2015 m. rugpjūčio 21 d.    
Nr. 30
(2150)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Panevėžio vyskupijoje

Rokiškio dekanate

Prisimintas bažnyčios statytojas

Prie kan. Jono Katelės kapo.
Dešinėje – vyskupas Jonas Kauneckas

PANEMUNĖLIS. Liepos 26 dieną, sekmadienį, parapijiečiai surengė gražią ir prasmingą šventę kan. Jonui Katelei (1831 01 13–1855–1908 05 08) atminti ir Onos Levandavičiūtės knygos „Dievui, parapijai, Lietuvai“ pristatymą. Gausiai susirinkusius kraštiečius atvykimu pagerbė Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, kartu su Rokiškio dekanu kun. Eimantu Noviku koncelebravęs šv. Mišias už šio krašto švietėją, bažnyčios statytoją kan. J. Katelę. Ypač prasmingai per pamokslą nuskambėjo vyskupo mintys apie kasdienį pasiaukojamą šio kunigo darbą, įveiktus sunkumus ir kaip pavyko parapiją padaryti raštingiausią visoje Lietuvoje, tapti tikra lietuvybės sala rusinamoje tautoje XIX amžiuje.

Po šv. Mišių knygą apie kan. J. Katelę pristatė lietuvių kalbos mokytoja Zita Lasinskienė. Plačiai ir vaizdingai apžvelgusi jos turinį, stilių ir reikšmę, ji padėkojo mokytojų vardu už galimybę iš arčiau parodyti mokiniams tą sunkų Lietuvai laikotarpį. Po sveikinimų visi rinkosi prie lauko gėlėmis išpuošto kan. J. Katelės kapo. Pasklido šventoriuje melodingi smuiku atliekamos „Ave Maria“ melodijos garsai, „Viešpaties angelo“ giesmė, Danutės Mažeikienės posmai. Knygos autorė O. Levandavičiūtė kreipėsi į kan. J. Katelę jautriais žodžiais ir su mergaitėmis Urte bei Gabriele ant kapo kryžiaus padėjo ąžuolų lapų vainiką, rožių žiedus.

Po to visi su lietuviška daina patraukė Panemunėlio miestelio gatvėmis link O. Levandavičiūtės knygoje aprašytų vietų, klausėsi pasakojimų apie gyvenimą ir įvykius kan. J. Katelės laikais.

Apie špitolę pasakojo Vilija Skipskienė, apie siuvėjų bendrabutį (davatkyną) kalbėjo Dalia Giriūnienė, apie buvusią rusų mokyklą – Aušra Mikalauskaitė ir Virginija Mikalauskienė, apie smuklę – Antanas Slesariūnas, apie K. Bulavo parduotuvę – O. Levandavičiūtė. O klebonijos kieme visus pasitiko Daiva ir Vidmantas Zakarkai. Jie papasakojo apie J. Katelės atvykimą į parapiją, jo troškimą matyti savo parapijiečius laimingus: giedančius, dainuojančius, besimeldžiančius, dirbančius, skaitančius, rašančius, vaidinančius ir besilinksminančius. Apie klebonijoje įrengtas slėptuves knygoms, klebonijos svečius J. Tumą, J. Basanavičių, A. Smetoną, Maironį, A. Vienažindį, knygnešius plačiau papasakojo kraštietė Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė.

Knygos pristatyme ir per agapę skambėjo lietuviškos dainos, kurias atliko Panemunėlio universalaus daugiafunkcio centro moterų ansamblis „Gaja“, visi linksminosi kartu dainuodami ir šokdami. Agapė baigėsi bendra visų dalyvių daina – vysk. A. Baranausko „Giedu dainelę“.

Kan. J. Katelės vardas jau nebeištrinamas iš Panemunėlio parapijos istorijos. Apie jo gyvenimo žygdarbį dar 1934 metais Vytautas Bičiūnas išleido knygą „Jonas Katelė ir jo laikai“, 2013 metais Danutė Mažeikienė parašė „Baladę apie Panemunėlio parapijos kunigą švietėją Joną Katelę“ ir 2014 metais O. Levandavičiūtė – biografinę apybraižą „Dievui, parapijai, Lietuvai“. Metams bėgant šio kunigo gyvenimas ne tik nepraranda prasmės, bet kaip deimantas nušvinta vis naujomis spalvomis. Kai žmonės vis dažniau suserga praturtėjimo liga, jis – gyvas tarnavimo savo kraštui pavyzdys, įkvepiantis skubėti daryti gera kitiems. Jei kiekvienas pasisemtume to įkvėpimo, gal mažiau reikėtų skųstis, koks blogas pasaulis.

Beje, liepos 5 dieną Panemynėlyje lankėsi ir Sutvirtinimo sakramentą parapijos jaunuoliams teikė arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ.

Virginija Mikalauskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija