Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. kovo 6 d., Nr. 5 (224)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas
2015 metams skyrė laikraščiui „Katalikas“
3000 eurų projektui „Pro Deo et Patria“ vykdyti.
Projekto rubrikos: „Atmintis“, „Atsivėrimai“, „Bendruomenėse“,
„Pažintis“, „Renginiai“, „Vienuolių kūrybos atspindžiai“.


Renginiai

Naujos įžvalgos apie pašvęstąjį gyvenimą

Tarptautinė mokslinė konferencija

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Vysk. doc. dr. Jonas Boruta SJ,
vysk. prof. dr. Enrikas dal Kovolas SDB,
mons. prof. dr. Arvydas Ramonas
ir kun. doc. dr. Andris Priede

Telšiai. Vasario 20 dieną mieste įvyko tarptautinė mokslinė konferencija, skirta vienuolių metams paminėti. Konferenciją „Pašvęstojo gyvenimo praeitis, dabartis ir ateitis: pašvęstuoju gyvenimu ir broliška bendryste liudyti krikščionišką tikėjimą kintančioje visuomenėje“, vykusią Telšių Žemaitės dramos teatre, organizavo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarija kartu su Telšių vyskupijos kurija, Telšių vyskupijos Katechetikos centru ir Telšių rajono savivaldybės Švietimo centru. Konferencijos moderatoriumi buvo mons. LKMA akademikas, prof. habil. m. dr. Arvydas Ramonas. Į ją susirinko daug klausytojų iš visos Lietuvos. Pradžioje visus lietuviškai, itališkai, latviškai ir žemaitiškai pasveikino bei meninę programą parodė Telšių Žemaitės dramos teatro režisierės Laimutės Pocevičienės vadovaujama vaikų ir jaunimo grupė. Įžangos žodį tarė Telšių vyskupas LKMA akademikas, doc. dr. Jonas Boruta SJ. Jis pasveikino susirinkusiuosius ir iš užsienio atvykusius garbius svečius, pasidalino mintimis apie pašauktuosius pašvęstajam gyvenimui, jų misiją šių dienų pasaulyje. Vyskupas dalinosi savo patirtimi iš vienuolinio gyvenimo, atkreipė dėmesį į džiugų tikėjimo skelbimą sumaterialėjusiame šių dienų pasaulyje, ragino visus nuolat žvelgti į gyvenimą tikėjimo akimis ir šviesiai matyti realijas, nes pašauktųjų misija – viltingai gyventi ir evangelizuoti visuomenę.


Bendruomenėse

Parapijoje – dar vienas vienuolis

Pumpėnų klebonas kun. Domingas
Avelaneda IVE su naujuoju pagalbininku
kunigu Augustu iš Argentinos

Pumpėnai. Vasario 22 dieną čia buvo graži šventė, tą sekmadienį Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčia buvo pilna, kaip per atlaidus – bendruomenė sveikino savo kleboną. Kun. Domingas Avelaneda Kabanilas (Domingo Avellaneda Cabanillas) IVE pradėjo dvyliktuosius tarnystės metus šiame krašte, be to, šventiškai sutiktas naujas kunigas, taip pat Įsikūnijusio žodžio kongregacijos vienuolis Augustas iš Argentinos.

Jei prisimintume nešiltą 2004 metų žiemą, o ypač nešiltą, atskridusiems iš saulėtosios Argentinos, reiktų kalbėti apie tuščią ir apleistą vienuolyno pastatą šalia bažnyčios, ledą prie durų ir kitus dalykus. Tada į Pumpėnus atvyko du kunigai Markas Mikalonis (Marco Mikalonis) ir Domingas Avelaneda. Kunigas Markas buvo kilęs iš lietuvių, kažkada apsigyvenusių Argentinoje. Jam gal ir lengviau sekėsi perkąsti lietuvių kalbos subtilybes, nes ja buvo kalbama senelių šeimoje. Abu kunigai uoliai mokėsi lietuvių kalbos, nes anglų kalba, kurią jie mokėjo, retai su kuo Pumpėnuose susikalbėsi.


Bendruomenėse

Apie pašvęstąjį gyvenimą – su vienuolėmis kraštietėmis

BALBIERIŠKIS.  2015-uosius popiežius Pranciškus paskelbė Dievui Pašvęstųjų asmenų metais, norėdamas pabrėžti, kokia svarbi ši ypatinga Kristaus sekimo forma. Vilkaviškio vyskupijos Prienų dekanato Balbieriškio parapijos „Caritas“ ta proga vasario 22 dieną, po šv. Mišių, pakvietė į susitikimą su parapijiečiais kraštietes seseris vienuoles – Sabiną ir Gertrūdą.

Sesuo Gertrūda (Onutė Vitkauskaitė), kilusi iš giliai tikinčios šeimos, trumpai papasakojo apie savo pašaukimo kelią ir jo sąsajas su pal. J. Matulaičio gyvenimu ir veikla. Šis garsus arkivyskupas yra atnaujinęs Marijonų vienuoliją ir įkūręs Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo Vargdienių seserų kongregaciją. Seserys vienuolės globoja vaikus, padeda senelių globos namuose, seka Dievo Motinos Marijos pavyzdžiu. Visiems susirinkusiems s. Gertrūda padovanojo po lankstinuką apie pal. J. Matulaitį.


Atmintis

Išėjęs į dangaus erdves po kruopelę išdalinęs meilę...

Bronislava Tamulynienė

Kun. Pranas Gavėnas SDB

Vasario pradžioje jau penkioliktus metus ant kun. Prano Gavėno SDB (1918 10 11–1949 07 03–2000 02 07) kapo Alytaus Švč. Mergelės Marijos, Krikščionių Pagalbos, bažnyčios šventoriuje sušvito žvakių liepsnelės. Gėlių puokštėmis bei vainikais jį papuošė miesto savivaldybės meras Jurgis Krasnickas, vicemerė Nijolė Makštutienė, Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, Kunigo Bosko saleziečių – Šv. Pranciškaus Salezo Draugijos – atstovai kunigai Maksimas Bianko (Massimo Bianco), Alesandras Barelis (Alessandro Barelli) ir Petras Dumbliauskas. Pagarbos žodžius tarė Alytaus dekanas garbės kanauninkas Arūnas Užupis. Bendra malda suvienijo tikinčiuosius prie alytiškių mylimo saleziečio kapo.

Angelų Sargų bažnyčioje

Kun. P. Gavėno SDB pagerbimo iškilmės vasario 7-ąją vėliau persikėlė į Šv. Angelų Sargų bažnyčią. Joje šv. Mišias koncelebravo Lietuvos saleziečių Vilniaus namų direktorius kun. M. Bianko SDB, saleziečiai Vilniaus Šv. Jono Bosko parapijos klebonas A. Barelis SDB bei Marijampolės Šv. Vincento Pauliečio bažnyčios altaristas kun. P. Dumbliauskas SDB, Alytaus dekanas g. kan. Arūnas Užupis, Šv. Brunono parapijos klebonas kun. Valdas Simanaitis. Pamoksle kun. P. Dumbliauskas SDB priminė prasmingą kun. P. Gavėno SDB gyvenimo kelią. Penkiolikmetis P. Gavėnas iš Zapalimų kaimo (Kalvarijos parapija) Saleziečių Draugijos patriarcho kun. Antano Skelčio SDB paskatintas, 1933 metais išvyko į Italiją, įstojo į Saleziečių Draugiją. Baigęs mokslus, 1949 metais Italijoje įšventintas kunigu ir gyvenimą pašventė Dievui, kovai už Lietuvos laisvę, misijoms užsienio kraštuose.


 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija