjo „Visuotinė lietuvių enciklopedija“, kiti informaciniai leidiniai bei internetas. Labai mažai literatūros buvo apie aktorę Mariją Leikauskaitę ir aktorių Vaclovą Murašką. Straipsnių kopijas teko parsisiųsti iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.

Apie tai, kaip sekėsi dalyvauti konkurse, pasakojo patys konkurso dalyviai Genė Vanda Baležentienė, Vaidas Čenys, Laima Čepulytė, Pranas Jatkevičius, Nijolė Karzienė, Ramunė Kasperavičiūtė, Kęstutis Makselė, Irena Malmygienė, Vidutė Salagubovienė, Onutė Ramutė Skamarakienė, Jonas Staliulionis, Julija Žeimienė.

Apie aktorės Vitalijos Mockevičiūtės kelią į teatrą papasakojo jos mama Vanda Mockevičienė. Prisiminimais apie Daliaus Skamarako vaikystę, pirmuosius žingsnius į teatro sceną dalijosi jo mama Onutė Ramutė Skamarakienė. Teatro pedagogė, aktorė ir režisierė Elena Savukynaitė kalbėjo apie kraštiečius aktorius ir režisierius, su kuriais mokėsi, dirbo, bendravo arba buvo jų dėstytoja. Ypač įdomiai pasakojo apie Dalią Tamulevičiūtę, su kuria jai teko mokytis Varėnos vidurinėje mokykloje, studijuoti viename kurse Lietuvos konservatorijoje ir bendrauti visą gyvenimą.

Konkurso dalyviai buvo apdovanoti Varėnos viešosios bibliotekos padėkomis. Aktyviausiems dalyviams įteikti tautodalininkės Ritos Zlatkutės veltiniai angelai. Trečiosios vietos laimėtojos Genutė Dičpinigaitienė ir Onutė Ramutė Skamarakienė apdovanotos įrėmintu R. Zlatkutės karpiniu ir Varėnos vaizdą fiksuojančia įrėminta nuotrauka. Antrosios vietos laimėtojoms Irenai Malmygienei ir Editai Jurevičienei buvo įteikti įrėminti R. Zlatkutės karpiniai. Daugiaisiai balų konkurse surinkusiai varėniškei Nijolei Karzienei buvo įteiktas pagrindinis apdovanojimas – medžio drožėjo, skulptoriaus Algirdo Juškevičiaus iš karelinio beržo išdrožta dekoratyvinė gervė.

Po apdovanojimų Marcinkonių kaimo teatrą pristatė jo režisierė Rimutė Avižinienė. Apie Vydenių krašto dramos kolektyvą kalbėjo jo vadovė Bronė Mačiulienė.

Renginys baigėsi Marcinkonių kaimo teatro sukurta kompozicija „Vasaros darbai“ pagal Kristijono Donelaičio poemą „Metai“ ir nuotaikingu Vydenio krašto aktorių parodytu sceniniu vaizdeliu „Bobulė ir dziedulis“.

Elena Glavickienė ir Laimutė Cibulskienė,
Varėnos viešosios bibliotekos bibliografės

Sigutės Čaplikienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija