2015 m. gegužės 22 d.    
Nr. 20
(2140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Pagrindinė Kariuomenės ir visuomenės šventė

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
su šventės Marijampolėje dalyviais
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

Kariuomenės ir visuomenės šventės
Marijampolėje akimirka

Kariuomenės ir visuomenės
šventės Marijampolėje akimirkos
Vainiaus EIVOS nuotraukos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
ir krašto apsaugos ministras Juozas
Olekas Partizanų pagerbimo, kariuomenės
ir visuomenės vienybės šventėje
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

Gegužės 17 dieną, sekmadienį, Marijampolės J. Basanavičiaus aikštėje vyko vienas didžiausių metų Lietuvos kariuomenės renginių – Kariuomenės ir visuomenės šventė. Daugiatūkstantinė minia turėjo galimybę stebėti net dvi karines operacijas, susipažinti su Lietuvos kariais ir šiuo metu Lietuvoje dislokuotais NATO sąjungininkais – JAV, Portugalijos, Vokietijos, Italijos ir Norvegijos kariais.

Šventės pradžią paskelbė praskrendantys Italijos ir Norvegijos karinių oro pajėgų naikintuvai. Po NATO sąjungininkų skrydžio iš istorinės patrankos buvo paleistas šūvis. Atidarymo ceremonijoje pasirodė Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai. Jie pristatė visiškai naują, dar niekur nerodytą ir specialiai Kariuomenės ir visuomenės šventei parengtą parodomąją programą su stilizuotomis salvėmis.

Renginio atidaryme dalyvavo ir susirinkusius dalyvius sveikino Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lietuvos kariuomenės vado pareigas vykdantis Jungtinio štabo viršininkas, brigados generolas Vilmantas Tamošaitis, Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika ir kiti.

Prezidentės sveikinimas

Sveikindama Marijampolėje susirinkusius karius, miesto gyventojus ir svečius, prezidentė D. Grybauskaitė, pabrėžė, jog moderni ir auganti šalies kariuomenė yra laisvos Lietuvos laimėjimas. „Kariuomenės ir visuomenės diena – vienybės ir laisvės šventė. Didžiuojamės mūsų ginkluotosiomis pajėgomis, kariais ir kiekvienu piliečiu, pasirengusiu saugoti ir ginti savo valstybę. Daugiau kaip tūkstantis savanorių, apsisprendusių tarnauti Lietuvai, rodo, kad Tėvynės gynėjų ir pokario partizanų dvasia yra gyva“, – sakė Prezidentė. Pasak šalies vadovės, stipri kariuomenė – saugios, garbingos ir išdidžios Lietuvos pagrindas. Šiandien, kai visas pasaulis iš naujo įvertina laisvės kainą ir taikai kylančias grėsmes, mūsų šaliai ypač svarbi NATO sąjungininkų parama. Aktyvus jų dalyvavimas ir bendradarbiavimas su Lietuvos kariais rodo tvirtą pasiryžimą ginti Baltijos šalis.

Veikė karinis miestelis

Kariuomenės ir visuomenės šventės lankytojai galėjo susipažinti su visomis Lietuvos kariuomenės pajėgomis, įsikūrusiomis kariniame palapinių miestelyje. Karinėms jūrų pajėgoms šįkart atstovavo Povandeninių veiksmų komandos kariai, jie pristatė išminavimo jūroje operacijas, naudojamą įrangą ir karinių laivų amuniciją.

Karinių oro pajėgų palapinėje įsikūrę NATO sąjungininkai lankytojams pasakojo apie savo profesiją, leido pasimatuoti lakūnų šalmą, apžiūrėti aprangą ir kitą įrangą. Buvo galima susipažinti su gelbėjimo ir gelbėjimosi įranga, apžiūrėti nusileidusį sraigtasparnį Mi-8. Oro gynybos batalionas pristatė trumpo nuotolio oro gynybos sistemą „Stinger“ ir oro gynybos kompleksą RBS-70. Nuo pistoleto iki artilerijos pabūklo, nuo visureigio HMMWV iki šarvuočio M113 – visą pėstininkų ginkluotę ir kovos techniką – pristatė dideles pajėgas į šventę atgabenę Sausumos pajėgų kariai. Mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ įrengė operacijų vadavietę, kurioje apsilankę žmonės galėjo pamatyti, iš kur yra vadovaujama mūšiams.

Įvairiose palapinėse lankytojų laukė ir daug įvairių pramogų. Veikė Krašto apsaugos savanorių pajėgų dienos stovykla, kurioje bet kuris norintis galėjo trumpam tapti kariu savanoriu ir išmėginti užduotis, kurias kariai nuolat tobulina tarnybos metu. Rikiuotės pratybos, šaudymo pozicijos, pirmosios medicinos pagalbos pamokos, informacijos perdavimas ryšių priemonėmis ir galimybė susipažinti su visa žygio amunicija – viskas buvo įdomu. Gedimino štabo batalionas surengė XIV amžiaus riterių šarvų ekspoziciją ir leido juos pasimatuoti.

Savo palapinę buvo įrengusios ir Specialiųjų operacijų pajėgos. Kariai supažindino su jų turima ginkluote, naudojamomis transporto priemonėmis ir specialiąja įranga, naudojama vykdant įvairias užduotis. Dalyviai turėjo galimybę sužinoti, kaip jaučiasi snaiperio ar kitą poziciją užėmęs šaulys, apžiūrėti specialiųjų operacijų paramediko įrangą. Šįkart pirmą kartą ekspozicijoje dalyvavo ir nuolatiniai bendri partneriai – JAV specialiųjų operacijų kariai su savo ginkluote ir ekipuote.

Visų Lietuvoje dislokuotų NATO sąjungininkų būrys

Šventės lankytojai galėjo susitikti su Norvegijos ir Italijos karinių oro pajėgų kariais, kurie šiuo metu vykdo NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse ir saugo mūsų oro erdvę. Sausumos pajėgų palapinėse buvo įsikūrę JAV 3-iosios pėstininkų divizijos, 1-osios brigados kovinės grupės, 2-ojo bataliono kuopos kariai, kurie į šventę atsigabeno net ir savo naudojamą tanką „M1A2 Abrams“. Dalyvavo Vokietijos kariai iš Prancūzijos –Vokietijos brigados 292-ojo jėgerių bataliono ir Portugalijos žvalgai iš 6-ojo kavalerijos pulko mechanizuotosios brigados.

Lankytojai išvydo dvi karines operacijas

Šventės akcentas – dvi karinės operacijos. Viena jų – šiuolaikinė jungtinė NATO sąjungininkų karinė operacija, kurią vykdė Lietuvos, JAV ir Portugalijos kariai, o kita – partizaninės kovos inscenizacija, skirta paminėti 70 metų Kalniškės mūšio sukaktį.

Partizaninės kovos su Vidaus reikalų liaudies komisariatu (NKVD) inscenizacijoje, kurią atliko karo istorijos klubo „Grenadierius“ nariai, žiūrovai galėjo stebėti į nelaisvę patekusių partizanų išvadavimo operaciją.

Šventę vainikavo šiuolaikinė jungtinė NATO sąjungininkų operacija, kurioje žiūrovai stebėjo, kaip gausios sausumos pajėgos kartu su NATO sąjungininkais išvadavo į nelaisvę paimtus karius. Operacijoje dalyvavo ir šiuo metu Lietuvoje dislokuoti JAV ir Portugalijos kariai su savo karine technika. Kovos lauke griaudėjo granatsvaidžiai, skambėjo kulkosvaidžiai ir automatiniai ginklai. Sužeistiesiems pagalbą teikė karo medicinos medikai, o Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono kariai nukenksmino priešo paliktą improvizuotą sprogstamąjį užtaisą.

Pagal Krašto apsaugos ministerijos ir lrp.lt informaciją
Vainiaus EIVOS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija