2015 m. gruodžio 4 d.    
Nr. 45
(2165)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Sveikatos reikalų komitetas nori alkoholio degalinėse

Juozas Dapšauskas

Seimo sveikatos reikalų komitete vėl buvo svarstomas alkoholio grąžinimo į degalines klausimas ir nuspręsta, kad jo ten jau reikia. Seimas lapkričio 10 dienos plenariniame posėdyje galutiniai nusprendė, kad draudimas turi įsigalioti nuo kitų metų. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojo Antano Matulo teiktu kitu įstatymo projektu vėl bandoma grąžinti tą patį klausimą, kur numatoma, kad iki 15 proc. stiprumo alkoholį pardavinėti degalinėse vis dėlto būtų leidžiama. Už tai balsavo komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, Remigijus Ačas, Kęstas Komskis, Vilija Filipovičienė, Irina Rozova. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Antanas A. Matulas, vaizduodamas, kad jis įtinka visiems – ir pramonei, ir pasisako už blaivybę, – balsuodamas susilaikė. Alma Monkauskaitė posėdyje nedalyvavo. Štai ir Seimo sveikatos reikalų komitetas! Prieš balsavo Kazimieras Kuzminskas, Vida Marija Čigriejienė ir Juras Požėla. Pasirodo, dar negana apsvaigusių, suluošintų keliuose, girtų ir kirviais besišvaistančių žmonių, kad Seimo nariai priima tokius sprendimus.

A. Matulas savo teikiama įstatymo pataisa, kad vis dėlto reikia pardavinėti alkoholį parduotuvėse, argumentavo, jog kažkada turi atsirasti specializuotos parduotuvės skandinavų pavyzdžiu. Jis siūlo, kad tariamai specialios parduotuvės būtų tik alkoholiui, kuris stipresnis nei 15 proc. – jose esą būtų kameros, kad alkoholio negalėtų nusipirkti nepilnamečiai, tarsi nežinotų, kad nepilnamečiai svaiginasi būtent silpnesniais alkoholiniais gėrimais, bet dideliais kiekiais. Suprantama, kad tai Aludarių gildijos prezidento Sauliaus Galadausko ir jo atstovaujamą pramonę tenkinantis siūlymas. Tai buvo galima suprasti, kai A. Matulas jau nusprendus, kad reikėtų leisti alkoholiu prekiauti degalinėse, nubėgo į koridorių pasitarti su S. Galadausku, kokias toliau takyti alkoholio vartojimo mažinimo priemones. Ar tai – ne absurdas?

Kokias įstatymų pataisas alkoholio pramonė leidžia priimti, tokias Seimo nariai priima, kurioms pasako, kad tokių nevalia leisti, visuomenės ar verslo atstovai kaip dresuoti šuniukai jų ir klauso. Štai visai neseniai tik vienu balsu prieš priimtas įstatymas, kad ant alkoholio butelių būtų įspėjantys ženkliukai, jog alkoholis kenkia nėščiosioms ir vaisiui. Pramonė pateikė nuomonę, kad galima balsuoti, kad tokie atsirastų, tai tik vienas atsirado, kuris balsuoja prieš. Toks įspėjimas svarbus ir geras, bet jis verslui tedaro labai smulkmenišką įtaką, tik paviršutiniškai parodo, kad mes esą labai jau socialiai atsakingi. O kur mokslu pagrįstos priemonės, ženkliai mažinančios alkoholio vartojimą? Taigi šokama pagal psichotropinių medžiagų gaminimo ir platinimo pramonės dūdelę.

Seimo nariai iš skirtingų frakcijų ir partijų numato įregistruoti įstatymo projektą, kuris Švedijos ir Norvegijos pavyzdžiu leistų alkoholiu prekiauti tik specialiose parduotuvėse. Be tokio sprendimo mes ir toliau liksime pasaulyje daugiausiai alkoholio suvartojanti šalis. Tai – baisi žala žmonių gyvybėms, sveikatai, visuomenei ir ekonomikai.

Kiek visuomenėje buvo pasipiktinimo dėl vargšo prasigėrusio nusikaltėlio, kuris sukapojo keturias moteris, tačiau pirminė tų nusikalstamų veikų priežastis yra būtent tokie Seimo narių sprendimai, kurie sudaro tinkamas sąlygas krautis pinigus priklausomybių verslams. Ar visuomenė įsimins tų asmenų veidus? Jie yra viešinami socialiniame tinklapyje. Ar rinkėjai prisimins tuos, kurie yra už tas baisias pasekmes atsakingi pačiose ištakose, ir nerinks jų į kitos kadencijos Seimą?

Sveikatos reikalų komiteto posėdyje A. Matulas man pareiškė, kad aš dalyvauju aktyvioje politinėje veikloje, nes ruošiuosi į Seimą, noriu sėdėti Seime. Tada teko viešai sukirsti rankomis kitų komiteto narių akivaizdoje, kad nekandidatuosiu į Seimo narius. Nebuvau ir nesu jokios partijos narys. Toks sprendimas yra priimtas seniai: nedalyvausiu Seimo rinkimuose, bet kažkam, pasirodo, dreba kinkos, kad į kitos kadencijos Seimą gali ateiti blaivesnių ir atsakingesnių žmonių. Nekandidatuosiu, tačiau aiškiai pasisakysiu už tas partijas ir Seimo narius, kurie verti būti kitos kadencijos Seime, o tiems, kurie yra kenkėjai mokėti dideles algas yra nesusipratimas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija