2015 m. kovo 13 d.    
Nr. 10
(2130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Signataro Donato Malinausko premija įteikta tautininkui Gintarui Songailai

Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto
signataro Donato Malinausko premijos
lauretatas Gintaras Songaila su žmona

J. Songailienė, G. Songaila,
K. Garšva, V. Jencius-Butautas,
N. Balčiūnienė ir J. Vercinkevičius

Kovo 8 dieną Vilniuje, Šv. Mikalojaus bažnyčioje, politikui ir visuomenės veikėjui, buvusiam Sąjūdžio Iniciatyvinės grupės ir Lietuvos Respublikos Seimo nariui, tautininkui Gintarui Songailai įteikta šių metų Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto signataro Donato Malinausko premija. Garbingą apdovanojimą G. Songailai įteikė signataro D. Malinausko giminaitis Viktoras Jencius-Butautas ir Lietuvos istorijos laikraščio „Voruta“ vyr. redaktorius Juozas Vercinkevičius.

Vienas iš šio apdovanojimo įteikimo motyvų – Gintaro Songailos veikla 2008–2012 metų kadencijos Seime, ginant konstitucinį lietuvių kalbos statusą. Ši premija skiriama asmeniui, kuris yra prisidėjęs prie Lietuvos nepriklausomybės stiprinimo, laisvės idėjų propagavimo, valstybės istorijos garsinimo bei žmonių gerovės kėlimo, asmeniui kuriam yra artimos Donato Malinausko puoselėtos vertybės.

G. Songaila, dar medicinos studijų laikais aktyviai įsitraukęs į nepriklausomą paminklosaugos ir etnografijos judėjimą, tapo vienu iš Sąjūdžio organizatorių. Atkūrus Lietuvos Respubliką jis tęsė politinę veiklą ir daug nusipelnė organizuodamas valstybinės Rytų Lietuvos komisijos veiklą (ši veikla sutrukdė to meto komunistinei nomenklatūrai įsteigti rytų Lietuvoje SSSR autonominį darinį). Tapęs Rytų Lietuvos televizijos, o netrukus ir ilgamečiu Baltijos TV vadovu, jis daug nuveikė, kuriant nepriklausomos žiniasklaidos teisės aktus ir jos savitvarkos sistemą. Grįžęs į politiką ir tapęs vienu iš aktyviausių 2008–2012 metų kadencijos Seimo narių, sprendžiant opius teisinius, ekonominius ir socialinius šalies uždavinius, jis ypač pasižymėjo gindamas valstybinės kalbos statusą, nacionalinę kultūrą, lituanistinį švietimą. Kartu su bendražygiais 2011 metais atkūręs Tautininkų Sąjungą, jis siekia tęsti vertybinių ir konstitucinių tautinio valstybingumo principų politikos tradiciją.

2012 metais šia premija buvo apdovanoti mons. Alfonsas Svarinskas ir istorijos laikraščio „Voruta“ steigėjas ir vyr. redaktorius Juozas Vercinkevičius. 2013 metais premija įteikta „Vilnijos“ draugijos pirmininkui habil. dr. Kazimierui Garšvai. 2014 metais šis garbingas apdovanojimas atiteko visuomenininkei, etninės kultūros ir tautinių vertybių puoselėtojai Nijolei Balčiūnienei.

Šią premiją nuo 2012 metų kasmet skiria Donato Malinausko fondas, kurį 2012 metų pradžioje įsteigė D. Malinausko giminaitis, chirurgas, rokiškėnas V. Jencius-Butautas ir D. Malinausko vaikaitis Tadas Stomma, gyvenantis JAV.

Alkas.lt
Jono Vaiškūno nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija