2015 m. rugpjūčio 28 d.    
Nr. 31
(2151)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Pradėjo nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
su aktyviojo rezervo kariais
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Po septynerių metų pertraukos  Lietuvos kariuomenėje kartu su profesinės karo tarnybos ir aktyviojo rezervo kariais tarnaus ir nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai. Rugpjūčio 24 dieną Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjo pirmieji 495 kariai, tarp kurių ir 19 merginų.  Visi jie pareigą Tėvynei atlikti apsisprendė savanoriškai.

 Pirmąją tarnybos dienos dieną kariuomenės naujokus aplankė Lietuvos  prezidentė Dalia Grybauskaitė, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, pajėgų vadai, kiti svečiai.

„Jaunimo noras tarnauti savo šaliai rodo, kad Lietuvos stiprybės ir vienybės dvasia yra gyva. Keičiasi kartos ir laikai, tačiau kovos už laisvę reikšmė išlieka ta pati. Lietuvos žmonės moka branginti laisvę ir žino, kad ją reikia saugoti ir ginti“, – sakė Prezidentė.  Ji taip pat pabrėžia, kad į privalomąją karo tarnybą stoję kariai ženkliai sustiprins Lietuvos kariuomenę ir užtikrins mūsų nacionalinį saugumą.

„Po septynerių metų pertraukos, Lietuvos kariuomenėje tarnaus ne tik profesinės karo tarnybos ir aktyviojo rezervo kariai, bet ir šauktiniai. Be galo džiugu, kad didžioji dauguma jų tarnybą atliks savo noru. Savo ruožtu mes jiems pasiūlysime ne tik geras tarnybos sąlygas ir įvairias socialines garantijas, bet ir ją atlikus – galimybę toliau tarnauti Lietuvai profesinėje karo tarnyboje ar aktyviajame rezerve – savanorių pajėgose“, –  sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas. Devynių mėnesių trukmės tarnybą Dragūnų batalione  pradėję  jaunuoliai  į  batalioną atvažiavo iš visos Lietuvos. Visi jie ne tik savanoriškai užsirašė tarnybai, bet ir patys pasirinko tarnauti  šiame  Lietuvos kariuomenės dalinyje.  Pasirinkę savanoriškai attlikti karinę tarnybą, jaunuoliai patys gali nuspręsti, kokiame kariniame dalinyje nori tarnauti.

 Pirmąją atvykimo į  Dragūnų batalioną  dieną naujokai  gavo uniformas ir ekipuotę,  susipažino su daliniu ir  įsikūrė kareivinėse.

Pagal mokymų planą, pirmąsias aštuonias savaites šauktiniai dalyvaus baziniame kario kurse, kurio metu kariai lankys teorines paskaitas, mokysis rikiuotės ir karinio statuto, karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, ryšių ir medicinos, susipažins su ginklais ir ryšio priemonėmis. Vėliau  jie pradės bazinį kario kursą. Kolektyvinio rengimo metu šauktiniai  mokysis veikti savo padalinio sudėtyje, atlikti jiems paskirtas užduotis.

Numatyta, kad privalomąją karinę tarnybą šiemet pradės 3 tūkst. karių.

XXI

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija