2015 m. vasario 13 d.    
Nr. 6
(2126)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Ekumeninės pamaldos Biržuose

Paskutinę sausio savaitę įvairiose Biržų bažnyčiose vyko ekumeninės pamaldos.

Pirmadienį, sausio 26-ąją, skirtingų miesto Bažnyčių maldininkai rinkosi gražioje reformatų bažnyčioje. Pamokslą apie Biržuose stipriai veikiančią bičiulišką ekumeninę dvasią pasakė Biržų Jungtinės Metodistų Bažnyčios kun. Giedrius Jablonskis.

Antradienį, sausio 27-ąją, maldininkai rinkosi pas metodistus. Pamokslą apie visiems bendrą žmogiškąjį silpnumą ir visus vienodai mylintį Dievą pasakė evangelikų reformatų kun. Rimas Mikalauskas. „Per atgailą mes vėl tampame viena. Jeigu nuodėmė suskaldo, tai atgaila mus vėl sugrąžina į vienybę“, – sakė jis.

Trečiadienį, sausio 28-ąją, ekumeninės pamaldos vyko sekmininkų maldos namuose, kurie yra įsikūrę buvusioje stačiatikių cerkvėje. Evangelikų liuteronų kun. Juozas Mišeikis pamoksle išvystė visos ekumeninės savaitės mintį, jog tegul pagrindinis mūsų troškimas – mūsų vienybė Kristuje – bus pasiekta ne formaliai, ne tik švenčių proga, bet ir kasdienybėje. „Be išankstinių nusistatymų matyti ir priimti brolį ir sesę, šalia esantį kiekvieną dieną, tegul bus mūsų nuolatinis siekimas. Krikščionys yra persekiojami vien už tai, kad jie yra krikščionys, žeminami dėl Jėzaus vardo,“ – sakė kunigas.

Ketvirtadienį, sausio 29-ąją, ekumeninės pamaldos vyko ankštoje liuteronų bažnyčioje, koplytėlėje, nes senoji bažnyčia miesto centre, nukentėjusi karo metu, buvo nugriauta 1961 metais. Pamokslą pasakė Biržų dekanas kun. Algis Neverauskas. Jis priminė popiežiaus Pranciškaus žodžius: „Mes visi turime kraujo vienybę“. „Kiekvieną valandą nužudoma po keletą krikščionių. Ir žudomi krikščionys neklausiami, kokiai Bažnyčiai jie priklauso... Esi krikščionis – būsi nužudytas... Mes gyvename apgaulingos ramybės laikais. Šėtonas nėra išėjęs atostogų. Jis niekada nemiega... Po išpuolių Paryžiuje kai kurie skandavo „No religion“... Idėja miršta tuomet, kai nebėra, kas už ją numiršta. Krikščionių kraujas visuomet buvo naujų krikščionių sėkla... Norisi tikėti, kad krikščionis Europoje atgaivins nauji išbandymai“, – sakė pamokslininkas.

Penktadienį, sausio 30-ąją, pamaldos vyko katalikų bažnyčioje. Pamokslą maldininkams pasakė sekmininkų pastorius Linas Šnaras. Jis komentavo Jėzaus ir samarietės pokalbį (Jn 4, 7–15). „Jėzus prašo samarietę gerti... Bet iš tikrųjų jis yra gyvybės versmė. Ta gyvybės versmė tekės iš mūsų į amžinąjį gyvenimą... Kas atranda Jėzų, tampa versme, tampa atgaiva kitiems... Viskas yra Jėzuje. Atsigaivinti, atsistatyti, sustiprėti galime tik per Jėzų Kristų... Mes susiduriame su iššūkiais, sunkumais savo gyvenime, bet ateidami pas Kristų, mes galime būti visuomet atgaivinti, sustiprinti, pagirdyti. Kai Viešpats mus atgaivina, mes galime duoti ir kitiems atsigerti. Tik tuomet ir mes veiksmingai galėsime padėti kitiems“, – sakė pamokslininkas.

Aukos Lietuvos Biblijos draugijai paremti rinktos visose bažnyčiose. Jų buvo daugiau kaip 450 eurų. Tokia bičiuliška ekumeninė dvasia Biržuose vyksta nuo 2000 Jubiliejinių metų. Aktyvią iniciatyvą visą savaitę drauge melstis įvairiose Biržų bažnyčiose tuomet parodė kun. Kingsley Holden. Tada drauge meldėsi trys krikščionių bendruomenės: katalikų, sekmininkų ir metodistų. Vėliau prisidėjo ir kitos krikščionių bendruomenės. Ypatingi buvo 2014-ieji, Šeimos metai. Biržų Bažnyčių vadovai susirinkę pasitarė, jog šiuos gražius ekumeninius Šeimos metus dera pažymėti įvairiais viso miesto renginiais. Šią iniciatyvą geranoriškai parėmė Biržų miesto merė Irutė Varzienė ir visa miesto administracija (didžiausią pagalbą Bažnyčios jautė iš vicemerės Stasės Eitavičienės).

Po ekumeninių pamaldų sekmininkų bažnyčioje dvasininkai trumpai pristatė savo bažnyčių istoriją ir nūdieną, bendradarbiavimo perspektyvas. Lietuvos Evangelikų Reformatų Bažnyčios institucinė veikla siejama su 1557 metų Sinodo suvažiavimu Vilniuje. Kunigaikštis Radvila Rudasis apie 1570 metus skyrė sklypą Biržų mieste Švarios evangelijos bažnyčiai. Taip buvo pastatyta reformatų bažnyčia. Anuometinėje Lietuvoje buvo įkurti šeši reformatų distriktai – vyskupijos. XIX amžiaus pabaigoje čia darbavosi aušrininkas Stanislovas Dagilis, Slucke baigęs reformatų gimnaziją. XX amžiaus pradžioje jis daug dirbo prie reformatų giesmyno sukūrimo. Biržuose yra viena gausiausių reformatų bendruomenių.

Apie sekmininkus Biržuose pasakojęs pastorius L. Šnaras sakė, kad jų Bažnyčią Biržų krašte 1912 metais įkūrė Petras Viederis. Caro okupuotoje Lietuvoje visi valdininkai turėjo priimti stačiatikių tikėjimą, todėl jis turėjo pasitraukti į JAV. Ten sekmininkų bendruomenėje patyręs Šv. Dvasios dovanas, jis norėjo šia patirtimi pasidalinti ir Lietuvoje. Grįžęs iš JAV, jis Biržuose subūrė pirmuosius bendraminčius ir įkūrė Sekmininkų bažnyčią. Ji yra metodistų bažnyčios bendraamžė.

Nuo 2014 metų Biržuose dirbantis kun. G. Jablonskis sakė, kad į Lietuvą metodistai su pietistais atkeliavo iš Vokietijos. 1900 metais Kaune buvo įkurta pirmoji bendruomenė. 1911 metais Šančiuose buvo pastatyta pirmoji metodistų bažnyčia. Bendruomenės susikūrė Šiauliuose, Biržuose bei kituose miestuose. Paskutinis kunigas, tarnavęs dar prieškario Lietuvoje, buvo kun. Kostas Burbulis (1903–2001), Biblijos vertėjas. Jis tą patį sekmadienį aptarnaudavo Šiaulių ir Biržų tikinčiuosius, dviračiu įveikdamas apie 100 km atstumą. Sovietmečiu Metodistų Bažnyčia Lietuvoje buvo uždrausta. Atkūrus Nepriklausomybę, ši Bažnyčia atsikūrė 1995 metais. Biržuose dabar priskaičiuojama apie 100 parapijiečių. „Nors jau daug kur teko man tarnauti, tačiau tokią nuoširdžią ekumeninę dvasią ir lankymąsi vieniems pas kitus, sutikau tik Biržuose“, – sakė metodistų kunigas Giedrius.

Liuteronų kun. Juozas Mišeikis pasakojo, kad liuteronybė į Lietuvą atėjo su Šilalės kunigu Jonu Tartilavičiumi 1525 metais. 1540-aisiais dvaro teritorijoje vietinių bajorų, ypač fon Tyzenhauzeno, iniciatyva buvo įkurta pirmoji liuteronų bažnyčia Žeimelyje, viena seniausių Lietuvoje ir Latvijoje. Lietuvos pasienyje, Latvijos teritorijoje, buvo gausiai įsikūrę vokiečių didikai liuteronai. Dar ir dabar pasienio teritorijoje galima aptikti senųjų pilių liekanų arba atstatytų ir atnaujintų pilių. Liuteronų vysk. Mindaugo Sabučio ir kun. Virginijaus Kelerto iniciatyva 2013 metais Lietuvoje priimta apie 40 krikščionių pabėgėlių iš Sirijos, kuriems tėvynėje grėsė susidorojimas.

Baigiantis ekumeninei savaitei, Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje kun. A. Neverauskas išsakė bendrą sutarimą ir paraginimą atstatyti Biržų liuteronų bažnyčią.

Sausio 31-osios vakare Biržų miesto prieigose daugiau kaip 200 žmonių, ypač jaunimo, pasitiko Lietuvos jaunimo dienų kryžių. Procesijoje giedodami giesmes, lydimi policijos ekipažų, jie atėjo į bažnyčią. Šv. Mišias aukojo vysk. Jonas Kauneckas ir kun. Algis Neverauskas. Pamoksle vyskupas kalbėjo apie kryžiaus pergalę prieš piktąją dvasią. Šv. Mišiose giedojo krikščioniškojo šlovinimo grupė „IXTUS“. Po šv. Mišių ji atliko keletą šlovinimo giesmių, jaunimas paliudijo savo patirtį Jaunimo dienose, dalinosi mintimis apie savanorystę. Po to parapijos namuose vyko agapė, kurios metu „Svajonių Bažnyčios“ ir parapijos jaunimas aptarė pasirengimo jaunimo dienoms darbus.

Kun. Algirdas Dauknys

Vatikano radijas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija