2015 m. lapkričio 6 d.    
Nr. 41
(2161)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Ar tikrai vėl norite išbandyti lietuvio kantrybę?

Povilas Urbšys

Prieš metus Seimas priėmė socialdemokratų inicijuotą tiesioginių merų rinkimų įstatymą. Tuo metu ilgametė socialdemokratų partijos atstovė Milda Petrauskienė tai pavadino dideliu žingsniu demokratijos link. Atrodė, pagaliau įvyko lauktasis lūžis partokratiniame Lietuvos politikų mąstyme. Pagaliau leista žmonėms patiems išsirinkti nesąrašinį merą.

Deja, praėjus vos metams tos pačios partijos atstovai, tik išgirdę Konstitucinio Teismo sprendimą apie būtinybę suvienodinti rinkėjų skaičių vienmandatėse apygardose, nedvejodami pareiškė, kad Lietuvos demokratiją gali sustiprinti ir išgelbėti tik sąrašiniai rinkimai, t.y. tik proporcinė rinkimų sistema.

Ir kaip pagal komandą šiam pasiūlymui pritariamai pradėjo linksėti mūsų rinkimų specialistai teigdami, jog mažoritariniai rinkimai, t.y. vienmandatiniai, tėra tik Baltarusijos reliktas. Sąmoningai nutylėdami, kad šiuo metu Seimo rinkimuose taikoma ne mažoritarinė, o mišri rinkimų sistema, kai dalis mandatų renkama vienmandatėse apygardose, o dalis – pagal partijų sąrašus, nes tai padeda sumažinti abiejų rinkimų sistemų trūkumus.

Taikant proporcinę-sąrašinę sistemą, metai po metų žmonės priversti balsuoti už tuos sąrašus, iš kurių dauguma kandidatų jiems yra nežinomi. Pagal šią rinkimų sistemą sąraše esančių kandidatų likimai visiškai priklausomi nuo partinių vadovaujančių organų. Nors pas mus rinkėjams suteikta kandidatų reitingavimo teisė, bet daugeliu atvejų tai tėra imitacinė, o ne reali galimybė žmonėms pakeisti partijų vadukų sudarytus lojaliųjų sąrašus.

Akivaizdu, kad už šio socialdemokratų pasiūlymo slypi vienintelis interesas – įtvirtinti biudžetinių valdžios partijų hegemoniją. Ir tai daroma labai tiesmukai – visokie kalbėjimai apie pagarbą Konstitucinio Teismo sprendimams, europietiškoms, demokratinėms vertybėms tėra priedanginiai žodžiai, nes šiais laikais jau nebegali būti viena neklystanti komunistų partija.

Laikai pasikeitė: valdžios galiomis reikia dalintis. Nors pas mus jau 25 metai gyvuoja daugpartinė sistema, bet ne kartą yra pastebėta, kad dauguma partijų išsaugojo tą patį komunistinį mentalitetą: partija – epochos sąžinė, garbė ir protas, o žmonės – masė (amorfinė medžiaga) partijos – epochos kelrodės tikslams pasiekti, nes partijos valia – liaudies valia. Vienintelė neklystančioji tarsi išsiskaidė į atskiras dėlionės detales skirtingais pavadinimais.

Įžūliausia čia yra tai, jog demokratija, kaip sprendimo priėmimo mechanizmas, panaudojama tam, kad bet kokia kaina būtų įtvirtintas šis sovietinis partokratinis valdymas, kur piliečių dalyvavimas kontroliuojamas ir nuspėjamas nuo pat pradžių iki galo.

Kad socialdemokratų partijoje dėl per didelio žingsnio demokratijos link suveikė komunistų partijos refleksas, dar galima suprasti, bet tai bus geras testas ir kitoms partijoms – Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, Liberalų sąjūdžiui, „Tvarkai ir teisingumui“, Darbo partijai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijai. Netrukus pamatysime, kiek jose gyvi šie praeities refleksai.

Jei išties bus ryžtasi dar labiau užveržti pilietinės demokratijos sklendes, kas gali garantuoti, kad vieną gražią dieną tos veržlės atlaikys? Ar toks žmonių valios nepaisymas turėti savo, o ne primestą atstovaujamąją valdžią nesukels socialinio politinio sprogimo? Lietuvis kantrus, bet, kaip liudija mūsų tautos istorija, tik iki tam tikros ribos. Ar tikrai, gerbiami ponai, ir vėl norite išbandyti lietuvio kantrybę?

Tiesos.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija