2015 m. rugpjūčio 14 d.    
Nr. 29
(2149)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Šiaulių vyskupijoje

Pakruojo dekanate

Škaplierinės atlaidams vadovavo vyskupas

Mažieji džiaugėsi Šiaulių
vyskupo Eugenijaus Bartulio
dėmesiu. Dešinėje – Linkuvos
klebonas Edvardas Zeidotas

T. Mariusz iš Lenkijos
ir br. Patrick iš Airijos

Eidamas link bažnyčios, Šiaulių vyskupas
Eugenijus Bartulis laimino žmones

Bažnyčią apjuosė iškilminga
Eucharistinė procesija

LINKUVA. Miestelyje vykstantys Škaplierinės atlaidai garsūs visoje Lietuvoje tiek išliekančiomis tradicijomis, tiek naujomis idėjomis. Kadangi jie sutampa su miestelio gimtadieniu, tai būna šventė, kuriai ruošiasi visi. Linkuvos Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčia liepos 19 dieną, sekmadienį, pasitiko šventiškai išsipuošusi, pasidabinusi spalvingomis gėlių puokštėmis. Atlaidams vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Ganytoją šventės dalyviai, sustoję abipus tako iki bažnyčios, sutiko nuoširdžiomis šypsenomis. Džiugino tai, kad buvo susirinkę daug jaunų šeimų su mažais vaikais. Vyskupas laimino žmones, sustodavo paklausti, kaip sekasi, vaikai drąsiai sakė savo vardus, džiaugėsi jiems rodomu dėmesiu. Vyravo šventinė, džiugi nuotaika. Prie šventoriaus vartų jau laukė Linkuvos parapijos klebonas kun. Edvardas Zeidotas, kaimyninių parapijų kunigai, du svečiai karmelitai iš užsienio – t. Mariusz iš Lenkijos ir brolis Patrick iš Airijos – bei patarnautojai, procesijos dalyviai.

Škaplierinės atlaidai svarbūs ne tik Linkuvos gyventojams. Tai – giminių, draugų, jau seniai iš Linkuvos išvykusiųjų kraštiečių susitikimo šventė. Ne vienas naudojasi proga atlikti išpažintį. Tad jau įprasta, kad klebonas kviečiasi į talką aplinkinių parapijų kunigus. Atlaidų sekmadienį dalyvavo Pakruojo dekanas Remigijus Čekavičius, talkino Rozalimo klebonas Algimantas Žibėnas, Pašvitinio klebonas Vaidas Mikalčius, Bazilionų klebonas Stanislovas Žukauskis. Šv. Mišias aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, koncelebravo t. Mariusz Placek O. Carm ir Joniškėlio klebonas kun. Ričardas Banys.

Linkuvos bažnyčia gali pasigirti išlikusia gražia, skoningai papuošta sakykla. Į ją lipo vyskupas sakyti pamokslo. Žemiškąjį gyvenimą ganytojas lygino su kopimu į Karmelio kalną. Kad būtų lengviau, švč. Motina Marija veda už rankų, tad svarbu kiekvieną dieną patikėti Marijos globai. Ekscelencija priminė tikintiesiems škaplierių, jo reikšmę bei nešiojimo prasmę. Šiais laikais nemažai jaunuolių nešioja ne škaplierius bet zodiako ženklus. „Negalime savęs patikėti stabų globai“, – sakė ganytojas. Pasikliovimas stabais lemia, kad Lietuva pirmauja pasaulyje ne geriausiose situacijose: žmogžudysčių skaičiumi užimame antrąją vietą, savižudybių skaičiumi – pirmąją, 2014 metais lošimų namuose lietuviai paliko 80 milijonų eurų, 2015 metais jau 3547 asmenys raštu prašėsi būti neįleidžiami į lošimų namus. Šie skaičiai liudija, kad ne taip gyvename. Trūksta valios. O iš kur turėsime jėgų atsispirti blogiui, jei nutolome nuo dangiškosios Globėjos? Ypač prašykime, kad Marija grąžintų mus prie Viešpaties kojų. Mums šiandien reikia visaverčio gyvenimo, pagrįsto meile, teisingumu, ištikimybe. Ganytojas minėjo šventųjų pavyzdžius: šv. Kryžiaus Jono, šv. Kryžiaus Teresės, šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės, šv. Faustinos Kovalskos. Rinktis visavertį gyvenimą padeda ir šiandienos Evangelija, kurioje sakoma, kad tie, kas vykdo dangiškojo Tėvo valią, yra Kristaus seserys ir broliai. Apie tai kalbėjo Šiaulių vyskupas, patardamas kasdien pasikalbėti su Viešpačiu, paklausti, ar Jam patinka toks mūsų gyvenimas. Kalbėdamiesi su Viešpačiu kiekvieną dieną pajusime naują gyvenimą, galėsime ištarti, kad gera būti šeimoje, parapijoje, bendruomenėje, nes gyvename dėl to, kad pašlovintume Viešpatį. Vyskupas pasidžiaugė, kad į Linkuvos Škaplierinės atlaidus suvažiuoja žmonės iš įvairių Lietuvos kampelių. Šis susirinkimas džiugina, bet ir įpareigoja keisti gyvenimą ir liudyti apie tai kitiems. „Kiekvieną dieną kopkime į Karmelio kalną!“ – kvietė vyskupas.

Po šv. Mišių Linkuvos bažnyčią apjuosė iškilminga eucharistinė procesija. Priekyje buvo nešamos vėliavos, raudonomis bei mėlynomis suknutėmis pasipuošusios mergaitės nešė Marijos bei Jėzaus vardų raides. Mažos, baltomis skraistėmis pasipuošusios mergytės barstė gėles. Šv. Mišiose ir procesijoje giedojo bažnyčios choras. Prieš išlydėdami, Linkuvos klebonas, parapijiečiai, Katalikių moterų organizacijos narės dėkojo vyskupui už kasmetinį apsilankymą atlaiduose, ganytojišką rūpestį. Gražūs padėkos žodžiai už tarnystę ištarti ir parapijos klebonui kun. E. Zeidotui.

Inesė Ratnikaitė

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija