2015 m. balandžio 3 d.    
Nr. 13
(2133)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

12-asis literatūrinis pavasaris

Savo kūrybą skaito poetas
Audrius Šikšnius

Atlikėjas Adas Nausėda
(dešinėje) dovanoja melodingą
dainuojamosios poezijos pasirodymą

Pagėgiai. Lietuvai pasitinkant Nepriklausomybės atkūrimo 25-metį, Pagėgių savivaldybės viešojoje bibliotekoje tradiciškai – šiemet jau 12-ąjį kartą – sutiktas literatūrinis pavasaris „Atidengsiu Tau žodį it širdį...“.

Poezija ir proza alsuojančio pavasarėlio programa buvo marga ir jauki. Pirmojoje šventės dalyje – „Vakaro darbai“ – sveikinamąjį žodį renginio dalyviams ir organizatoriams bibliotekininkams nuo Pagėgių savivaldybės vadovų perdavė vyriausioji specialistė kultūrai Ingrida Jokšienė, sakydama, jog visada malonu sušilti prie poetinio žodžio ugnies jaukia ir šviesia nuotaika dvelkiančiuose knygos namuose – Pagėgių bibliotekoje.

Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Elena Stankevičienė renginio žiūrovams pristatė Pagėgių krašto literatų sambūrio narius ir svečius, iškilmingu šventės pradžios akordu tapo anoniminio eilėraščio konkursas „Inkognito“. Šių metų temą „Šlovnas čėsas bingtai kalbai...“ („Šlovingas laikas gražiai kalbai...“), pateiktą lietuvininkų tarme, „padiktavo“ visoje šalyje minimi Etnografinių regionų metai, tad krašto kūrėjams teko sukurti eiliuotą dedikaciją Pagėgiams aukštaičių, dzūkų, lietuvininkų, suvalkiečių ar žemaičių tarme. Nugalėtojo vardo nusipelnė poetės, pedagogės Veronikos Mockienės eilėraštis „Gimtasis mieste“, o autorė apdovanota specialiai įsteigtu gardžiu prizu – „Poetos užkandžiu prie kartupelių“.

Vakaro metu Pagėgių krašto literatai Lina Ambarcumian, Danutė Bardauskienė, Agnietė Garmienė, Remigijus Kelneris, Veronika Mockienė, Kęstutis Paulauskas, Marytė Sūdžienė, Stasė Valužienė bei jau aštuntąją savo kūrybos rinktinę išleidęs poetas Audrius Šikšnius (Šilutė) žiūrovams dovanojo naujausios savo kūrybos darbų puokštę, iš kurios publika išrinko ją labiausiai sužavėjusių kūrinių autorių. Juo už jausmingų eilių gimtinei popuri be didelės konkurencijos tapo dailininkė, poetė, pedagogė Lina Ambarcumian, pelniusi ne tik publikos simpatijas, bet ir sveikinamąjį raštą.

Renginį nuskaidrino dainuojamosios poezijos atlikėjo Ado Nausėdos (Šilutė) melodingos, žymiausių Lietuvos lyrikų eilių pagrindu sukurtos dainos, o muzikai nutilus, vieningai nuspręsta vėl paskelbti laisvę eilėraščiams, tik šįkart – juos atmintinai skaitė ne vien tik literatai, bet ir žiūrovai. Žinoma, nė vienas skaitovas neliko be skanios, širdžiai mielos dovanėlės.

Džiugia bei iškilia vakaro kulminacija tapo tradicinių literatūrinių metų nominacijų laureatų paskelbimas ir apdovanojimas: „Už literatūrinį debiutą“ apdovanotas romantinės poezijos kūrėjas Kęstutis Paulauskas. Sveikinamasis raštas, gėlės ir atminimo ženklas „Vieversys“ už ilgametę ir aktyvią veiklą Pagėgių krašto literatų sambūryje įteikti poetei Marytei Sūdžienei. Speciali padėka „Už įspūdingą lauknešėlį draugui iš dešinės“ bei „Poetos užkandis prie kartupelių“ paskirti literatei, visuomenininkei Danutei Bardauskienei.

Šventės pabaigoje visi dalyviai ir svečiai dalijosi neprivalomais tekstais, literatai vieningai ištarė „Pavasariui sugrįžti leidžiame...“, o tradicinis Mažosios Lietuvos patiekalas – kugelis – gražiai derėjo prie šmaikščių poezijos posmų ir nuotaikingų Ado Nausėdos atliekamų dainų.

Sonata Vitkutė,
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos metodininkė,
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Astos Andrulienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija