2015 m. spalio 2 d.    
Nr. 36
(2156)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Priimk, Viešpatie, mūsų gerus norus...

Alvyra Grėbliūnienė

Druskininkiečiai prie
Marijampolės Bazilikos su klebonu
kun. Andriumi Šidlausku MIC

Šv. Mišių aukai vadovavo
vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC

Gražia tradicija tapo kiekvienam Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos (PJMD) skyriui kartą per metus jam paskirtą dieną dalyvauti Palaimintojo Jurgio Matulaičio liturginiame minėjime. Tai vyksta kiekvieno mėnesio 12 dieną Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikoje. Jo švęsti rugsėjo 12-ąją vyko gražus būrys Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus parapijos skyriaus matulaitiečių ir jų bičiulių.

Taip jau sutapo, kad rugsėjo 12-oji – dar ir Marijos vardo diena. Pirmiausia dalyvauta konferencijoje, kurią vedė ses. Viktorija Plečkaitytė MVS. Konferencijos tema – „Marijiškasis dvasingumas“ – sekimas Dievo Motinos tikėjimo ir atsidavimo Kristui ir Bažnyčiai visu gyvenimu pavyzdžiu. Ses. Viktorija papasakojo apie J. Matulaičio pamaldumą Marijai, jo besąlygišką pasitikėjimą Marijos globa. „Užrašuose“ paskelbti jo žodžiai: „Švč. Panele, tavo globon atsiduodu“. Nepaprastai gražus žodis „globei“ – tarsi visų apkabinimas, glaudimas po savo apsiaustu. „Ačiū Tau, Švč. Panele! Tiek kartų mus gynei ir globei, nesiliauk niekad mus gynusi ir globojusi“. T. Jurgis labai mėgo maldą „Tavo apgynimo šaukiamės...“ Išlikęs gražus vyskupo palinkėjimas kunigams: „Linkiu tau būti kunigu pagal Jėzaus ir Marijos širdį“. J. Matulaičio perdarytuose vienuolijos dokumentuose esmė išliko – sekimas Marija. Instrukcijose įtraukta dešimties Marijos dorybių regula. Marijonai nešiojosi prie abito pasikabinę dešimties karoliukų rožinį – dešimties Marijos dorybių vainikėlį. Jos visos atskleistos keturiose Evangelijose. Ses. Viktorija MVS patarė, kaip Marijos dorybes pritaikyti šiandieniniame mūsų gyvenime, pateikė gražų bendrystės pavyzdį su Jėzumi – kalbėtis kaip mylimoji su mylimuoju, nuoširdžiai atverti Jam savo širdį, pacitavo t. Jurgio pamokslą, sakytą Marijos gimtadienio proga, vertė jį iš lenkų kalbos, sakė, kad ir popiežius Pranciškus Mariją vadina mazgų atraišiotąja ir meldžiasi tam skirta maldele. Viena iš minčių – „Tavo gimimas, Marija, skelbia pasauliui džiaugsmą“.

Po konferencijos rinktasi prie Palaimintojo altoriaus. Ten įvairias maldas kartu su rožinio džiaugsmo slėpiniais skyrėme už Pašvęstojo gyvenimo brolius ir seseris, už savo parapijos ir Bazilikoje tarnaujančius kunigus. Jas kartu su pal. J. Matulaičio žodžiais ir jaunimo ansambliuko giedamomis giesmėmis supynėme į padėkos ir prašymų vainiką Dievui ir Švč. Mergelei Marijai. Šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC, koncelebravo grupė kunigų. Druskininkų matulaitiečiai skaitė Dievo Žodį ir visuomeninę maldą. Homiliją sakė kun. Kęstutis Brilius MIC. Apžvelgęs dabartinio pasaulio situaciją, jo žodžiais tariant, – nusakralintą, nužmogintą, netikinčią – jis klausė, į kokius klausimus mes, plaukus žilai nusidažiusios močiutės ir plikai nusikirpę seneliai, galėtume atsakyti anūkams. Kokius klausimus užduotų mums Palaimintasis ir į kokius jis atsakytų, matydamas nužmogintą, atskirtą nuo pareigos šeimą, šventyklas, prilygintas turgui?.. Ar mes, matulaitiečiai, į visa tai žiūrėsime, kaip į gražią gėlę? Ar mes, sekdami Pal. J. Matulaičio pavyzdžiu, pasišvęsime tautai ir Bažnyčiai, būsime žmonėmis, einančiais šventėjimo keliu, liudijančiais tai savo pavyzdžiu, skelbiančiais Gerąją Naujieną... „Tokio atsakymo reikia šiandien“, – kalbėjo kunigas marijonas. Baigdamas pamokslą, kreipėsi į Dievą pagalbos, kad Palaimintojo pavyzdžiu mes, jo laikmečio atminimo skatinti ir padrąsinti, vieną Dievą tegarbintume ir jam tarnautume.

Skambiais balsais garbino ir šlovino Viešpatį Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus parapijos Sumos choras (vadovė – ses. Rita Bernotaitė). Jam asmeniškai dėkojo vyskupas ir klebonas kun. Andrius Šidlauskas MIC. Pasistiprinę Šv. Komunija, praturtėję dvasiškai, supratome, kad negalime būti „drungnais“ katalikais. Turime tęsti Palaimintojo darbus ir eiti šventėjimo keliu. „Tad stokime prie darbo! Kas yra gero, pritaikykime, kas pikto – naikinkime, kas sukreivyta – atitieskime!“ (Pal. J.Matulaitis). Po liturginių apeigų parapijos namuose vyko agapė ir gražus bendravimas su klebonu Andriumi, ses. Viktorija Plečkaityte MVS, draugijos koordinatoriumi V. Buškevičiumi, Marijampolės matulaitiečiais. Skambėjo bendra daina apie Dzūkiją. Atsisveikinimo akordas – jaunimo giesmė, pakylėjusi virš kasdienybės ir palydėjusi į tikėjimo kelionę. Jaunimo grupelei vadovavo Ieva Balkutė. Jai irgi padėkojo klebonas Andrius. Džiaugtasi jaunimo bendravimu su matulaitiečiais.

Palaimintojo žodžiais atsisveikiname: „Priimk, Viešpatie, mūsų gerus norus, mūsų visas jėgas ir gabumus, mūsų gyvenimą, viską, kas mes esame ir ką turime, daryk su mumis, kaip tau patinka.“

Jono Grėbliūno ir autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija