2016 m. sausio 15 d.    
Nr. 2
(2170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Sostinės stačiatikiai šventė Kalėdas

Sausio 7-ąją Vilniaus rusų bendruomenė ir stačiatikybės tradicijų puoselėtojai rinkosi Katedros aikštėje prie miesto eglės į penktąjį kartą Vilniuje švenčiamas stačiatikių Kalėdas.

„Linkiu Jūsų namams taikos, laimės ir sveikatos. Gyvenkime draugiškai ir paverskime savo norus realybe mieste, kuriame gyvename ir kurį mylime. Smagių ir jaukių jums metų!“ – rusiškai pasveikino bendruomenę su Šv. Kalėdomis ir Naujaisiais metais Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Šv. Konstantino ir Michailo cerkvės tėvas Konstantinas Lazutkinas pastebėjo, kad šviesi tradicinė šventė vilniečiams ir miesto svečiams visada atneša daug džiaugsmo. Dvasininkas sakė nuoširdžiai mylintis kiekvieną žmogų ir palinkėjo, kad 2016 metai visiems būtų džiaugsmo ir pergalių metai.

Pasak renginio organizatorės Olgos Gorškovos, kasmet stačiatikių Kalėdų šventė sulaukia vis didesnio dalyvių skaičiaus: „Vilniaus stačiatikių bendruomenė labai stipri ir vieninga, džiugu, kad šventėje dalyvauja ne tik mūsų bendruomenės nariai, bet ir miesto svečiai. Norime tęsti mūsų unikalaus daugiataučio ir įvairių tikybų miesto istorijos tradiciją. Labai malonu, kad stačiatikių Šv. Kalėdos švenčiamos vienoje svarbiausių ir pagrindinių Vilniaus miesto aikščių“.

Vilniečiams ir miesto svečiams koncertavo Šv. Konstantino ir Michailo cerkvės choras, vokalinis ansamblis „Drugelis“, Vilniaus „Saulėtekio“ mokyklos vokalinis ansamblis, tarptautinių ir respublikinio konkursų laureatė Aleksandra Skobeleva, atlikėjai Igoris Jarmolenka, Liubov Voroncova, Aleksandras Belkinas ir Olegas Mozarskij, Galina Zdanovič, Olga Petunina ir kt.

Mažieji šventės dalyviai sulaukė ir Senelio Šalčio su Snieguole. Šventės akcentu tapo specialiai stačiatikių Kalėdoms sukurta daina (Muz. Boriso Iskakovo, žodžiai Liubovės Antonovos), kuri šiandien nuskambėjo pirmą kartą ir gali tapti kalėdiniu stačiatikių himnu. Kad šventės dalyviai ir žiūrovai nesušaltų, organizatoriai surengė ir linksmą šokį „flash mob“, kurį šoko Vilniaus miesto „Ateities“ mokyklos šokių kolektyvas „Fantazija” kartu su Kalėdų renginio dalyviais.

Stačiatikiai (ortodoksai) – antra pagal dydį religinė bendruomenė Lietuvoje. Ji sudaro 4,8 proc. visų šalies tikinčiųjų, Vilniuje – 8 proc. Didžiausias stačiatikių tikėjimo centras Lietuvoje yra Vilniaus Šv. Dvasios vienuolyno bažnyčia. Sostinėje yra 12 stačiatikių cerkvių.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sausio 7 dieną su Šv. Kalėdomis pasveikino Lietuvos religines bendruomenes ir jų vadovus, šventusius šią krikščionių šventę. Sveikinimas išsiųstas Lietuvos stačiatikių arkivyskupijai, Vilniaus ir Lietuvos metropolitui Inokentijui, Lietuvos Sentikių Bažnyčios vadovui, Vilniaus dvasios tėvui Grigorijui Bojarovui.

Šv. Kalėdas šventė ir kiti stačiatikiai, gyvenantys įvairiose Lietuvos vietose.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija