2015 m. gegužės 29 d.    
Nr. 21
(2142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Sveikas liberalo protas

Dalius Stancikas

Seimas atmetė siūlymus leisti alkoholį vartoti tik nuo 20 metų. Mano įsitikinimu, toks Seimo sprendimas – akivaizdi alkoholio gamintojų ir prekybos centrų pergalė.

Liberalų lyderis Eligijus Masiulis tai vertina kaip sveiko proto pergalę.

Bandymai Seime priimti įstatymo pataisas, draudžiančias įsigyti ir vartoti alkoholį pilnamečiams, jaunesniems nei 20 metų asmenims, iš esmės prasilenkia su sveiku protu. Valdžia neturi jokios teisės nurodinėti ir spręsti už pilnamečius, jau turinčius balsavimo ir visas kitas pagrindines teises. Draudimai visada duoda priešingą rezultatą. Balsavimas dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų Seime parodys, kiek čia liko sveiko proto. Reikia tikėtis, kad Lietuva nepagarsės pasaulyje tokiais absurdiškais sprendimais, – prieš balsavimą Seime teigė sveiko proto dešinysis (taip iberalai per vieną rinkimų kampaniją bandė išsiskirti, o gal savo kolegas konservatorius pašiepti).

Po tokio skambaus pareiškimo be galo sunku įsivaizduoti E. Masiulį Lietuvos premjeru ar šiaip kokiu aukštu valstybės pareigūnu. Juk kaip jis galėtų bendrauti su JAV atstovais, jei tos valstybės politika akivaizdžiai prasilenkia su sveiku protu – ten alkoholį draudžiama vartoti net iki 21-erių? Ir ne šiaip formaliai draudžiama – dėl šių pažeidimų sulaikoma dvidešimtmetė prezidento dukra, jos sveiko proto apraišką fiksuoja gėdingos reporterių fotoaparatų blykstės, apie tai smerkiančiai prabyla amerikiečių žiniasklaidos priemonės, o merginos tėvas, stipriausios pasaulyje valstybės galva, užuot sumažinęs alkoholio draudimą iki 18 metų, nuolankiai atgailauja.

Kažkoks visuotinis proto užtemimas laisvės lopšy!

Ir mes tų nevispročių (anot E. Masiulio) dar prašome ginti nuo Rusijos? Prašome amerikiečių kurti Lietuvoje gynybos bazes?

Neįsivaizduoju pono E. Masiulio ir vykstant svečiuosna pas kaimynus – į su sveiku protu prasilenkiančią Švediją ar Suomiją, kur stiprūs alkoholiniai gėrimai parduotuvėse neparduodami iki 20 metų. Ką jau kalbėti apie tuos ne taip jau senus visiško beprotiškumo laikus, kai Suomijoje buvo uždraustas bet koks alkoholio vartojimas! Ta Skandinavija, lyginant su liberalia Lietuva, – tik laisvės nuograuža, kažkokie priešistoriniai laikai. Tiesiog nesuvokiama, kokios ten laimės ieško mokyklas baigę lietuvaičiai?

Kadangi valdžia neturi jokios teisės nurodinėti ir spręsti už pilnamečius, tai, liberalams atėjus į valdžią, galime pagaliau tikėtis galutinės sveiko proto pergalės: abortų, prostitucijos, narkotikų draudimų panaikinimo. Beje, ponas E. Masiulis prieš dešimtmetį jau agitavo Seime už prostitucijos legalizavimą.

Ir tai – tik pradžia: draudimai visada duoda priešingą rezultatą, laisva rinka ir turi būti laisva, nevaržoma, todėl šalin bet kokius paveldosauginius ar gamtosauginius suvaržymus (liberalė Dalia Kuodytė jau lygino nacionalinius parkus, saugomas teritorijas su getais – būtent toks žodis ir buvo vartojamas)!

Tikrai liberalus sveikas protas neturėtų gėdingai sustoti pusiaukelėje: kiek galima tuščiai kovoti su visokių apraiškų korupcijomis, protekcijomis, kyšiais, vokeliais? Visų jų prigimtis viena – draudimas, normos, suvaržymai. Nebus jokių privalomų minimalių algų – nebus vokelių. Nebus suvaržymų darbdaviams – nebus streikų. Nebus bausmių už kyšius (pakišas pervadinsim dovanomis) – nebus ir kyšininkų.

Nebus mokesčių – nebus ir korupcijos. Nebus bausmių – nebus ir nusikaltimų (kokia neteisybė – neseniai teismas už valstybinių lėšų iššvaistymą nuteisė vieną lietuviškojo liberalizmo pradininkų Arvydą Stašaitį, dar prieš du dešimtmečius paskelbusį, kad valstybė – baisus prievartos aparatas, todėl jis atsisako mokėti jai mokesčius).

Nebus privalomų kariuomenių (būtent liberalai 2008 metais inicijavo privalomos karinės tarnybos panaikinimą) – nebus ir išsisukinėjimų (kas gali nurodinėti ir spręsti už pilnamečius?).

Nebus nemokamų darželių, mokyklų, medicinų, policijų – nereikės ir mokesčių su visomis jų inspekcijomis, Sveikatos, Švietimo ir Vidaus reikalų ministerijomis.

Nebus privalomo socialinio draudimo – nereikės ir Sodros, ir socialinių reikalų ministerijos. Nebeliks, greičiausiai, ir pensininkų.

Tad ar norite, kad triumfuotų sveikas liberalus protas, nebeliktų nei pareigų, nei nusikaltimų, nei draudimų, nei prievolių, nei mokesčių, kad Lietuva pagarsėtų pasauly kaip sveikiausio proto valstybė? Balsuokite už liberalus.

Tik nenustebkite, jei vieną dieną neliks ir valstybės – to viso didžiulio prievartos aparato, prasilenkiančio su sveiku liberalo protu.

Bernardinai.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija