2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Dvasinė bendrystė

Ekumeninių pamaldų dalyviai,
kunigai ir jungtinio choro giesmininkai

X–XVI amžiuje Europoje vykęs krikščionybės skaidymasis į konfesijas (katalikai, stačiatikiai, evangelikai liuteronai, evangelikai reformatai ir t. t.) tęsėsi šimtmečius. Nors visos konfesijos pripažino tą patį Dievą (Jėzų Kristų), krikštą, pagrindinę maldą „Tėve mūsų“, Tikėjimo išpažinimą bei kitas kai kurias maldas, tačiau kiekvienoje konfesijoje buvo meldžiamasi tarsi į „savąjį Dievą“. Tad ir buvo pradėtas vadinamasis ekumeninis judėjimas. Šis žodis – dviejų graikų kalbos žodžių darinys: „okos“ (namas) ir „oikomenė“ (gyvenimas kartu, o plačiąja prasme, visa žmonija, gyvenanti Žemėje ir pripažįstanti Kristų kaip visos Visatos Valdovą).

Pirmasis lietuvių ekumeninis judėjimas, siekiant užmegzti dialogą, suartinant konfesijas bendram krikščioniškam tikėjimui, įvyko Čikagoje. Čia buvo surengtos pirmosios lietuviškos ekumeninės pamaldos. Šiandien jos, kaip dvasinė bendrystė, įgauna vis didesnę reikšmę. Dabar kasmet sausio 18–25 dienomis vyksta aštuondieniai, skirti krikščionių vienybei skatinti.

Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis visą aštuondienį homilijose suprantamai aiškino tikintiesiems ekumeninio judėjimo svarbą, mąstant, jog esame ne kažkokio atskiro „savojo“ Dievo garbintojai ir kūriniai, o vieno Dievo vaikai ir tik dėl minėto krikščionių susiskaldymo, tarsi nebetapome bendra Dievo „avide“.

Klebono dekano kan. A. Genučio iniciatyva sausio 23-iąją, po vakaro šv. Mišių, dalyvaujant šilališkiams kunigams vikarams Mindaugui Aleknai, Vaidotui Vitei, Pajūralio klebonui kun. Kazimierui Žąsyčiui, Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje įvyko ekumeninės pamaldos. Kadangi Šilalėje yra evangelikų liuteronų šventovė, todėl šiemet pamaldose dalyvavo ir šilališkiai evangelikai, ir du jų dvasininkai – Tauragės Martyno Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčios kun. Mindaugas Dikšaitis ir kun. Karolis Skausmenis iš Batakių. Ekumeninėse pamaldose buvo sugiedota Įžangos giesmė, skaitomi Šventojo Rašto skaitiniai, Evangelija. Homiliją pasakė liuteronų kun. M. Dikšaitis. Pamaldų metu giedojo jungtinis Šilalės parapijos ir evangelikų liuteronų choras. Ekumeninėse pamaldose dalyvavo Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas. Po to Šilalės parapijos namuose vyko nuotaikinga ir nuoširdi agapė.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija