2016 m. sausio 15 d.    
Nr. 2
(2170)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Pirmieji kasmėnesiniai atlaidai Gailestingumo metais

Sausio 4 dieną Žemaičių Kalvarijos Šventovėje vyko kasmėnesiniai atlaidai. Jie buvo pirmieji šiais Gailestingumo metais. Rinkosi Akmenės dekanato parapijų kunigai ir tikintieji. Pagrindinėms 12 val. šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupijos vyskupas Jonas Boruta SJ, jo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, būrelis kunigų, liturgijoje patarnavo keturi diakonai ir Telšių kunigų seminarijos klierikai. Visi atlaidų dalyviai turėjo galimybę įsigyti piligrimo pasą ir jame gauti atžymą apie dalyvavimą pamaldose Žemaičių Kalvarijos šventovėje. Įėjus pro šventovės Jubiliejines Gailestingumo duris, piligrimams perskaityta ištrauka iš popiežiaus Pranciškaus bulės dėl Ypatingojo Gailestingumo Jubiliejaus paskelbimo, išsamiai pristatytos atlaidų laimėjimo sąlygos šiais Gailestingumo metais šioje šventovėje, sukalbėta Gailestingumo Jubiliejaus malda. Pirmasis į piligrimų pasą, įėjus pro jubiliejines duris, pasirašė ir jubiliejiniu anspaudu pažymėjo Telšių vyskupijos ganytojas, o po to tokias atžymas gavo ir visi dvasininkai bei piligrimai. Visi, gavę piligrimų pasus, pakviesti Gailestingumo jubiliejiniais metais aplankyti dar dvi šventoves Telšių vyskupijoje – Telšių vyskupijos Katedrą ir Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, bažnyčią bei kitų vyskupijų Lietuvoje ir už jos ribų esančias jubiliejines šventoves.

Šv. Mišiose giedojo jungtinis Žemaičių Kalvarijos šventovės ir Akmenės dekanato parapijų choras, vadovaujamas vargonininkės Kristinos Kondratavičienės. Pamoksle vyskupas L. Vodopjanovas OFM kalbėjo apie Jėzaus Kristaus gimimo švenčių prasmę ir Šventosios Šeimos gyvenimo pavyzdį šių dienų žmogui. Vyskupas išryškino sunkumus, su kuriais nuolat susidūrė Šventoji Šeima: pradedant Juozapo ir Marijos šeimos kūrimu ir baigiant tremties patirtimi, kada teko keliauti į svetimą kraštą ir ieškoti gyvenimo su kūdikiu – Jėzumi Kristumi. Pamokslininkas išryškino būtinybę pasitikėti Viešpačiu ir mokytis gyvenimo išminties bei semtis stiprybės būtent iš Šventosios Šeimos. Gailestingumo metais kviesta pasitikėti Dievo Gailestingumu ir būti gailestingumo apaštalais savo aplinkoje.

Po šv. Mišių Bazilikoje buvo einamas Kryžiaus kelias, kuriam vadovavo ir Didžiąją Šventojo Kryžiaus relikviją nešė ir ja kiekvienoje stotyje tikinčiuosius laimino vyskupas L. Vodopjanovas OFM. Giedotos Žemaičių Kalvarijos Kalnų giesmės, kunigai sakė pamokslus, o po Kryžiaus Kelio, pasimeldus Popiežiaus intencijomis, abu Telšių vyskupijos vyskupai suteikė ganytojinį palaiminimą, palinkėjo visiems laimingai sugrįžti į savo namus ir atsisveikino iki susitikimo vasario 2 d. per Grabnyčias.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Žemaičių Kalvarija, Plungės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija