2015 m. vasario 13 d.    
Nr. 6
(2126)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Tikėjimas, išmintis ir tautos tradicijos

Apie popiežiaus Pranciškaus palinkėjimus Lietuvos vyskupams

Mindaugas Buika

Popiežius Pranciškus susitinka
su Lietuvos vyskupais per jų vizitą
„Ad limina Apostolorum“
Vatikano televizijos CTV nuotrauka

Primintas herojiškas liudijimas ir tarnystė

Plataus atgarsio mūsų šalies ir tarptautinėje katalikų žiniasklaidoje susilaukė Lietuvos vyskupų apsilankymas Romoje ir susitikimas su popiežiumi Pranciškumi, kuris išdėstė programines nuostatas ganytojiškai veiklai pasikeitusiomis sąlygomis beveik prieš 25 metus nepriklausomybę atgavusioje katalikiškoje valstybėje, sėkmingai besiintegruojančioje į Europos Sąjungą, bet susiduria su naujais iššūkiais, turinčiais įtakos evangelizacijai ir pastoracijai. Pirmąją vasario savaitę vykęs Lietuvos Bažnyčios hierarchų vizitas, tradiciškai vadinamas Ad limina Apostolorum. Jo metu vyskupijų ordinarai ir jų augziliarai susitikime su Šventuoju Tėvu ir pasitarimuose su Romos kurijos institucijų vadovais supažindino su padėtimi savo diecezijose bei tolesniais planais. Paprastai jis turėtų būti rengiamas kas penkeri metai, tačiau dabar dėl įtemptos popiežių darbotvarkės, vadovaujant 1,3 milijardo narių turinčiai Katalikų Bažnyčiai, ir vyskupų gausos toks periodiškumas nebėra išlaikomas. Lietuvos vyskupai ankstesnį Ad limina vizitą bei susitikimą su tuometiniu popiežiumi (dabar emeritu) Benediktu XVI turėjo dar 2006 metais ir per beveik 10 metų laikotarpį nacionalinė vyskupų konferencija gerokai atsinaujino – pusė jos narių tokiame įvykyje dalyvavo pirmą kartą. Vasario 2 dieną po aukotų šv. Mišių prie pirmojo apaštalo šv. Petro kapo Vatikano bazilikoje audiencijoje pas popiežių Pranciškų buvo priimtas Lietuvos kardinolas, Vilniaus arkivyskupas emeritas Audrys Juozas Bačkis ir Kauno bei Vilniaus bažnytinėms provincijoms priklausančių septynių diecezijų ordinarai su savo augziliarais: Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ su augziliaru vyskupu Kęstučiu Kėvalu, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ su augziliaru vyskupu Linu Vodopjanovu OFM, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas su augziliaru vyskupu Arūnu Poniškaičiu, Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas ir Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ.


Didžiosios meilės žodis

Kun. Vytenis Vaškelis

Kaip iš vyro ir žmonos prigimtinės meilės kyla nauja gyvybė, taip iš Jėzaus ir žmogaus antgamtinės meilės gimsta naujo gyvenimo „kūdikis“, tai yra užsimezga savaip artimas bendravimas, kurio augančios draugystės vaisių kaip brandžiausią naują vyno gėrimą (plg. Mt 26, 29) mums bus skirta ragauti amžinybės saulėtekyje.

Ar gali žmogus, tiesiogiai patyręs gydantį Dievo Sūnaus prisilietimą, paskui atsainiai numoti ranka į savo Geradarį? Net tie devyni žydai, Jėzaus išvaduoti iš raupsų pančių, kurie nupėdino sau nepadėkoję Jam (plg. Lk 17, 17), nemanau, kad vėliau neatsikvošėjo ir nors panosėje kažką panašaus ištarė: „O dėkui, dėkui už sugrąžintą sveikatą, gerasis stebukladari!“

Kai apmąstome šio sekmadienio Evangelijoje vieno raupsuotojo išgydymą, prie kurio prisilietė Jėzaus ranka, trykštanti žmogaus būtį perkeičiančia neregėta gailestingumo versme, ir pasigirdo Visatą bei mažiausią gyvybę palaikantis žodis: „Noriu..!“ (Mk 1, 41), nukrito Dievo paslapties uždanga ir visi supratome, kad Viešpats yra įsikūnijusi meilė, ir jai neprilygsta niekas.


Sveikinimo žodis Šventajam Tėvui Ad limina susitikimo metu

Vilniaus arkivyskupo, Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininko Gintaro Grušo sveikinimo žodi Popiežiui vasario 2-ąją

Popiežius ir Lietuvos vyskupai

Šventasis Tėve, malda prie šv. apaštalų Petro ir Pauliaus kapų ir mūsų susitikimas su Petro Įpėdiniu stiprina mus, Lietuvos vyskupus, tikėjimo ir meilės tarnystėje, apaštališkoje bendrystėje su Jumis ir per Jus su Visuotine Bažnyčia.

Sveikindami atnaujiname Jums – Kristaus vietininkui – savo pagarbą ir paklusnumą broliškos bendrystės dvasioje. Sveikiname Jus ir Lietuvoje likusių vyskupų emeritų – Juozo Žemaičio, Juozo Matulaičio, Juozo Preikšo ir Jono Kaunecko – vardu.

Esame jauna Vyskupų Konferencija. Pusė pareigas einančių vyskupų pirmą kartą atvykome Ad limina vizito. Jūs ir Jūsų pirmtakas atnaujinote mūsų Konferencijos veidą. Atvykstame su mums pavestų Dievo Tautos dalinių Bažnyčių džiaugsmais ir rūpesčiais. Laukiame Jūsų tėviško padrąsinimo ir pamokymo.


Popiežius prašė „neprivatizuoti“ tikėjimo

Vyskupas Jonas Boruta SJ apie Lietuvos vyskupų Ad limina vizitą pas popiežių Pranciškų

Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ
vasario 2 dieną „Ad limina“
vizito metu popiežiui Pranciškui
įteikia žemaičių krikšto jubiliejaus
leidinį „Samogitija“ („Žemaitija“)

Mieli Broliai ir Seserys, Telšių vyskupijos teritorijoje gyvenantys Dievo ir Popiežiaus mylimi žmonės – žemaičiai ir iš kitų Lietuvos regionų atsikėlę!

Jau nuo sekmadienio mes, Lietuvos vyskupai, esame parvykę iš amžinojo miesto Romos, kur nuo pirmojo amžiaus vidurio buvo krikščionių Bažnyčios centras. Tuomet čia apsistojo apaštalas Petras, Kristaus paskirtas vyriausiuoju apaštalų būrio vadovu. Čia jis skelbė evangeliją tuometiniam pasauliui, žymiausios ir didžiausios imperijos sostinės gyventojams. Čia jis buvo suimtas ir ant Vatikano kalvos nužudytas jo paties prašymu prikalant prie kryžiaus žemyn galva. Čia, Romoje, skelbė Evangeliją didysis tautų apaštalas šv. Paulius ir daugybė pirmų amžių krikščionių kankinių... Čia pirmųjų kankinių pralietu krauju permirkusi žemė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija