2015 m. birželio 5 d.    
Nr. 22
(2142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Štuthofo kaliniui – 100 metų!

Vladislovas Telksnys su jį pagerbti
atėjusiais bičiuliais
Kauno įgulos karininkų ramovėje

Kaune gyvena Štuthofo koncentracijos stovyklos kalinys Vladislovas Telksnys. Pirmadienį jam sukako 100 metų! V. Telksnys gimė 1915 m. birželio 1 d. Runionių kaime, Alantos valsčiuje. Nepriklausomoje Lietuvoje dirbo spaustuvėje Kaune. Sovietams okupavus Lietuvą, V. Telksnys su grupe pogrindininkų išleido antisovietinį laikraštį. Buvo suimtas ir įkalintas. Tik 1941 m. birželio 22 d., prasidėjus karui, išlaisvintas. Tačiau nenurimo, tęsė kovą prieš naująjį okupantą, spausdindamas pogrindinę spaudą. „Žaibo“ spaustuvės administratorių V. Telksnį ir 15 spaudoje dirbusių Kauno inteligentų slaptoji nacistinės Vokietijos policija suėmė 1943 m. balandžio 27 d. Balandžio 29-ąją vadinamoji Spaudos grupė buvo uždaryta Štuthofo koncentracijos stovykloje. V. Telksnys kalėjo su vienu garsiausių Lietuvos rašytojų Baliu Sruoga, kuris Štuthofe patirtus išgyvenimus sarkastiškai aprašė knygoje „Dievų miškas“. Po metų, 1944 metų kovo pradžioje, likusius gyvus 14 iš 16 kalinių paleido.


Džiugino svečiai

Po šv. Mišių. Iš dešinės: prefektas
kun. Viktoras Dirvonskis, vikaras
kun. Kęstutis Vainorius, dvasios
tėvas kun. Saulius Tomošaitis,
rektorius kan. Viktoras Ačas,
klierikas Vidmantas Daugėla,
vikaras kun. Donatas Žukauskas,
dekanas klebonas kan. Jonas
Paulauskas, diakonas Audrius Undraitis

Paskutinę mokslo metų dieną Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos studentai – klierikai – lydimi seminarijos vadovų atvyko į Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią.

Nuo pat atkūrimo Telšių kunigų seminarijoje vis mokosi vienas ar keli klierikai iš Gargždų parapijos. Ir dabar kartu su studijų draugais čia atvyko baigęs III teologijos kursą gargždiškis Donatas Litvinas. Beje, jis yra seminarijos dekanas.

Prieš Mišias svečiai bei susirinkusieji į šv. Mišias giedojo Marijos litaniją. Šv. Mišių koncelebracijos pradžioje seminarijos rektorius kanauninkas rel. m. mgr. teol. lic. Viktoras Ačas dėkojo susirinkusiems už aukas kunigų seminarijai, už pamaldumą, dosnumą, negailėjo nuoširdžių padėkos žodžių parapijos klebonui kan. Jonui Paulauskui. Dėkojo jam už atvykusiems sudaromas galimybes maldai, bendrystei ir nuoširdų svetingumą. Šv. Mišių aukos intencija – už Gargždų parapijiečius, kunigus, jaunimą, už tą dieną devynerių metų kunigystės sukaktį švenčiantį parapijos vikarą kun. Donatą Žukauską. Seminarijos studentų dvasios tėvas kun. teol. lic. Saulius Tomošaitis pamoksle kvietė visus aktyviai dalyvauti tikėjimo istorijoje, visada būti vienybėje su Dievu.


Penktadienio išvyka

Giesmė šventoriuje, prie paminklo
žuvusiems partizanams

Gegužės 15 dieną paminėti Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos vykome į Kriklinių kaimą Pasvalio rajone. Atvykti kvietė ten gyvenanti partizano Broniaus Stašio-Lapės sesuo Janina Stašytė.

Vykdami iš Panevėžio pirmiausia sustojome prie paminklo žuvusiam Vyčio apygardos Žaliosios rinktinės Kriklinių būrio vadui Petrui Tamošiūnui-Simui. Paminklas yra Panevėžio rajone, Žaliojoje girioje, 6-ajame kelio Panevėžys–Vabalninkas kilometre. Sutvarkėme aplinką, pasodinome ir pamerkėme gėlių, uždegėme žvakes.

Miško keliais pasiekėme Margių kaimą, kurio viena dalis priklauso Panevėžio rajonui, kita – Pasvalio. Aplankėme miško glūdumoje esantį atminties paminklą žuvusiam partizanui Vytautui Zdanavičiui-Seneliui. 1946 metais jis buvo slapta miške palaidotas. Tą vietą žinojo ir lankė tik keletas žmonių. Atėjus atgimimui Vytautas Zdanavičius-Senelis perlaidotas į Panevėžio Ramygalos gatvės kapinių partizanų kapavietę.


Pamaldumas Marijai ant Minijos kranto

Gargždų parapijos kunigai pamaldų
metu prie koplyčios Gerduvėnuose.
Iš kairės: kun. Donatas Žukauskas,
diakonas Audrius Undraitis,
kun. Vytautas Liesis,
kan. Jonas Paulauskas,
zakristijonas Jonas Bučinskas,
kun. Kęstutis Vainorius

Gerduvėnų kaime (Gargždų parapija), ant Minijos kranto, stovi gražiai tvarkoma koplyčia, skirta Dievo Motinos Marijos garbei. Žmonės pasakoja, kad koplyčia esanti pastatyta gal prieš 200 metų. Buvusi medinė, bet sovietiniais laikais chuliganai ją padegė. Gerduvėnų kaimo žmonių iniciatyva koplytėlė buvo atstatyta, apsodinta liepomis. Ją prižiūrėję netoliese gyvenę Gilvonauskai.

Prieš keletą metų to kaimo gyventojo Povilo Bružo užsakymu jo žemėje tarp senų liepų, kurias kadaise pasodino buvęs politinis kalinys Juozas Stropus, buvo atstatyta visiškai nauja medinė, didesnė nei buvo, koplyčia. Atstatymo darbus vykdė gargždiškis Stasys Bagdonas.


Dabar koplyčia atrodo gražiai ir tvarkingai. Daugelis kaimo gyventojų aktyviai prisideda prie koplyčios aplinkos tvarkymo, puošimo. Žolę dažnai nušienauja netoli gyvenantis Leonas Baršauskas. Gėlėmis papuošia gerduvėniškė Danguolė Vebrienė. Koplyčios aplinką prižiūri, dažnai žvakes uždega, Gegužinėms pamaldoms altorių paruošia netoliese gyvenanti Kazimiera Bružienė. Plytelių takų sutvarkymu rūpinasi Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, parapijos Marijos legiono atstovai. Jubiliejiniais 2000 metais Gargždų Šv. arkangelo Mykolo parapijos klebono kan. Jono Paulausko iniciatyva prie koplyčios pastatytas didelis medinis kryžius, kurį padirbo gargždiškis kryždirbys Joakimas Gilvonauskas. Dabar prie koplyčios yra du kryžiai, koplytstulpiai, įrengtos Kryžiaus kelio stotys.


Domėjosi legionierių veikla

Prie šalia bažnyčios esančio
Lurdo. Kairėje ir dešinėje
pusėse – viešnios iš Palangos:
Onutė Meškauskienė ir Marija
Stacinskienė. Antroje eilėje –
kun. Mindaugas Alekna

Šilalės parapijoje veikiantis Švč. Mergelės Marijos, Apaštalų Karalienės, legiono prezidiumas yra pavaldus Telšių vyskupijoje esančiam Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo legiono komisijumui, kuris koordinuoja visą vyskupijoje esančią legionų veiklą: organizuojami kasmėnesiniai susitikimai (pagal grafikus), dalyvaujama Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedroje aukojamose šv. Mišiose, vyskupijos kurijoje vyksta atskirų legiono zonų susirinkimai. Juose kalbamas rožinis, skaitomi tai dienai skirti skaitiniai iš oficialios legiono atmintinės „Legio Mariae“, išklausomos atskirų Marijos legiono prezidiumų ataskaitos, kartais susiburiama ir Žemaičių Kalvarijoje.

Veiklios ir pasišventusios Telšių komisijumo moterys, vadovaujamos pirmininkės Marijos Stacinskienės ir vicepirmininkės Onutės Meškauskienės, dažnai lankosi Telšių vyskupijoje veikiančių legionų prezidiumų užsiėmimuose, stebi, kaip vykdoma legionierių veikla, kokia susirinkimų vedimo tvarka bei eiga, teikia reikalingą metodinę konsultaciją.


Gegužinės pamaldos kunigo tėviškėje

Gegužės 14 dieną Talkonyse (Pasvalio r.), kun. Alfonso Lipniūno-Lipnicko tėviškėje, vyko tradicinės Gegužinės pamaldos, į kurias susirinko maldininkai iš Pumpėnų ir aplinkinių kaimų, panevėžiečiai, kun. A. Lipniūno gerbėjai, A. Lipniūno mokyklos moksleiviai ir mokytojai, Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ ir keletas kunigų. Pradžioje Pumpėnų klebonas kun. Domingo Avellaneda IVE pristatė Talkonis ir kun. A. Lipniūną. Pradėdamas pamaldas vysk. L. Virbalas pasidžiaugė: „Susirinkome mums brangioje vietoje, kur kunigas Lipniūnas gyveno, meldėsi, bendravo. Jis mus savotiškai priima į savo šeimą, į savo brangių žmonių būrį. Šeimoje visuomet yra gera būti, norisi bendrauti, draugauti, sutarti, padėti vieni kitiems. Ir ši šeima šiandien išsiplečia. Tai – A. Lipniūno progimnazijos šeima. Tai – mūsų didelė šeima, Bažnyčia, Pumpėnų parapija, kuri čia mus priima. Tai – ir visa mūsų vyskupija, kuri brangina kun. Alfonso Lipniūno atminimą. Tai – ir visa Bažnyčia, kuri žvelgia į tuos, kurie gyveno anksčiau, parodė ne tik gražų, bet tiesiog uždegantį, herojišką, nepaprastą pavyzdį. Ir jie yra įkvėpimas mums šiandien. Vienas iš tokių tikrai yra kunigas Lipniūnas. Labai norėtųsi, kad kuo plačiau jo vardas, gyvenimas būtų pažįstami, jo pavyzdys ir paskatinimas būtų atlieptas. Ačiū visiems, kurie čia susirinko į šeimą. O šeimoje svarbiausia, pati brangiausia, be abejo, yra mama. Dabar kreipsimės į Jėzaus mamą, giedodami Marijos litaniją, kad išgirstume paskatinimą sekti jos Sūnumi, gyventi ir aukotis dėl Dievo ir žmonių. Tegul ši kunigo Lipniūno, Bažnyčios, mūsų parapijų šeimos nuotaika jungia mus visus“, – sakė vyskupas.


Visą mėnesį melstasi prie koplytėlių

Vytogalos (Upynos parapija)
giedotojai su dekanu
prie kaimo koplytėlės

Įprasta visą gegužę, pagerbiant Švč. Mergelę Mariją, melstis prie kaimuose esančių koplytėlių. Vakarop, dar gerokai prieš saulėlydį, susirenka moterys, vyrai, jaunimas, vaikai su maldaknygėmis rankose prie tame kaime esančios koplytėlės ir gieda Švč. Mergelės Marijos litaniją, giesmę „Sveika, Marija, Motina Dievo“, garsiai skaito maldas, sukalba poterėlį už to kaimo gyvuosius ir mirusiuosius. Tokie susibūrimai dar labiau suartina žmones, jie susibičiuliauja. Gegužę melstasi Šilalės dekanate: Šiauduvoje, Požerėje, Pajūryje, Teneniuose, Didkiemyje, Pajūralyje, Kvėdarnoje, Upynoje, Varsėdžiuose, Girdiškėje, Vytogaloje, Obelyne, Balsiuose, Šilų kaime ir kitur. Giedančiuosius lankė parapijų klebonai, padėkojo tikintiesiems už susibūrimus bendrai maldai. Ypač aktyviai giedančius prie koplytėlių lankė Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis. Bendrai maldai balsiškius aktyviai būrė Šilalės parapijos Pastoracinės tarybos ir Šilalės „Caritas“ pirmininkė Jadvyga Romienė, gyvenanti Balsiuose.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija