2015 m. kovo 6 d.    
Nr. 9
(2129)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Įteikta Augustino Griciaus premija

GRUZDŽIAI. Šiaulių rajono savivaldybės įsteigta Augustino Griciaus premija (435 eurai) už pirmąjį prozos kūrinį „Eigulio duktė: byla F117“ įteikta poetei, eseistei, literatūros kritikei Agnei Žagrakalytei. Iškilminga apdovanojimo ceremonija įvyko Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Gruzdžių filiale literatūrinės šventės „Augustinas Gricius – Gruzdžių krašto ąžuolas“ metu.

Nuo 2004 metų Šiaulių rajono savivaldybės tarybos sprendimu respublikinė A. Griciaus premija įteikiama rašytojui už pirmąją prozos knygą.

Po muzikinio mišraus vokalinio ansamblio „Kolegos“ pasveikinimo vertinimo komisijos narė prof. Džiuljeta Maskuliūnienė kalbėjo, jog komisija išskyrė dviejų autorių knygas, iš kurių nugalėjo A. Žagrakalytės didžiulė ir svari visomis prasmėmis, autobiografinė, tikrais įvykiais ir faktais paremta knyga, išsiskirianti gyva, ne „medine“ kalba, ryškiais moterų paveikslais. Knyga mus nekelia į 1815–1977 metus, į Suomiją, Vorkutą, Kazachstaną ir Lietuvą. „Tai – aukštos prabos kūrinys“, – teigė profesorė.

Į sceną pakviesta rašytoja akivaizdžiai jaudinosi. Šiaulių rajono mero pavaduotojas Antanas Bezaras jai įteikė premiją, gėlių bei suvenyrą, savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Tomas Vaitkus apjuosė vardine tautine juosta. Laureatę gėlėmis ir dovanomis pasveikino Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Ingrida Klupšaitė, Gruzdžių seniūnė Nijolė Bagdonavičienė, kiti šventės dalyviai. Renginio vedėja, savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Laimutė Varkalienė perskaitė A. Griciaus vaikų – Laimos, Jono, Algio ir Kastyčio – sveikinimą. Marius Tarasevičius perskaitė ištrauką iš laureatės knygos.

Renginyje kalbėjo A. Žagrakalytę į šventę palydėjusi Lietuvos rašytojų sąjungos narė Laura Sintija Černiauskaitė bei leidyklos „Tyto alba“ atstovė Lolita Spurgienė. Anot L. S. Černiauskaitės, Agnę ji pažįsta labai seniai. Laureatė turi viską, ko reikia geram rašytojui: talentą ir darbštumą. Tad privalo rašyti ir neturi teisės nerašyti šedevrų. Leidyklos atstovė kalbėjo, jog 2011 metais su kolegomis gavusi Agnės romano rankraščius suprato, kad atėjo nuostabi rašytoja. Kalbėjusiųjų žodžius tik patvirtina rašytojos įvertinimas. Knyga „Eigulio duktė: byla F117“ yra pelniusi dar dvi premijas – Jurgos Ivanauskaitės ir „Patriotų“. Ji dalyvauja ir šiemetiniuose „Metų knygos“ rinkimuose.

Pati A. Žagrakalytė buvo linkusi labiau tylėti nei pasakoti apie save. Jos kraitėje – dar dvi poezijos knygos. Apie premiją tikrai nesvajojo ir negalvojo. Sulauktoji premija jai – paskata dar labiau domėtis A. Griciaus gyvenimu bei kūryba.

Šventėje A. Gricius pagerbtas ir prisimintas literatūrine-muzikine kompozicija, kurią atliko Jurgita Jasiškytė, Irena Petravičienė ir Augutė Šimaitienė.

Gitana Kudulienė

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija