2015 m. spalio 9 d.    
Nr. 37
(2157)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Švedijos karališkasis vizitas – šalių bendrystės įtvirtinimas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentūroje priima Švedijos
Karalių Karlą XVI
Gustavą bei Karalienę Silviją

Švedijos Karalius Karlas XVI
Gustavas Antakalnio kapinėse
pagerbia Sausio 13-osios aukas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį priėmė trijų dienų valstybinio vizito į Lietuvą atvykusius Švedijos Karalių Karlą XVI Gustavą ir Karalienę Silviją. Susitikime šalies vadovė ir Švedijos karališkoji pora aptarė ilgamečio ir glaudaus bendradarbiavimo rezultatus ir perspektyvas. Tai – antrasis Švedijos Karaliaus ir Karalienės valstybinis vizitas mūsų šalyje, vykstantis po 23 metų pertraukos.

„Lietuva tikslingai pasirinko šiaurės kaimynų kryptį kaip sektiną pažangos, atsakomybės ir europietiškumo pavyzdį. Pirmojo Švedijos karališkosios poros valstybinio vizito metu dar tik kūrėme savo valstybę. Šiandien Lietuva – sėkmingai įsitvirtinusi viename pažangiausių Europos regionų. Su Švedija esame lygiaverčiai partneriai, kartu siekiame užtikrinti savo žmonių saugumą ir gerovę“, – sakė Prezidentė.

Šiaurės kryptį Lietuvos užsienio politikoje remia net 62 procentai gyventojų. Prezidentės teigimu, Švedijos karališkasis vizitas sustiprins ryšius tarp mūsų žmonių ir valstybių bei atvers naujų bendradarbiavimo galimybių. Jau aštuonerius metus Švedija yra didžiausia užsienio investuotoja Lietuvoje. Mūsų šalyje veikia 200 Švedijos kapitalo įmonių, kuriose dirba daugiau nei 11 tūkst. Lietuvos gyventojų. Prezidentės teigimu, artimas Lietuvos ir Švedijos verslo bendradarbiavimas ne tik kuria naujas darbo vietas ir stiprina Lietuvos ekonomikos konkurencingumą, bet ir skatina inovacijų bei socialiai atsakingo verslo plėtrą mūsų šalyje

Švedija Lietuvai tapo jungtimi į Vakarų elektros energijos rinką bei energetinio saugumo ir nepriklausomybės garantu visam Baltijos šalių regionui. Šių metų pabaigoje bus baigta tiesti Lietuvą ir Švediją sujungsianti „Nord Balt“ elektros jungtis, kuri atvers Lietuvai Europos elektros energijos rinką. Šalies vadovės teigimu, Švedija, nors ir nebūdama NATO narė, supranta ir padeda atsakyti į mūsų regionui kylančias geopolitines grėsmes. Švedija ir Lietuva yra vieningos pagalbos Ukrainai klausimu ir laikosi tvirtos bei principingos pozicijos dėl Rusijos agresijos Europoje. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Švedija padėjo apginkluoti ir apmokyti mūsų šalies karines pajėgas. Šiandien Lietuvos ir Švedijos kariai dalyvauja bendrose pratybose, mokymuose, tarptautinėse misijose.

Prezidentė ir Švedijos karališkoji pora aptarė ir pabėgėlių krizę, su kuria šiuo metu susiduria Europa. Šalies vadovės teigimu, Lietuva ir Švedija drauge ieško ir randa būdų padėti pabėgėliams, tačiau abi valstybės pabrėžia būtinybę stiprinti ES išorės sienų apsaugą ir kovą su nelegalia migracija. Švedijos migracijos tarnyba skaičiuoja, kad šiemet šioje šalyje prieglobsčio prašys 80 tūkst. asmenų. Susitikime kalbėta ir apie Lietuvą ir Švediją jungiančią Baltijos jūrą, jos ekologiją ir aplinkosaugą. Švedijos Karalius aktyviai domisi aplinkosaugos klausimais, yra Pasaulinio gamtos fondo tarybos garbės pirmininkas, įkūręs „Karališkąjį koliokviumą“ – tarptautinį aplinkos apsaugos simpoziumą, kuris kasmet rengiamas Švedijoje. Stiprėja ir Lietuvos bei Švedijos bendradarbiavimas mokslo srityje – abiejų šalių mokslininkai drauge įgyvendina daugiau nei šimtą bendrų mokslinių tyrimų ir projektų, kurių vertė viršija 2 mlrd. eurų.

Prezidentės ir Švedijos karališkosios poros susitikime pabrėžta, jog glaudžius dvišalius ryšius stiprina nuoširdūs Švedijos ir Lietuvos žmonių santykiai. Švedijoje gyvena gausi lietuvių bendruomenė – per 10 tūkst. žmonių, veikia lituanistinės mokyklos, rengiami jaunimo sąskrydžiai. Lietuvoje didelio populiarumo sulaukia švediški filmai, muzika, literatūra.

Šalies vadovė karališkąją porą apdovanojo valstybiniais apdovanojimais. Švedijos Karaliui Karlui XVI Gustavui įteiktas Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine, o Karalienei Silvijai – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius. Švedijos Karalius Prezidentei įteikė aukščiausią Švedijos apdovanojimą – karališkąjį Serafimo ordiną. Susitikime pasikeista valstybinėmis dovanomis. Prezidentė karališkajai porai padovanojo autorinį Lietuvos menininkų kūrinį – keraminį indą ir foto albumą „Nuostabi šalis“.   Švedijos karališkosios poros dovana – šios šalies dizainerių sukurta mėlyno stiklo vaza ir foto albumas su Švedijos miestų ir gamtos vaizdais.

Paskui šalies vadovė ir Švedijos Karalius Karlas XVI Gustavas bei Karalienė Silvija pasveikino S. Daukanto aikštėje susirinkusius moksleivius. Švedijos Karalius aktyviai dalyvauja skautijos gyvenime ir yra Pasaulinio skautų fondo garbės pirmininkas.

Prezidentė ir Švedijos karališkoji pora lankėsi Vilniaus Antakalnio kapinėse ir pagerbė Sausio 13-osios aukas.

Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija