2015 m. gruodžio 11 d.    
Nr. 46
(2166)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Jeigu rašytume dienoraštį...

Senasis Kėdainių Šv. Jurgio
bažnyčios varpas

Naujasis Šv. Jurgio bažnyčios
varpas jau varpinėje

Kėdainiai. Šv. Jurgio bažnyčioje krikščioniškos katalikų tradicijos nuolat puoselėjamos, gilinamos ir skleidžiamos, o primirštos atnaujinamos. Jei rašytume Šv. Jurgio bažnyčios dienoraštį, jis būtų įdomus ir turiningas, nes kiekviena diena būtų vis kitaip įprasminta maldoje, adoracijoje, tradicijose.

Norisi sudėlioti įvykius, tarsi pasverti bendruomenės ir kiekvieno tikinčiojo dvasinį derlių. Nuo ko pradėti? Gal nuo klebono kun. Artūro Stanevičiaus Visų Šventųjų popietinių šv. Mišių aukojimo Kauno gatvės kapinėse, adoruotojų bei tikinčiųjų eisenos organizavimo nuo Šv. Jurgio bažnyčios, o po šv. Mišių krašto literatų sambūrio sakralių eilių skaitymo kapinėse... O gal nuo Liturginių metų rato atvėrimo, adventinių pamaldų, Advento vainikų parodos organizavimo bažnyčioje... Į ją kasmet įsijungia mokyklos-darželiai „Obelėlė“ ir „Puriena“, Profesinio rengimo centras, J. Paukštelio pagrindinė mokykla. Krikščioniškų tradicijų pažinimas iš bažnyčios keliauja į mokyklas. Kasmet adventinės popietės organizuojamos mokyklose-darželiuose „Obelėlė“ ir „Puriena“ su pačių pasigamintais ir bažnyčioje pašventintais Advento vainikais, adventinėmis giesmelėmis. Mokyklų renginiuose pakviestas visada dalyvauja klebonas kun. A. Stanevičius.

Rudens pradžioje klebono ir „Caritas“ narių iniciatyva prie Švč. Mergelės Marijos altoriaus šalia dvejose lentelėse esančių 18 votų atsirado devynioliktasis – „Caritas“ ir panorusių prisidėti prie šios padėkos parapijiečių padėkos votas. Lietuvos kariuomenės dieną Kėdainių kuopos šauliai pradėjo švęsti bažnyčioje  šv. Mišiomis, prisimindami visus Lietuvos laisvę gynusius kovotojus ir už juos klebonas aukojo šv. Mišias.

Prie rudens švenčių prisidėjo ir istorinis bažnyčios momentas – senųjų Šv. Jurgio bažnyčios varpų keitimas naujuoju. Lapkričio 29 dieną kranai, atvykę iš bendrovės „Lifosa“, naują varpą su įrašu ir šv. Jurgio atvaizdu jame, prieš mėnesį pašventintą arkivyskupo Liongino Virbalo SJ, Lenkijos brolių Kraševskių liejykloje nulietą, įkėlė į bažnyčios varpinę. Varpas prabils paskutinį Advento sekmadienį, gruodžio 20 dieną, ir pirmą kartą savo balsu kvies į Šv. Kalėdas.

Norėčiau paminėti penktadienių adoracijas, vaikų, besiruošiančių ikrikščioninimo sakramentams, sekmadieninius susibūrimus šv. Mišių maldai bei adoracijai, mokyklų vėliavų šventinimo ir jubiliejų šventes, prasidedančias bažnyčioje šv. Mišiomis.

Atskiros parapijos tikinčiųjų bendruomenės,  tikinčiųjų grupelės ir pavieniai asmenys noriai dalyvauja bažnyčios veikloje arba prisideda prie Bažnyčios veiklos, remonto darbų, tačiau viskam pradžią duoda klebono kun. A. Stanevičiaus atkaklumas bei užsispyrimas dirbti neskaičiuojant laiko. Ne veltui parapijiečiai džiaugiasi kartodami, kad pats Dievas jiems atsiuntė tokį darbštų pareigingą, atsakingą, kupiną sumanymų ir dvasingą kleboną Artūrą, gebantį į bažnyčią pritraukti įvairaus amžiaus žmones. Klebonas moka, pastebėti, kiekvieną parapijietį, padėkoti už pagalbą Bažnyčiai. Per Kristaus Karaliaus šventę buvo melstasi už geradarius, Bažnyčios rėmėjus ir veikliuosius parapijiečius. Dirbdamas sistemingai klebonas mato ką dar reikia padaryti, kad bažnyčia gražėtų ir noriai į ją rinktųsi žmonės.

Atnaujinimo laukia Švč. Mergelės Marijos su Kūdikiu altorius, kuris yra su votais. Kažkada Švč. Mergelės Marijos ir Kūdikėlio Jėzaus apdarai, spindėję sidabru, dabar jau yra praradę savo spindesį. Apie šį altorių rašė kun. Robertas Gedvydas Skrinskas knygoje „Piligrimo vadovas po stebuklingas Marijos vietas“ (Kaunas, Judex, 1999).

Jeigu rašytume Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios dienoraštį, jame atsispindėtų kasdienės mūsų maldos, Tradicijų puoselėjimas, šventės ir kasdieniai darbai.

Gyvename didelės ir džiugios šventės išvakarėse, todėl stengsimės susikaupti, užjausti, pamatyti, glausti reikalingą globos savo artimą ir drauge su Švč. Mergele Marija lauksime ateinančio Kristaus.

Genė Sereikienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija