2016 m. sausio 8 d.    
Nr. 1
(2169)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Akmenės vargonai skamba kompaktinėje plokštelėje

Akmenės klebonas kan. Egidijus
Zulcas, dr. Girėnas Povilionis,
dr. Balys Vaitkus, Akmenės bažnyčios
vargonininkė Žydrūnė Kazlauskaitė

Vieną Advento šeštadienį Akmenės Šv. Onos bažnyčioje vyko gražus renginys – buvo pristatyta nauja kompaktinė plokštelė ,,Lietuvos istoriniai vargonai. Žemaitija“. Pristatyme dalyvavo šio projekto sumanytojas ir vadovas dr. Girėnas Povilionis ir vargonininkas, LMTA Vargonų ir klavesino katedros vedėjas dr. Balys Vaitkus.

Dr. G. Povilionis yra ir šios bažnyčios vargonų restauratorius. Jis drauge su vargonų meistru Bernardu Termenu 2015 metais prikėlė šį brangų muzikos instrumentą naujam gyvenimui. Dabar dr. G. Povilionis pristatė naują kompaktinę plokštelę, kurioje įrašyti keturių Žemaitijos bažnyčių – Varnių, Kartenos, Mosėdžio ir Akmenės – vargonai. Jais groja dr. Balys Vaitkus. Įrašas buvo daromas šių metų vasarą. Ir štai dabar kompaktinė plokštelė jau išleista. Visi, kas dalyvavo renginyje, galėjo ją įsigyti. Dr. G. Povilionis plačiai pasakojo apie istorinius vargonus (tokie yra ir mūsiškiai), apie Baroko vargondirbystės meną Lietuvoje. Jis priminė, ,,kad Lietuvos vargonų istorija skaičiuoja jau daugiau kaip 600 metų, kai Vokiečių ordino magistras Ulrichas von Jungingenas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto žmonai Onai išsiuntė dovanų klavikordą ir nešiojamuosius vargonėlius, t. y. portatyvą“. Iki mūsų dienų Lietuvoje yra apie 450 vertingų autentiškų vargonų. Ir beveik visi jie yra mažuosiuose miesteliuose, nes didžiuosiuose miestuose per visus istorijos kataklizmus jų beveik neliko... Dar daug įdomių dalykų susirinkusiems pasakojo menotyros mokslų daktaras, savo žodžius papildydamas vargonų nuotraukomis iš įvairių Lietuvos bažnyčių. O vargonininkas Balys Vaitkus intarpuose tarp pasakojimų atliko tuos kūrinius, kurie įrašyti plokštelėje, tarsi norėdamas klausytojams parodyti, kaip tai skamba gyvai... J. Naujalio, J. Bramhs ir E. Gigout kūriniai parinkti taip, kad juose geriausiai atsiskleistų mūsų vargonų skambėjimo grožis.

Graži buvo popietė. Tarsi šviesos akordas ji įsiliejo į tylų, kupiną susikaupimo dvasios Advento šventimą. Ši kompaktinė plokštelė, jos pristatymas tarsi dovana Akmenės Šv. Onos bažnyčiai ir jos žmonėms vargonų jubiliejaus proga – nuo jų pastatymo (1935 metais) sukako 80 metų. Gera visiems buvo dalyvauti tokiame prasmingame ir, galima sakyti, istoriniame renginyje...

Elena GUBOVIENĖ

Girėno Povilionio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija