Laikraštis apie katalikų gyvenimą Lietuvoje ir pasaulyje

2015 m. lapkričio 6 d., Nr. 21 (240)


MŪSŲ
RĖMĖJAS

Pro Deo
et Patria


PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno


Renginiai

Pašvęstojo gyvenimo metams – pasauliečių rengta konferencija

Bronius VERTELKA

Krekenavos klebonas
kun. dr. Gediminas Jankūnas OFS
tarp seserų vienuolių

Iš kairės: dr. Aldona Vasiliauskienė,
kun. Gintaras Vitkus SJ
ir Šiaulių universiteto rektorius
prof. Donatas Jurgaitis

Kultūros centre savo stendą ruošiasi
pristatyti Šv. mergelės ir kankinės
Kotrynos seserų kongregacijos narės

Dainuoja Kupiškio vaikų lopšelio-darželio
„Obelėlė“ pedagogų ansamblis „Dainija“

Kupiškio rajono savivaldybės
administracijos Kultūros,
švietimo ir sporto skyriaus
vedėjas Rimantas Jocius padėką
įteikia s. Elijai Ramintai
Rudinskaitei CSC

Spalio 27-ąją Kupiškio kultūros centre vyko konferencija „Pašvęstojo gyvenimo metai: istorija, dabartis, perspektyvos“, kurią organizavo Kupiškio rajono savivaldybė, rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyrius, rajono Švietimo pagalbos tarnyba, Šiaulių universitetas bei Lietuvių, ukrainiečių istorikų asociacija. Tai – pirmas toks atvejis, kad vienuoliams skirtą renginį organizuotų pasauliečiai.

Pirmiausia visi rinkosi į Kristaus Žengimo į dangų bažnyčią, kur šv. Mišias aukojo jėzuitų provincijolas kun. Gintaras Vitkus SJ, dalyvavo Kupiškio klebonas ir dekanas kun. Mindaugas Kučinskas, dekanato  kunigai Justas Jasėnas bei Salvijus Pranskūnas, Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų Mažosios Bazilikos klebonas kun. dr. Gediminas Jankūnas OFS, tėvas Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM. Giedojo Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios Sumos choras, vadovaujamas vargonininko Marijano Remeikio. Pamąstymus, kaip išauginti didį tikėjimo ir gėrio grūdą, homilijoje išsakė kun. dr. G. Jankūnas.

Po šv. Mišių iš bažnyčios tikintieji ėjo į tuoj už Kupos upelio stovinčio rajono kultūros centro salę, kur jau iš ankstaus ryto pranešėjai parengė stendus apie savo vienuolijas. Renginio dalyvius dainomis pasveikino Kupiškio vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ pedagogų ansamblis „Dainija“, vadovaujamas Laimos Vaidilienės.

Konferenciją pristačiusi Kupiškio rajono švietimo pagalbos tarnybos direktorė Jurgita Trifeldienė, pasidžiaugė spaudos dėmesiu šiam renginiui: straipsniai „Kupiškėnų mintyse“, „Lietuvos aide“, skelbimas „XXI amžiuje“, Kupiškio dekano kun. M. Kučinsko  skelbimai šv. Mišiose tapo priežastimi, sukvietusia į konferenciją.

Žodį taręs rajono meras Dainius Bardauskas pabrėžė, jog konferencija, surengta pasauliečių Pašvęstojo gyvenimo metams paminėti, vyksta pirmą kartą. Folkloro ansamblį „Kupkėmis“ (sukurtas ir vadovaujamas Almos Pustovaitienės), neseniai šioje salėje šventusį 20-metį, jis sugretino su vienuoliais: saviveiklinis meno kolektyvas ir Dievo žodžio skleidėjai dirba kaip tikri profesionalai. Merui atsiprašius, kad po vieno pranešimo turįs išvykti į svarbų posėdį Vilniuje, Šiaulių universiteto rektorius prof. D. Jurgaitis jam įteikė padėką.

Paskui kalbėjo dr. Aldona Vasiliauskienė (konferencijos idėjos iškėlėja, organizacinio ir mokslinio komitetų narė). Ji sakė, jog ši konferencija – pasauliečių dovana pašauktiesiems, joje jie bus ir pagarsinti. Rengiant ją, buvo konsultuotasi su vyskupais, kunigais, vienuolynų vyresniaisiais, mokslininkais. Svarbu buvo tinkamai paminėti Kupiškio krašto išugdytus vienuolius ir vienuoles. Vieni jų sėkmingai tebesidarbuoja, kiti jau pašaukti į Amžinybę. Iš Kupiškio krašto kilę kun. Antanas Puodžiūnas (pranciškonas t. Patricijus), jėzuitas kun. Jonas Kastytis Matulionis. Mokslininkė prašė nenustebti, kad konferencijoje nebus minimi vienuoliai dominikonai, buvę svarbūs ir žinomi šiame krašte. Palėvenėje stovi Šv. Domininko bažnyčia, o šalia jos vienuolijai priklausiusiems pastatams reikalingas skubus remontas. Skapiškyje irgi buvo dominikonų vienuolynas, jų statyta bažnyčia, kuri tapo parapijine, bet nepakeitė pavadinimo – tituluojama Šv. Hiacinto (Jackaus) vardu. Dominikonai Skapiškyje įkūrė mokyklą. Šiais mokslo metais miestelio pagrindinė mokykla švęs 360 metų, renginyje reikiamas dėmesys bus skirtas ir Kupiškio krašte gyvenusiems ir dirbusiems vienuoliams dominikonams. Dr. A. Vasiliauskienė padėkojo pirmiausia rajono savivaldybės merui, kitiems atsakingiems savivaldybės darbuotojams, visiems, kas prisidėjo rengiant konferenciją.

Dr. A. Vasiliauskienė konferencijai pateikė ir pranešimą „Vienuolijos Lietuvos istorijoje“. Mokslininkė, profesionaliai parengė medžiagą apie vienuolių indėlį į Lietuvos istoriją. Pranešimas iliustruotas lentelėmis bei schemomis.

Su s. Jūratės Marcinkevičiūtės DP parengtu pranešimu „Dievo Apvaizdos seserys. Nuo draugijos iki kongregacijos“ susirinkusius supažindino s. Agnietė Širkaitė DP. Ji atskleidė, kokios ypatingos sielos buvusi jų vienuolyno steigėja Marija Rusteikaitė, turiningą savo gyvenimą paskyrusi į gyvenimo užribį patekusiems žmonėms: našlaičiams, invalidams, ligų palaužtiems senoliams.

Pranešimą „Iš kartos į kartą“ padarė s. Elija Raminta Rudinskaitė CSC iš Šv. mergelės ir kankinės Kotrynos seserų kongregacijos, šiemet mininčios jos įkūrimo Lietuvoje 370 metų sukaktį. Seserų kotryniečių charizma – liudyti sužadėtinės meilės ryšį su Jėzumi Kristumi, gyventi įkūrėjo šūkiu „Kaip Dievas nori!“ Vienuolyno centru tapus Krakėms, jos išgarsėjo gydomosiomis vaistažolėmis. Nors vienuolynas persikėlė į Panevėžį, tačiau ir dabar Krakėse sulaukiama skambučių, ar jos teberenka stebuklingąsias žoleles. Sovietmečiu kotrynietės veikė slaptai, tarpusavyje susirašinėdamos vartojo sutartinius žodžius. Šiuo metu kongregacija Lietuvoje turi tik 20, o pasaulyje – 600 seserų vienuolių. Beje, jas sunku išskirti iš pasauliečių – vienuolės neturi savo uniformų (abitų).

Pranešimo „Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos tarnaičių kongregacijos charizmos ir misijos aktualumas šiandieniniame pasaulyje“ autorė s. Jolita Šarkaitė PAMI aiškino, kad kongregacijos vienuolės išore niekuo neišsiskiria nuo pasauliečių, jos nenešioja vienuoliškų rūbų ir yra susitapatinusios su Dievu. Jų gyvenimo būdas – rodyti Kristaus meilę. Tai – kaip žiburys ant kalno, nušviečiantis kelią paklydusiems ar klystantiems. Kaip tik tokias slapto gyvenimo būdą pasirinkusias vienuoles išreiškė norą pamatyti vienas Prancūzijos vyskupas. Seserys vienuolės kuria bendrystės, dvasingumo ir maldos namus, priima atvykstančius žmones maldai, susikaupimui, rekolekcijoms, maldos savaitgaliams, dirba mokyklose, poliklinikose, bendrauja su jaunimu ir bažnytinėmis institucijomis.

Vieną atvejį apie tokį tylų vienuolių darbą vienoje kaimo parapijoje priminė kun. dr. G. Jankūnas. Konferencijoje dalyvavusi garbaus amžiaus moteris papasakojo iš savo vaikystės, dar vokiečių laikais lankant mokyklą Šiauliuose, išsaugotus gražius prisiminimus apie vienuoles. Jos mokė tvarkingumo, nuoširdumo, o pačias jas vadino vardais.

Pirmajai konferencijos daliai vadovavo Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis ir Krekenavos klebonas kun. dr. G. Jankūnas. Po kavos pertraukos šias garbingas pareigas atliko prof. D. Jurgaitis ir jėzuitų provincijolas kun. G. Vitkus SJ. Kadangi viena iš pranešimų autorių s. Elija Raminta Rudinskaitė turėjo išvykti, jai rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Rimantas Jocius įteikė padėką konferencijai prasidėjus.

Antroje dalyje pranešimą „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas 400 metų jubiliejaus išvakarėse“ ukrainiečių kalba skaitė t. Pavlo (Petro Jachimecas). Jo tekstas (pranešimo tezės) buvo atspausdintas lietuviškai ir išdalintas visiems, todėl su  turiniu galėjo susipažinti visi konferencijos dalyviai. Istorikė dr. A. Vasiliauskienė priminė, kad 2017-aisiais Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui sukaks 400 metų, o kitąmet sueis 25-eri, kai ukrainiečių bendruomenei buvo grąžinta Vilniaus Švč. Trejybės Graikų (rytų) apeigų katalikų (unitų) bažnyčia. Pernai buvo minima jos 500 metų sukaktis. Sovietmečiu maldos namai buvo ypač nuniokoti. Šventovė yra sostinėje netoli Aušros Vartų. Kiekvienais metais minima šv. Juozapato Gimimo dangui diena. Lapkričio 14-oji bus ypatinga – iš Romos atvežama šv. Juozapato relikvija.

Svarbiausius vienuolių jėzuitų veiklos akcentus apibūdino jų ordino Lietuvoje ir Latvijoje provincijolas kun. G. Vitkus SJ. Ką tik iš Romos grįžęs, jis aukštino nuostabiai grožią Italiją, pranokstančią Lietuvos gamtą. Su jėzuitais jis susipažino prieš 35 metus, Kaune studijuodamas mediciną. Aplankęs Vilnių ir užsukęs į ateizmo muziejų gerokai nustebo, kad jėzuitai čia minimi vien neigiamai. Plačiau apie jėzuitus sužinojo iš vienos bendrakursės tėvo, dirbusio Kauno jėzuitų bažnyčioje vargonininku. Kun. G. Vitkus SJ jau šešeri metai yra Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijolas. Jų gretose – 37 vyrai, tarp jų – net trys vyskupai. Pasaulyje yra 1,5 tūkstančio jėzuitų vienuolių.

Pranešimą „Šv. Pranciškaus laikmetis ir šiandiena“ skaitė br. kun. Severinas (Arminas Holocheris) OFM, į Lietuvą atvykęs turėdamas 50 metų ir mokėdamas vienintelį lietuvišką žodį „taip“. Dabar gražia lietuvių kalba jis pasakojo, kaip prieš 54 metus tapo pranciškonu. Žingsnis po žingsnio, pradedant suprasti šv. Pranciškų, jam atsiverdavo vis naujos durys. Tylus džiaugsmas tapo stipresnis už skausmą ar kančią. „Esu laisvas Dievui ir žmonėms“, – vokiečio kunigo pranciškono veidas švietė giedra. Lietuvoje yra 36 pranciškonai vienuoliai.

Apie tai, kad  pranciškonais vienuoliais gali būti ir pasauliečiai, aiškino kun. dr. G. Jankūnas pranešime „Pranciškonų pasauliečių ordinas šiandieninėje Bažnyčios evangelizacijos misijoje“. Tokiu pats tapo prieš 20 metų. Vieną 1997 metų sausio dieną, spaudžiant 26 laipsnių šalčiui, jis atvyko į Kupiškį kalbėti apie pranciškonus pasauliečius. „Ką toks galėtų kažką nauja pasakyti? Kokį čia vaiką mums atsiuntė?“ – girdėjo pagyvenusiųjų šnabždesį. Pasauliečių pranciškonų ordinas Lietuvoje atkurtas 1991 metais, šiandien jis vienija apie 500 narių ir turi 33 brolijas. Pasauliečių pranciškonų yra ir Kupiškio parapijoje. Jų gyvenimo pagrindas – malda, aktyvus dalyvavimas Bažnyčios atsinaujinimo procese, paprastumas, dorybė.

Konferencijos diskusijose dalyvavusi Antalieptės seniūnaitė Olga Raugienė, atvykti į Kupiškį paskatinta istorikės dr. A. Vasiliauskienės, pasakojo, jog kažkada ten veikė basųjų karmelitų vienuolynas, pastatęs gražią bažnyčią, vėliau, nepriklausomybės laikais, darbavosi seserys širdietės. Šiuo metu Antalieptė išgyvena ne geriausius laikus. Ją atgaivinti galėtų vienuoliai. Netoli yra Madagaskaro kaimas, iš kurio kilęs Dievo tarnas, sovietų nukankintas arkivyskupas Mečislovas Reinys. Tai, kad jau yra šio krašto pabudimo požymių, pastebėjo ir dr. A. Vasiliauskienė – gatvė miestelio cente pavadinta M. Reinio vardu, kuriamas Dievo tarno M. Reinio centras.

Pasauliečių parengtą konferenciją geru žodžiu minėjo Kupiškio krašto (etnografijos) muziejaus direktorė Violeta Aleknienė. Tai, kad jaunimas turėtų nebijoti sunkumų, eiti dar nepramintu katalikų keliu, kalbėjo studentams matematiką dėstantis Šiaulių universiteto rektorius prof. D. Jurgaitis. Susirinkusiems dėkojo jėzuitų provincijolas kun. G. Vitkus, Kupiškyje gyvenantis Palėvenės parapijos administratorius kan. Vladas Rabašauskas.

Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Rimantas Jocius perskaitė parengtą rezoliuciją: „Pašvęstojo gyvenimo metų prasmė patvirtina, jog religinis ugdymas – svarbus mokinio asmenybės ūgties veiksnys, padedantis formuoti asmens gebėjimą priimti kitus ir būti su kitais, išreikšti ir pagrįsti savo nuomonę, paliudyti vertybes. Prasminga ir siūlytina religinį ugdymą integruoti į kitus mokomuosius dalykus bei visą ugdymo kontekstą“, kuri buvo priimta garsiu plojimu.

Paskui įteikti apdovanojimai. Rajono mero Dainiaus Bardausko padėka įvertinti Telšių vyskupas augziliaras Linas Vodopjanovas OFM (turėjęs išvykti į Romą) ir Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas (turėjęs išvykti į Šventąją Žemę), kurie konferencijoje negalėjo dalyvauti, tačiau daug prisidėję ją rengiant bei Šiaulių universiteto rektorius prof. D. Jurgaitis.

Kupiškio rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus padėka už šios konferencijos iniciatyvą buvo įteikta dr. A. Vasiliauskienei bei kitiems pranešėjams: t. Pavlo (Petro Jachimecui) OSBM. s. J. Marcinkevičiūtei DP (ją paėmė s. A. Širkaitė DP), s. Jolitai Šarkaitei PAMI, kun. dr. G. Jankūnui OFS, t. kun. Severinui, kun. G. Vitkui SJ.

Šiaulių universiteto rektoriaus padėkas gavo Kupiškio dekanas kun. M. Kučinskas,  t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM, rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, jo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius, vaikų darželio-lopšelio „Obelėlė“ pedagogų ansamblio „Dainija“vadovė Laima Vaidilienė,  Kupiškio rajono Švietimo pagalbos tarnybos direktorė J. Trifeldienė ir metodininkė Ligita Stapulionienė, Lietuvių ir ukrainiečių istorikų asociacijos prezidentė dr. A. Vasiliauskienė, kiti pranešėjai.

Po konferencijos visi dalyviai gavo dovanų: vysk. L. Vodopjanovo OFM perduotą dovaną – knygelę „Sek paskui mane!“,  „XXI amžiaus“ spalio 16 dienos numerį su straipsniu apie mažai žinomą Šiluvos Dievo Motinos koplyčią Vašingtone (2016 metais ji minės 50-metį), įvairių „Lietuvos aido“ numerių. Už šias dovanas ypač dėkingi ne tik jas gavusieji, bet ir  organizatoriai.

Kupiškio kultūros centre vykusi konferencija paliko malonų įspūdį. Jos pranešimai buvo perteikiami gyvu žodžiu, o ne skaitant iš rašto. Į salę atėjo tie, kam reikėjo gyvo vienuolių žodžio. Vyko šiltas bendravimas su vienuolėmis ir vienuoliais, apie kurių gyvenimą tikrai dar mažai žinome ar jį įsivaizduojame. Sunkią konferencijos naštą pagirtinai atlaikė dr. A. Vasiliauskienė. Manau, kad kupiškėnai dabar daugiau žinos apie vienuolius, bet ar ir kitur nereikėjo kažko panašaus surengti. Juk kiek dar turime savo darbais garsių brolių ir seserų vienuolių, apie kuriuos mažai net jų kraštiečiai težino. Pabandykime pagalvoti, ar atsakytumėme į klausimą: „Kokie vienuoliai ar vienuolės buvo kilę iš mūsų rajono?“

Kupiškis
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija