2015 m. kovo 6 d.    
Nr. 9
(2129)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Fotoalbume – Juodkrantė ir jos gyventojai

NERINGA. Vasario 11-ąją Liudviko Rėzos kultūros centre vyko fotoalbumo „Juodkrantė ir jos perlai“ sutiktuvės, prasidėjusios liaudiškos muzikos kapelos „Kuršininkai“ atliekama muzika. Leidinį bei jo atsiradimo aplinkybes pristatė Neringos savivaldybės tarybos narys, juodkrantiškis Česlovas Stonys. „Šį leidinį sumaniau išleisti susipažinęs su klubo „Fotokalvė“ nuotraukomis. Mačiau jų sukurtus daugelio miestelių fotoalbumus ir pagalvojau: kodėl mano širdžiai mielos Juodkrantės vaizdus ir mūsų puikių, darbščių, mylinčių savo miestelį žmonių portretus nesudėjus į knygą!“, – mintimis dalinosi Č. Stonys.

Pagrindinė leidinio mintis – pagerbi miestelių ir kaimo šviesuolius, kurie dažnai liekai nepelnytai užmiršti, parodyti tą nepaprastą Mažosios Lietuvos žmogų, kurio gyvenimas nugairintas vėjo, marių ir istorijos audrų. Atsižvelgiant į tai, svarbiausi leidinio puslapiai skirti šios gyvenvietės žmonėms. „2002 metais buvo 715 gyventojų, šiuo metu yra per 1000, tačiau nuolat gyvena tik 418“ – rašoma fotoalbume, iš kurio puslapių žvelgia Juodkrantės žmonės,  nuotraukose užfiksuoti jiems įprastoje aplinkoje. Nors fotoalbume apie Juodkrantę daugiausiai kalba nuotraukos, svarbiausius šios gyvenvietės istoriniai faktai, lankytini objektai pristatomi pačių neringiečių kurtais tekstais. Jų autoriai – Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis, leidinio iniciatorius Č. Stonys, istorijos mokslų daktarė Nijolė Strakauskaitė bei juodkrantiškė, knygų apie šią gyvenvietę autorė Aldona Balsevičienė. Juodkrantės gyvenvietės svarbiausius lankytinus objektus, pastatus,  šventes ir žmones įamžino Klaipėdos klubo „Fotokalvė“ nariai.

Anot Neringos savivaldybės mero D. Jasaičio, fotoalbumas turi ypatingą vertę.  „Džiugu, kad nuotraukose įamžinta daug žmonių, dalies jų šiandien jau nebėra, bet dėka šio leidinio, jie išliks ne tik mūsų prisiminimuose, apie jų gyvenimus ir nuopelnus bus priminta ir ateities kartoms“, – kalbėjo Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Fotoalbumo „Juodkrantė ir jos perlai“ pristatyme dalyvavo Klaipėdos klubo „Fotokalvė“ pirmininkas Steponas Kalcas, prisiminimais dalinosi juodkrantiškiai – N. Strakauskaitė, A. Balsevičienė. Vakaro staigmena tapo – moterų vokalinio ansamblio „Neringa“ (vad. Rita Rušinskienė) atlikta daina apie Juodkrantę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija