2016 m. sausio 15 d.    
Nr. 2
(2170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Per Telšių vyskupijos dvasininkų Kūčias pagerbti du garbūs jubiliatai

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Apaštalinis protonotaras jubil.
Juozapas Pranciškus Gedgaudas (centre)
ir jo kurso draugas mons. jubil.
doc. dr. Vytautas Steponas Brazdeikis
(dešinėje) su Telšių vyskupijos kunigais

Kūčių ir Šv. Kalėdų išvakarėse Telšių vyskupijos dvasininkai susirinko bendroms vadinamosioms Kunigų Kūčioms. Gruodžio 23 dieną dvasininkai rinkosi į Telšių vyskupijos Katedrą. Prieš 11 val. šv. Mišias buvo pakviesti išgyventi Dievo Gailestingumą ir priimti Susitaikinimo sakramentą. Šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupijos vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo jo augziliaras ir generalvikaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, būrys vyskupijos kunigų, liturgijoje patarnavo trys diakonai ir Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai. Giedojo Katedros vargonininkė Dalia Pleškienė. Šv. Mišių pradžioje Telšių vyskupijos ganytojas pasveikino visus susirinkusiuosius ir dalinosi savo įžvalgomis apie kunigų gyvenimą, pragyvenimą, jų uždavinius ir misiją pasaulyje ir Bažnyčioje. Vyskupas drąsino dvasininkus nebijoti sunkumų, uoliai ir su viltimi skelbti Evangeliją ir pasitikėti Viešpačiu.

Pamoksle vyskupas augziliaras L. Vodopjanovas OFM kreipėsi į kunigus ir kvietė šiais Gailestingumo metais pasižymėti jautrumu, atidumu žmonėms ir būti motiniškos dvasios, kad tikintieji iš savo kunigų pajustų Gailestingumo tikrumą. Vyskupas priminė popiežiaus Pranciškaus mokymą apie Bažnyčios misiją šių dienų pasaulyje ir ragino kunigus išgyventi džiaugsmą ir iš Dievo Gimimo švenčių ateinančią paguodą, kad Evangelijos skelbimas būtų kupinas Šv. Dvasios ir Dievo artumo patyrimo. Vyskupas kvietė kunigus pasidžiaugti vieni kitais, nuveiktais darbas, ragino neužmiršti pagarbos vienas kitam ir kvietė broliškam ir nuoširdžiam kunigiškam bendravimui. Viso to, anot vyskupo, galima pasisemti iš Kristaus, kurio Gimimo šventėms ruošiamės.

Šv. Mišių pabaigoje abu Telšių vyskupijos vyskupai atminimo ženklais ir gėlių puokštėmis bei gražiais palinkėjimais pasveikino du garbius jubiliatus, šiais metais švenčiančius 60 metų kunigystės jubiliejus. Apaštalinis protonotaras jubil. Juozapas Pranciškus Gedgaudas ir jo kurso draugas monsinjoras jubil. doc. teol. dr. Vytautas Steponas Brazdeikis, kuris šiais metais švenčia ir garbingą 85 metų jubiliejų, yra Telšių vyskupijos kunigai. Jie abu baigė Kauno kunigų seminariją ir gavo kunigystės šventimus 1955 m. gruodžio 18 d. iš Vilniaus arkivyskupo Julijono Steponavičiaus rankų. Apašt. prot. J. Pr. Gedgaudas yra dirbęs keliose Telšių vyskupijos parapijose ir ne vieną dešimtmetį, eidamas įvairias pareigas, iki šiol tebesidarbuoja Telšių vyskupijos kurijoje bei jau 26 metus dėsto Telšių kunigų seminarijoje. Šiuo metu garbusis Jubiliatas yra vyriausiasis viso Telšių vyskupijos Marijos legiono dvasios vadas.

Mons. V. St. Brazdeikis, gimęs Žemaičių Kalvarijoje, ilgus metus dirbo Kauno ir Telšių kunigų seminarijose, buvo ir antrasis Telšių kunigų seminarijos rektorius. Keletą metų buvo ir Telšių vyskupijos licėjaus direktoriumi, vėliau nemažai metų – Telšių seminarijos dvasios tėvu, Telšių apskrities ligoninės kapelionu. Šiuo metu monsinjoras yra Telšių vyskupijos Katedroje besidarbuojančiųjų kunigų pagalbininkas, su meile ir dideliu uolumu patarnaujantis tikintiesiems.

Garbiuosius jubiliatus visų kunigų ir seminaristų vardu pasveikino ir gausių Dievo malonių bei ilgų gyvenimo metų bei vis taip pat ištikimai ir uoliai tarnauti Dievui ir Bažnyčiai palinkėjo Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kun. dr. Ramūnas Norkus. Dieve, laimink garbiuosius jubiliatus, kad jie dar galėtų ilgai ir uoliai darbuotis Dievo ir Bažnyčios garbei ir sielų išganymui.

Po šv. Mišių ir jubiliatų sveikinimų abu vyskupai suteikė ganytojišką palaiminimą, o Telšių vyskupas J. Boruta SJ pasveikino su šventėmis kunigus, diakonus bei seminaristus kiekvieną asmeniškai ir įteikė kalėdines dovanėles.

Po pamaldų Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos didžiajame valgomajame vyko Kunigų Kūčios. Klierikų įrengtą prakartėlę, seminarijos rektoriui kun. dr. R. Norkui perskaičius Evangelijos ištrauką, pasakojančią apie Jėzaus Kristaus gimimą, pašventinimo ir dar kartą visus pasveikino Telšių vyskupijos vyskupo augziliaras vyskupas L. Vodopjanovas OFM. Po Prakartėlės ir Kūčių stalo pašventinimo visi dvasininkai dalinosi kalėdaičiu, valgė Kūčioms paruoštus valgius. Buvo išsakomi gražūs palinkėjimai švenčių proga, vyko gražus bendravimas tarpusavyje, o po agapės dvasininkai išskubėjo į savo parapijas pasirengti šventėms, kad galėtų ir kartu su savo parapijiečiais išgyventi džiugias Kristaus Gimimo šventes.

Tos pačios dienos popietę Telšių miesto ir rajono savivaldybėje vyko gražus prieškalėdinis Telšių miesto ir rajono mero Petro Kuizino bei kitų administracijos atstovų susitikimas su abiem Telšių vyskupais bei Telšių dekanato parapijose, Telšių vyskupijos kurijoje ir Telšių kunigų seminarijoje dirbančiais kunigais. Susitikime kalbėtasi apie bendradarbiavimą, pasidalinta pastebėjimais, pasidžiaugta gražiais, bendrai nuveiktais darbais.

Kūčių dieną, gruodžio 24-ąją, Telšių vyskupijos vyskupų lankomi Žemaičių Kalvarijos Jono Pauliaus II senelių globos namai, pasveikinami šių namų gyventojai bei darbuotojai su gražiausiomis metų šventėmis. Tą dieną ganytojai įprastai valgo Kūčių vakarienę su pačiais neturtingiausiais ir vienišais Palangos parapijos žmonėmis, o vakare vadovauja iškilmingoms Kalėdų nakties šv. Mišioms Telšių vyskupijos Katedroje.

Telšiai
Klier. Raimundo Zimkos nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija