2016 m. sausio 15 d.    
Nr. 2
(2170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Adventinis mokytojų pasidalinimas patirtimi

Biržų katalikų tikybos metodinio
būrelio mokytojos Pasvalio
„Lėvens“ pagrindinėje mokykloje

Žmonės nuo seno laukia Šv. Kalėdų visą gruodį. Tas laukimas, vadinamas Adventu, turtingas prasmingų apeigų, gražių papročių ir spalvingos tautosakos. Kūrybingas žmogus turi pritaikyti senas tradicijas šiam laikui ne dėl to, kad tai yra madinga, kad tuo yra tikima, bet dėl to, kad tai žmogui ir jo artimiesiems yra labai svarbu.

Daug svajonių turime mes, žmonės. Vienos iš jų išsipildo, kitos išskrenda į nebūtį, pradingsta metų verpetuose. Labai gera jaustis laimingiems, džiaugtis gyvenimu. Didžiausia dovana – suteiktas džiaugsmas kitiems. Nuostabu, kad šiandien dar turime daug tokių žmonių, kurie nepamiršo, jog be galo gera dovanoti. Tai – nebūtinai materialūs dalykai. Šypsena, pasidalintas džiaugsmas, geras žodis, žmogiškumas, tolerancija yra žymiai brangesni.

Kalėdos – kaip tik tas metas, kai labiausiai norisi gerumu džiuginti savo artimuosius, kolegas ir draugus... Nors šiais laikais daugelis pamiršta Advento svarbą ir gyvena įprastu ritmu, vis dėlto pravartu atsigręžti į tradicijas.

Pasidalinti patirtimi su Pasvalio tikybos mokytojomis nusprendėme ir mes, Biržų katalikų tikybos metodinio būrelio mokytojos, kurios gruodžio 11 dieną nuvyko į Pasvalio „Lėvens“ pagrindinę mokyklą, kur buvo renginys „Gerosios patirties panaudojimas integruojant etninės kultūros programą“. Pristatėme gamtameldiškąjį ir krikščioniškąjį Advento ir Kalėdų prasmių klodą, žaisdamos bandėme suprasti, kaip dangaus skliautu keliauja Saulė skirtingais metų laikais, kaip visa tai atsispindi etninėje kultūroje ir žmonių gyvenime, turėjome galimybę praktiškai kiekvienas sau pasigaminti po Kalėdinę žvakę.

Mokytoja Nijolė Vasiljeva paaiškino apie Adventinį vainiką, jo prasmę, pristatė žvakių simbolius, multimedijos pagalba pasigrožėjome mokinių padarytais adventiniais vainikais.

Mokytoja Rimanta Solovjovienė pademonstravo Kūčių valgius ir Kalėdų papročius.

Mokytoja Sigutė Sakalauskienė plačiau papasakojo apie prakartėlę ir jos atsiradimo autorių.

Mokytoja Nijolė Paukštė pristatė žvakių parodą ir įvairius metodus, kaip panaudojant etninės kultūros programą, galima tikybos pamokas integruoti su kitais mokykloje dėstomais dalykais (technologijomis, informatika, daile, medžio darbais, lietuvių kalba, etika, istorija, geografija ir t. t.), pasidžiaugė konkursais, parodomis ir įvairiais renginiais. Prieš konkursus parodos vyko mokyklose bei Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, o kiekvienas dalyvavęs šiame renginyje pasidarė po Kalėdinę žvakę iš bičių vaško.

Adventinis pasidalinimas patirtimi suteikė galimybę visoms mokytojoms plačiau ir išradingiau panaudoti įvairius praktinius metodus, integruojant etninės kultūros programą tikybos pamokose su kitais mokykloje dėstomais dalykais, išmokta daugiau žaidimų, dainų ir giesmių, dalyvauta praktiniame užsiėmime...

Linkime visiems dalintis savo gerąja pedagogine patirtimi, kad kiekvienas galėtų linkėti gražių švenčių, linksmų akimirkų ir rastų sau ramybę ir meilę, sutarimą ir atgailą.

Nijolė Paukštė,
Biržų dekanato tikybos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė,
tikybos mokytoja metodininkė

Biržai – Pasvalys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija