2015 m. gruodžio 11 d.    
Nr. 46
(2166)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kauno arkivyskupijoje

Jonavos dekanate

Vikaro išleistuvės

Klebonas kun. Giedrius Maskolaitis
(kairėje) kun. Valdui Šidlauskui
įteikia parapijiečių dovaną

JONAVA. Ketvirtadienio rytas, lapkričio 26-oji. Šv. apaštalo Jono parapijos tikintieji į savo koplytėlę renkasi nelinksmais veidais, nes vyks jų pirmojo vikaro kun. Valdo Šidlausko išlydėtuvės į Raseinius. 2014-ųjų gegužę, tik tapęs kunigu, kartu su klebonu kun. Giedriumi Maskolaičiu paskirtas tarnauti Šv. apaštalo Jono parapijai. Abiems tai buvo visiškai naujos patirtys: kun. V. Šidlauskui, kaip jaunam vikarui, kun. G. Maskolaičiui, kaip klebonui. Teko daug ko išmokti, pažinti vienam kitą, kad būtų galima teisingai pasiskirstyti tarnystes, būti kuo arčiau žmonių, leisti parapijiečiams pažinti gilesnį tikėjimą... Kartu darniai dirbdami įgijo neįkainojamą patirtį. Šioje parapijoje kunigas Valdas ilgai neužlaikytas – jau 2015 metų gegužę perkeliamas tarnysei į Šv. apaštalo Jokūbo parapiją. Bet kartais tekdavo aplankyti ir buvusią parapiją. Šv. apaštalo Jono bendruomenė tą ketvirtadienį susirinko ištiesti atsisveikinimo ranką kunigui, kuris pirmasis ją ištiesė bendrystei ir pažinčiai, bendruomenės kūrimui.


Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Jeigu rašytume dienoraštį...

Senasis Kėdainių Šv. Jurgio
bažnyčios varpas

Kėdainiai. Šv. Jurgio bažnyčioje krikščioniškos katalikų tradicijos nuolat puoselėjamos, gilinamos ir skleidžiamos, o primirštos atnaujinamos. Jei rašytume Šv. Jurgio bažnyčios dienoraštį, jis būtų įdomus ir turiningas, nes kiekviena diena būtų vis kitaip įprasminta maldoje, adoracijoje, tradicijose.

Norisi sudėlioti įvykius, tarsi pasverti bendruomenės ir kiekvieno tikinčiojo dvasinį derlių. Nuo ko pradėti? Gal nuo klebono kun. Artūro Stanevičiaus Visų Šventųjų popietinių šv. Mišių aukojimo Kauno gatvės kapinėse, adoruotojų bei tikinčiųjų eisenos organizavimo nuo Šv. Jurgio bažnyčios, o po šv. Mišių krašto literatų sambūrio sakralių eilių skaitymo kapinėse... O gal nuo Liturginių metų rato atvėrimo, adventinių pamaldų, Advento vainikų parodos organizavimo bažnyčioje... Į ją kasmet įsijungia mokyklos-darželiai „Obelėlė“ ir „Puriena“, Profesinio rengimo centras, J. Paukštelio pagrindinė mokykla. Krikščioniškų tradicijų pažinimas iš bažnyčios keliauja į mokyklas. Kasmet adventinės popietės organizuojamos mokyklose-darželiuose „Obelėlė“ ir „Puriena“ su pačių pasigamintais ir bažnyčioje pašventintais Advento vainikais, adventinėmis giesmelėmis. Mokyklų renginiuose pakviestas visada dalyvauja klebonas kun. A. Stanevičius.


Vilkaviškio vyskupijoje

Aleksoto dekanate

Giesmės šv. Cecilijai

Kun. Vilius Sikorskas „talkina“ choristams

GARLIAVA. Lapkričio 22-ąją, sekmadienį, Švč. Trejybės bažnyčioje susirinkusieji meldėsi minėdami šventosios Cecilijos – bažnytinės muzikos, vargonininkų, instrumentų gamintojų, dainininkų, muzikantų globėjos – dieną. Po šv. Mišių Garliavos sporto ir kultūros centro mišrus suaugusiųjų choras „Melodija“ šv. Cecilijai skyrė savo atliekamų giesmių koncertą. Programą parengė ilgametė choro vadovė Ramunė Navickienė, chormeisteris Mindaugas Puidokas, koncertmeisterė Raimonda Pauzienė. Koncerte lotyniškas giesmes papildė faktai apie muzikos globėjos gyvenimą ir subtilūs kun. Viliaus Sikorsko pamokymai. Jis susirinkusiems pateikė retų giesmių tekstus, kuriuos atgaivino bendras garliaviečių ir ,,Melodijos“ choras. Visus pasveikino klebonas kun. Gintaras Urbštas, Garliavos sporto ir kultūros centro direktorius Marius Norvaiša ir padovanojo tortą sakralinės muzikos puoselėtojams.


Panevėžio vyskupijoje

Pasvalio dekanate 

Paminklas savanoriams

SALOČIAI. Miestelyje iškilmingai paminėta lapkričio 23-ioji – Lietuvos kariuomenės diena. Šv. Mišias Šv. Juozapo bažnyčioje už didvyrius aukojo Pasvalio dekanas ir Saločių parapijos klebonas kun. ats. kpt. Jonas Tamošiūnas. Vėliau iškilmių dalyvių eisena nužygiavo į naująjį Savanorių skverą. Klebonas pašventino paminklinį akmenį, skirtą 1919–1920 metų laisvės kovų dalyviams, kilusiems iš Saločių valsčiaus. Čia simbolinę juostelę perkirpo Savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, jo pavaduotojas Povilas Balčiūnas ir Seimo narys Antanas Matulas. Skambant „Tautiškai giesmei“, kariai savanoriai iškėlė Trispalvę. Nugriaudėjo trys patrankos salvės – Lietuvai, Saločių valsčiaus savanoriams ir Lietuvos kariuomenei.

Prie paminklinio akmens pritvirtintoje Atminimo lentoje įrašytos 44 Saločių valsčiaus savanorių pavardės. Tokios lentos jau tampa Lietuvos miestelių garbės reikalu. Pirmoji prieš metus Pasvalio rajone buvo atidengta Daujėnuose.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija