2015 m. spalio 16 d.    
Nr. 38
(2158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Panevėžio vyskupijoje

Panevėžio-Krekanavos dekanate

Garbingosios Dievo tarnaitės relikvijų sutiktuvės

Relikvijorių nešantį Krekenavos
kleboną kun. dr. Gediminą Jankūną
prie bažnyčios pasitiko Ramygalos
klebonas g. kan. Edmundas Rinkevičius

Iškilmės bažnyčios kriptoje

Sviestamuše darbuojasi
kun. Gediminas Jankūnas

Bažnyčios kriptoje – paminklinė lenta
Marijai Kazimierai Kaupaitei atminti

Ramygalos bažnyčioje tą dieną
buvo daug vienuolių kazimieriečių

Ramygalos gimnazijos moksleivių
kūrybos parodos „Iš Motinos Marijos
Kazimieros Kaupaitės gyvenimo“ fragmentas

RAMYGALA. Spalio 4-ąją Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia per Šv. arkangelo Mykolo atlaidus organizavo garbingosios Dievo tarnaitės Marijos Kazimieros Kaupaitės relikvijų sutiktuves. Tam buvo tinkamai pasiruošta: skaitytojai sklaidė naują parapijos leidinį „Ramygalos parapija“, bažnyčioje veikė vietos gimnazijos moksleivių kūrybos darbų darbų paroda „Iš Motinos Marijos Kazimieros Kaupaitės gyvenimo“, stendas pasakojo apie svarbius Šv. Kazimiero seserų vienuolių kongregacijos įkūrėjos gyvenimo tarpsnius. Čia, be abejo, svariai prisidėta parapijiečių mylimo ir gerbiamo klebono, poeto, fotomenininko, medžio dirbinių autoriaus g. kan. Edmundo Rinkevičiaus.

Kazimiera Kaupaitė gimė 1880 m. sausio 6 d. Ramygalos parapijos Gudelių kaime. Ji buvo penktas vaikas iš vienuolikos Anupro Kaupo ir Antaninos Glebauskaitės šeimoje. Brolio kun. Antano Kaupo pakviesta, 1897 metais Kazimiera išvyko į Ameriką. Dirbdama klebonijos šeimininke, subrandino mintį pašvęsti savo gyvenimą Dievui ir artimui. Aktyviai padedant bendravardžiams Antanams kunigams Kaupui, Milukui ir Stasiukynui, 1907 m. balandžio 19 d. Romos Tikėjimo platinimo kongregacija leido kurti Šv. Kazimiero seserų vienuoliją. Jos pirminė misija buvo puoselėti tikėjimą ir lietuvybę Amerikos lietuvių šeimose. 1920 metais Kauno vyskupas Pranciškus Karevičius kreipėsi į Čikagos seseris kazimierietes, prašydamas atvykti į Lietuvą. Seserims teko įsikurti apleistame Pažaislio vienuolyne, jį pačios remontavo. Seselių rūpesčiu iš Rusijos į Pažaislio vienuolyną sugrąžintas stebuklingas Kamaldulių Dievo Motinos Marijos (Gražiosios Meilės Motinos) paveikslas. Įvairiose Lietuvos parapijose kazimierietės steigė pradines ir amatų mokyklas, darželius, medicinos punktus, senelių prieglaudas, vadovavo Kauno „Saulės“ gimnazijai. 1933 m. vasario 16 d. Lietuvos valstybė, įvertinusi vienuolijos nuopelnus tautai, motiną Mariją Kaupaitę apdovanojo Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu. 1934 metais, pablogėjus sveikatai ir nustačius onkologinę ligą, ji grįžo į centrinius Čikagos vienuolijos namus. Ten mirė 1940 m. balandžio 17 d.

1966 m. rugpjūčio 7 d. popiežius Paulius VI Šv. Kazimiero vienuolijai suteikė „Decretum Laudis“, kuriuo vienuolija oficialiai pripažįstama kaip Apaštalinis institutas. 1986 metais pradėta motinos Kazimieros Kaupaitės beatifikacijos byla, suteiktas Dievo Tarnaitės titulas. 1994 metais paskirta komisija motinos K. Kaupaitės šventumo dorybėms tirti. 1999 m. gegužės 6 d. Marijos Kazimieros Kaupaitės palaikai iš lietuvių Šv. Kazimiero kapinių perkeliami į vienuolyno centrinių namų koplyčią Čikagoje.

2010 m. liepos 1 d. popiežius Benediktas XVI pasirašė dekretą, kuriuo pripažįstamos motinos Marijos Kazimieros Kaupaitės herojiškos dorybės, suteikiamas Garbingosios Dievo Tarnaitės (Venerable) titulas. Tais pačiais metais Ramygalos klebono g. kan. E. Rinkevičiaus rūpesčiu Gudelių kaime pašventintas paminklinis akmuo, skirtas Marijai Kazimierai Kaupaitei atminti.

Apie tai, kad yra galimybė parvežti iš Čikagos relikvijas, susietas su kraštiete M. Kaupaite, užsiminė Krekenavos klebonas kun. dr. Gediminas Jankūnas, šį pavasarį, Ramygaloje pažymint 75-ąsias jos mirties metines. Pats prisižadėjo tai padaryti. Krekenavos klebonas – veiklus ir besilaikantis duoto žodžio žmogus – vasarą lankėsi Čikagoje. Čia jam buvo perduotos pirmo laipsnio Garbingosios Dievo Tarnaitės Motinos Marijos Kaupaitės relikvijos su Čikagos arkivyskupijos notaro pasirašytu laišku, patvirtinančiu jų autentiškumą.

Taigi pirmąjį spalio sekmadienį, 9 valandą ryto, nuo Ramygalos parapijos salės link bažnyčios pajudėjo iškilminga procesija, kurioje relikvijorių nešė Krekenavos klebonas kun. dr. G. Jankūnas, išdidintą Motinos Kazimieros Kaupaitės nuotrauką – seserys kazimierietės iš Kauno. Prie centrinių šventoriaus vartų procesiją sutiko Ramygalos klebonas g. kan. E. Rinkevičius, iš Ramygalos kilęs kun. Julijonas Miškinis, apaštalinis protonotaras Bronius Antanaitis, Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos dvasios tėvas kun. Saulius Bužauskas ir kun. Albinas Pipiras.

Bažnyčios viduje, netoli centrinio altoriaus, iš portreto tarsi gyva į susirinkusius žvelgė kraštietė K. Kaupaitė. Čia būriavosi tikintieji, tai uždegdami žvakutę, tai tyliai pastovėdami ar sukalbėdami maldą. Apie relikvijų ypatumus pasakojo kun. dr. G. Jankūnas. Šventųjų relikvijos – iškalbingi ženklai mums, gyviesiems, liudijantys žmogaus trapumą ir sykiu nemirtingumo viltį. Relikvijos – iškovotos geros kovos, meilės pergalės ženklai. Pagal Bažnyčios tradiciją relikvijos skirstomos į tris kategorijas. Svarbiausiai, pirmajai, priklauso relikvijos, pirmą kartą sugrįžusios į Lietuvą ir paimtos Čikagoje. Tai – Dievo Tarnaitės M. Kaupaitės kūno dalis – jos plaukai. Kun. dr. G. Jankūnas išsakė daug prasmingų žodžių apie kraštietę, ragino gyventi taip, kaip ji gyveno.

Paskui tikintieji ėjo į bažnyčios kriptą. Ten vyko paminklinės lentos, skirtos motinai Kazimierai Kaupaitei atminti, šventinimo iškilmė. Susirinkusieji stengėsi ją priliesti ranka ar netgi pabučiuoti. Jausmingiausios čia buvo seserys kazimierietės. Paminklinę lentą, dalyvaujant grupelei kunigų, šventino kun. dr. G. Jankūnas. Pasimelsta už danguje plevenančią M. Kaupaitės vėlę. Gėles prie lentos padėjo ir Seimo narė Rasa Juknevičienė su mama, iš Vilniaus atvykusi biomedicinos daktarė Marija Sereikienė. Kadaise ji mokėsi Ramygaloje, beje, ir gimė Ramygalos valsčiuje. Sostinėje įsikūrusiai neblogai pažįstama ir Čikaga, kadangi ten gyvena jos vaikai. M. Sereikienei teko ne tik lankytis, bet ir tvarkyti kapines, kur buvo palaidota Marija Kazimiera Kaupaitė. Jos palaikus perkėlus į vienuolyno koplyčios kriptą, ir čia ateidavo parymoti.

Viena M. K. Kaupaitės relikvija bus saugoma bažnyčioje, kita – po bažnyčia esančioje kriptoje.

Paskui kun. dr. G. Jankūnas vadovavo šv. Mišių aukai, koncelebravo iškilmėse dalyvavę kunigai.

Po šv. Mišių klebonas g. kan. E. Rinkevičius perskaitė Čikagos arkivyskupijos raštą, kuriame patvirtinamas motinos Marijos Kazimieros Kaupaitės relikvijų autentiškumas, dalis relikvijų perduota Pažaislio seserims kazimierietėms. Generalinė vyresnioji sesuo Lidija Šicaitė, priėmusi relikvijas, dėkojo už šią neįkainuojamą dovaną vienuolijai.

Po apeigų bažnyčioje vyko sakralinės muzikos koncertas pagal motinos Marijos Kazimieros mintį: „Tegul mūsų gyvenimas būna nugyventas Jame“. Viešpatį giesmėmis šlovino solistė Judita Leitaitė ir vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė.

Po koncerto miesto aikštėje už šventoriaus vyko tradicine tapęs miesto Mykolinių renginys „Bulvių fiesta 2015“. Į linksmas veiklas buvo įtraukti ir svečiai, o nosį kuteno kepamų bulvinių blynų kvapas, kas šoko, kas dainavo, kas bulvių skutimo ar sviesto mušimo rungtyse rungėsi. Be darbo nelikę svečiai už blynų porciją turėjo užrašyti savo firminio bulvinio patiekalo receptą. Koncertavo liaudies kapelos ir šokėjai.

Bronius VERTELKA

Autoriaus ir Gintaro Lukoševičiaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija