2016 m. sausio 15 d.    
Nr. 2
(2170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Sostinės stačiatikiai šventė Kalėdas

Sausio 7-ąją Vilniaus rusų bendruomenė ir stačiatikybės tradicijų puoselėtojai rinkosi Katedros aikštėje prie miesto eglės į penktąjį kartą Vilniuje švenčiamas stačiatikių Kalėdas.

„Linkiu Jūsų namams taikos, laimės ir sveikatos. Gyvenkime draugiškai ir paverskime savo norus realybe mieste, kuriame gyvename ir kurį mylime. Smagių ir jaukių jums metų!“ – rusiškai pasveikino bendruomenę su Šv. Kalėdomis ir Naujaisiais metais Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Šv. Konstantino ir Michailo cerkvės tėvas Konstantinas Lazutkinas pastebėjo, kad šviesi tradicinė šventė vilniečiams ir miesto svečiams visada atneša daug džiaugsmo. Dvasininkas sakė nuoširdžiai mylintis kiekvieną žmogų ir palinkėjo, kad 2016 metai visiems būtų džiaugsmo ir pergalių metai.


Plačiai atvėrus Gailestingumo metų duris…

Grupė Kalėdų konferencijos dalyvių

Į tradicinį Kalėdų renginį – dvasinę konferenciją – trečiąją Kristaus Gimimo iškilmių dieną jau penkioliktą kartą krikščionišką Alytaus bendruomenę pakvietė VšĮ „Dienos namai“ ir Šv. Angelų Sargų parapija. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias koncelebravo kun. Kęstutis Kazimieras Brilius MIC iš Kauno Šv. Gertrūdos (Marijonų) bažnyčios kartu su Alytaus dekanu ir klebonu, garbės kanauninku Arūnu Užupiu. Garbus svečias klausėsi tikinčiųjų išpažinčių, sakė pamokslą tądien liturgijoje minimos Šventosios Šeimos šventės proga.

Aldona KUDZIENĖ

Šiandien daugelis jaunų žmonių nesubręsta iki reikalingų santykių šeimoje

Pamokslininko teigimu, šeima, santuokoje pašventinta Dievo, yra Jo kūrinys. Visas šeimos užduotis ir jos gyvenimą Dievas priskiria savai teisei. Pasak prelegento, kalbėti apie šeimą šiandien ypač aktualu, nes daugelis nesubręsta iki reikalingų santykių šeimoje ir lieka kaip praeiviai, prisėdę ant suolelio. Tas prisėdimas kartu ant suolelio, giliu dvasininko įsitikinimu, tikrai neužtikrina šeimos pagrindo tiesai, meilei, šventumui, pareigai. Lieka tai, ko jaunystė nori ir kuo žavisi: „Pajausiu meilę, pajausiu vyro ar moters artumą, pajausiu džiaugsmą, papramogausiu. Na, gims vaikai, dar ką nors pajausiu...“ Anot kun. K. Briliaus, atsinešdami nebrandžią savo jaunystę, asmenys nesiryžta įsipareigoti tiek, kiek reikia šeimai santuokoje: visai meilei, visam gyvenimui ir visu savimi. Baigdamas pamokslą, dvasininkas palinkėjo visiems šv. Mišių dalyviams su asmenine malda ir tiesa vesti savo vaikus bei anūkus į santuokinę šeimą, į visuomenę, kurioje gyvena pašventintos šeimos. Po šv. Mišių renginys tęsėsi miesto teatro kavinėje.


Adventinis mokytojų pasidalinimas patirtimi

Biržų katalikų tikybos metodinio
būrelio mokytojos Pasvalio
„Lėvens“ pagrindinėje mokykloje

Žmonės nuo seno laukia Šv. Kalėdų visą gruodį. Tas laukimas, vadinamas Adventu, turtingas prasmingų apeigų, gražių papročių ir spalvingos tautosakos. Kūrybingas žmogus turi pritaikyti senas tradicijas šiam laikui ne dėl to, kad tai yra madinga, kad tuo yra tikima, bet dėl to, kad tai žmogui ir jo artimiesiems yra labai svarbu.

Daug svajonių turime mes, žmonės. Vienos iš jų išsipildo, kitos išskrenda į nebūtį, pradingsta metų verpetuose. Labai gera jaustis laimingiems, džiaugtis gyvenimu. Didžiausia dovana – suteiktas džiaugsmas kitiems. Nuostabu, kad šiandien dar turime daug tokių žmonių, kurie nepamiršo, jog be galo gera dovanoti. Tai – nebūtinai materialūs dalykai. Šypsena, pasidalintas džiaugsmas, geras žodis, žmogiškumas, tolerancija yra žymiai brangesni.


Ukrainietis vyskupas iš Romos Lietuvoje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Į Vilniaus Švč. Trejybės graikų
katalikų apeigų bažnyčią iškilmingai
įnešta šv. Juozapato relikvija.
Su relikvija vyskupas Irinėjus
(Ihoris Bilykas) OSBM (kairėje),
dešinėje – Vilniaus arkivyskupas
metropolitas Gintaras Grušas

Ukrainietis vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilykas) OSBM yra Popiežiaus kanauninkas. Popiežiaus Benedikto XVI kvietimu nuo 2007 metų dirba Romoje, Marijos Madžiore bazilikoje (Basilica di Santa Maria Maggiore). 2015 metų Šv. Juozapato šventei į Lietuvą, Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų (unitų) bažnyčią, amžinam saugojimui atvežė šventojo Juozapato relikviją (apie tai rašyta „XXI amžiuje“ 2015 12 04, nr. 45, p. 14, „Ypatinga šventojo Juozapato šventė Vilniuje“). Relikvija iškilmingai pristatyta bažnyčioje: procesija su relikvija apie bažnyčią, palaiminimas su relikvija, galimybė kiekvienam pasimelsti prie jos suteikė Šv. Juozapato šventei ypatingą dvasinę palaimą. Joje dalyvavo daug lietuvių.

Šv. Mišių pamokslą vyskupas Irinėjus OSBM skyrė šventojo Juozapato asmenybei ir nūdienos tikėjimo klausimams (pamokslas irgi išspausdintas minėtame straipsnyje). Svečias iš Romos pabrėžė, kad vyskupiškas tautų vienijimo apaštalo šv. Juozapato šūkis „Tegul visa būna viena“ (Jn 17, 21) buvo aktualus visais laikais ir ypač šiandien.


Gyvojo Rožinio draugijos maldininkų susitikimas

Įpusėjus Adventui Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos maldininkus. Maldos intencija – kad kiekvienas patirtų gailestingumą Dievo, kuris niekada nepavargsta atleisti visiems. Prieš šv. Mišias buvo rožinio „Kančios slėpinių“ malda.

Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos maldininkai, norėdami išsaugoti dvasingą bendrystę, tobulėti maldoje, plėsti savo akiratį, renkasi kiekvieną mėnesį į šv. Mišias. Naujųjų metų katechezės bus vedamos pagal bažnytinių metų temas, jos bus skirtos Gailestingumo metams. Advento katechezė, kurią vedė Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos dvasios vadas kun. Miroslavas Anuškevičius, buvo skirta Gailestigumo metams: „Palaiminti gailestingieji, jie sulauks gailestingumo“.


Per Telšių vyskupijos dvasininkų Kūčias pagerbti du garbūs jubiliatai

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Apaštalinis protonotaras jubil.
Juozapas Pranciškus Gedgaudas (centre)
ir jo kurso draugas mons. jubil.
doc. dr. Vytautas Steponas Brazdeikis
(dešinėje) su Telšių vyskupijos kunigais

Kūčių ir Šv. Kalėdų išvakarėse Telšių vyskupijos dvasininkai susirinko bendroms vadinamosioms Kunigų Kūčioms. Gruodžio 23 dieną dvasininkai rinkosi į Telšių vyskupijos Katedrą. Prieš 11 val. šv. Mišias buvo pakviesti išgyventi Dievo Gailestingumą ir priimti Susitaikinimo sakramentą. Šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupijos vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo jo augziliaras ir generalvikaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, būrys vyskupijos kunigų, liturgijoje patarnavo trys diakonai ir Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai. Giedojo Katedros vargonininkė Dalia Pleškienė. Šv. Mišių pradžioje Telšių vyskupijos ganytojas pasveikino visus susirinkusiuosius ir dalinosi savo įžvalgomis apie kunigų gyvenimą, pragyvenimą, jų uždavinius ir misiją pasaulyje ir Bažnyčioje. Vyskupas drąsino dvasininkus nebijoti sunkumų, uoliai ir su viltimi skelbti Evangeliją ir pasitikėti Viešpačiu.


Pirmieji kasmėnesiniai atlaidai Gailestingumo metais

Sausio 4 dieną Žemaičių Kalvarijos Šventovėje vyko kasmėnesiniai atlaidai. Jie buvo pirmieji šiais Gailestingumo metais. Rinkosi Akmenės dekanato parapijų kunigai ir tikintieji. Pagrindinėms 12 val. šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupijos vyskupas Jonas Boruta SJ, jo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, būrelis kunigų, liturgijoje patarnavo keturi diakonai ir Telšių kunigų seminarijos klierikai. Visi atlaidų dalyviai turėjo galimybę įsigyti piligrimo pasą ir jame gauti atžymą apie dalyvavimą pamaldose Žemaičių Kalvarijos šventovėje. Įėjus pro šventovės Jubiliejines Gailestingumo duris, piligrimams perskaityta ištrauka iš popiežiaus Pranciškaus bulės dėl Ypatingojo Gailestingumo Jubiliejaus paskelbimo, išsamiai pristatytos atlaidų laimėjimo sąlygos šiais Gailestingumo metais šioje šventovėje, sukalbėta Gailestingumo Jubiliejaus malda. Pirmasis į piligrimų pasą, įėjus pro jubiliejines duris, pasirašė ir jubiliejiniu anspaudu pažymėjo Telšių vyskupijos ganytojas, o po to tokias atžymas gavo ir visi dvasininkai bei piligrimai. Visi, gavę piligrimų pasus, pakviesti Gailestingumo jubiliejiniais metais aplankyti dar dvi šventoves Telšių vyskupijoje – Telšių vyskupijos Katedrą ir Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, bažnyčią bei kitų vyskupijų Lietuvoje ir už jos ribų esančias jubiliejines šventoves.


Šiaulių vyskupas Pasvalyje

Gruodžio 20 dieną Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis atvyko į Panevėžio vyskupijos miestą – Pasvalį. Čia Šiaulių ganytojas klausė išpažinčių, aukojo šv. Mišias, pristatė 2016 metų kalendorių „Eucharistijos stebuklai“ ir nuotraukomis iliustruotą leidinį „Evangelija kasdien“. Tikintieji sakė, jog nekantriai laukė Šiaulių vyskupo atvykimo, apie kurį Pasvalio klebonas pranešė prieš savaitę.

Vyskupas priminė tikintiesiems Eucharistijos reikšmę bei Dievo Žodžio svarbą kiekvieno žmogaus gyvenime. Išsakytos mintys skirtos sustiprinti tikėjimą ir viltį, padėti sąmoningai ruoštis artėjančių Kalėdų šventei. O Pasvalys tikrai jai ruošiasi. Ganytojas išgyrė Pasvalio centrą puošiančią įvairių skulptorių sukurtą prakartėlę, džiuginančią tiek vietinius, tiek atvykusius.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija