2015 m. liepos 3 d.    
Nr. 26
(2146)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Vilnių papuošė Lietuvos ir Suomijos draugystės ženklas

Prie skulptūros „Suomis“ kalba
Lietuvos Respublikos prezidentė
Dalia Grybauskaitė, šalia –
buvusi Suomijos prezidentė
Tarja Halonen ir Vilniaus
meras Remigijus Šimašius

Vilniuje Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė drauge su buvusia Suomijos Prezidente Tarja Halonen Vilniuje, Viršuliškių skersgatvyje, atidengė skulptūrą „Suomis“. Dalyvaudama skulptūros atidengimo ceremonijoje Prezidentė pabrėžė, kad tai – Lietuvos ir Suomijos draugystės ženklas. „Lietuva ir Suomija yra Šiaurės ir Baltijos šalių regiono dalis. Esame ne tik artimi kaimynai, bet ir partneriai, kuriuos sieja tvirti ekonominiai, politiniai ir kultūriniai ryšiai. Ši skulptūra įprasmina svajojantį žmogų ir šalis, kurios siekia bendrų tikslų. Tai – Lietuvos ir Suomijos bičiulystės ir vis stiprėjančių saitų tarp mūsų žmonių simbolis“, – sakė Prezidentė.

Suomija yra septinta didžiausia užsienio investuotoja Lietuvoje. Mūsų šalyje veikia beveik 170 Suomijos kapitalo įmonių, kuriose dirba daugiau negu 10 tūkstančių žmonių. Pasak šalies vadovės, glaudūs verslo ryšiai su Suomija ir kitomis Šiaurės šalimis ne tik padeda kurti naujas darbo vietas, bet ir stiprina skaidraus verslo kultūrą, skatina dėmesį inovacijoms ir ekologijai.

Prezidentė pabrėžė, jog stiprėja ir Lietuvos bei Suomijos energetiniai ryšiai. Tarp prioritetinių ES projektų yra Baltijos šalių ir Suomijos dujų bei elektros jungtys. Šiuo metu veikia dvi elektros energijos jungtys tarp Estijos ir Suomijos, o iki 2018 metų pabaigos Baltijos šalis su Suomija sujungs ir dujų jungtis. Tai padės sukurti regionines Baltijos ir Šiaurės šalių elektros ir dujų rinkas bei sustiprinti regiono energetinę nepriklausomybę.

Šalies vadovė su buvusia Suomijos prezidente T. Halonen kalbėjo ir apie stiprėjantį Lietuvos bei Suomijos bendradarbiavimą ir darbą Moterų pasaulio lyderių taryboje. T. Halonen yra buvusi šios tarybos vadovė. Šiuo metu Moterų pasaulio lyderių tarybai vadovauja Lietuvos Respublikos Prezidentė.

Vilniuje, šalia naujo daugiafunkcio centro Viršuliškėse, pastatytos skulptūros „Suomis“ kūrimą finansavo Lietuvoje veikiančios Suomijos kapitalo įmonės. Skulptūros autoriai – architektas Gintaras Čaikauskas ir skulptorius Tadas Gutauskas.

Prezidentės spaudos tarnyba
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija