2015 m. liepos 17 d.    
Nr. 28
(2148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Bažnyčios šventoriuje – vasaros poezijos renginys

Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios
šventoriuje, po žydinčiom
liepom vyko „Poezijos vasaros – 2015“
renginys „Aš esu – mane Tu sukūrei“

Renginyje dalyvavo Kėdainių
Šv. Jurgio bažnyčios klebonas
kun. Artūras Stanevičius su mama Agne

Vieną vasaros sekmadienio popietę, po šv. Mišių ir klebono kun. Artūro Stanevičiaus palaiminimo, Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios šventoriaus „scenoje“, šalia Varlupio upelio, Nevėžio vagos, ant kalnelio, nuo kurio vykstančius pro šalį, užsukančius maldai ir čia gyvenančius laimina šventoriaus Švč. Mergelė Marija, kur kaip ant delno atsiveria Kėdainių senamiesčio panorama, žmonės rinkosi į vasaros poezijos renginį „Aš esu – mane Tu sukūrei“.

Diena buvo saulėta, šilta. Šventoriuje tądien susirinko gal šimtas renginio dalyvių bei svečių. Čia jungėsi žodžio, muzikos, dainos bei šokio poezija. Dalyvavo svečiai iš Jonavos, Rozalimo, Ukmergės.

Vienas po kito į šventoriaus „sceną“ ėjo Kėdainių krašto literatų sambūrio kūrėjai ir šventės svečiai paskaityti savo eilių. Česlovo Milošo kūrybos ištrauką bei savo eiles skaitė menininkas, daugelio įdomių ir prasmingų meno projektų autorius, poetas Feliksas Paulauskas. Šokio poeziją susirinkusiems dovanojo Kėdainių kultūros centro šiuolaikinio šokio grupė „Carpe Diem“, vadovaujama Ramintos Matulytės-Šilienės. Po šokio vėl savo eiles skaitė Kėdainių krašto literatų sambūrio kūrėjos: Elmantė Kisielienė, Irena Paplauskienė, Neringa Visockė, Janina Meškauskienė, Nina Kučinskienė ir Ina Vyšniauskė. Pirmą kartą savo eiles skaitė Kėdainių krašto literatų sambūrio literatė Zita Karnaušenkova – bibliotekos darbuotoja, daugelio renginių organizatorė ir vedėja. Žodžiai atviroje erdvėje, šalia žydinčių šventoriaus liepų, rašančiojo širdies godos pritariant vėjui, medžiams ir paukščiams, viskam puikiai derant, jungėsi į vieną darnią gamą...

Palietus gitaros stygas pasigirdo įstabus solistės Laimos Žilytės balsas.

Skambėjo amžinos atminties labai dvasingo, nuėjusio nelengvą gyvenimo kelią poeto Juozo Augustaičio eilės. Tarsi dabar matau poetą, tremtinį, stovinį bažnyčioje, tiesų ir šviesų, žilaplaukį, be galo kuklų ir visada giliai susimąsčiusį. Jo eiles skaitė Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Zita Civilkaitė.

Juozo Augustaičio sūnus Algis Augustaitis, besiblaškantis tarp Vilniaus ir Kėdainių, tarp prozos ir poezijos, tuometinio klubo kūrimosi laiku palaikęs bei rėmęs rašančiuosius, dabar ir pats yra išleidęs keletą knygų, prisipažino, kad šia proga turi parašęs vieną šventą eilėraštį. Toje aplinkoje labai derėjo sakralūs tekstai. Eiliuotus žodžius keitė muzika, daina bei šokis...

Dainininkė Laimutė Žilytė rašo švelnumo kupinas eiles, kurias šią dieną irgi dovanojo poezijos mylėtojams. Raminta Matulytė-Šilienė ne tik moko mergaites šokti, bet dar ir kuria eiles. Jas skaitė renginyje. Pasidalinau ir aš savo kūrybinėmis mintimis, perskaičiusi eilėraštį ,,Aš esu – mane Tu sukūrei“ iš prieš kelerius metus išleistos eilių knygos ,,Būki arti“.

Rozalimo ir Jonavos poetės sakė, kad ne veltui vykusios į netrumpą kelionę vidurio Lietuvon. Bendravimo patirtis, lankantis renginiuose, praturtina, leidžia pamatyti kitokią aplinką, tradicijas, paskaityti savo kūrybos bei pasiklausyti kolegų literačių eilių. Joms čia viskas buvo nauja ir įdomu.

Giedotojų grupės „Siela nemari“ vadovas Kęstutis Volkus su savo ugdytiniu Dariumi Danilevičiumi padovanojo giesmę. Ją bažnyčios šventoriuje giedojome visi.

Šventės pabaigoje skaičiusiųjų laukė originalios gėlių puokštelės, išmoningai Irmantės Kisieliūtės sukomponuotos ir „pražydintos“. Mergaitės šokėjos buvo apdovanotos saldžiomis dovanėlėmis. Paskui visi buvo pakviesti prie Elvyros Kisielienės meniškai papuošto bendro agapės stalo šiltam bendravimui, kurį palaimino klebonas Artūras Stanevičius.

Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios šventoriuje vyko pirmoji tokia šventė. Joje taip gausiai dalyvavo poezijos, muzikos, šokio mylėtojai. Tikimės, kad ši šventė – tik pradžia. Tikimasi, kad ji bus tradicinė.

Dėkojame klebonui kun. A. Stanevičiui už sakralios poezijos kūrėjų palaikymą ir paskatinimą bei suteiktą galimybę  rinktis parapijos namuose.

Genė SEREIKIENĖ

Zigmo Slavinsko nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija