2016 m. sausio 22 d.    
Nr. 3
(2171)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Kieno simbolis yra neužmirštuolė

Lietuvos žiniasklaidoje (pavyzdžiui, svetainėje Delfi.lt 2016 m. sausio 7 d.) buvo išplatintas kvietimas jungtis į akciją „Neužmirštuolė“. „Sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dieną, visi Lietuvos gyventojai bus raginami prisiminti kritusius kovoje už laisvę įsisegant ženkliuką – Neužmirštuolės žiedą. Trečiąkart vyksianti istorinės atminties akcija kasmet auga, tampa vis populiaresnė ir tarp svetur gyvenančių lietuvių. Diplomatinės Lietuvos atstovybės visame pasaulyje taip pat dalins neužmirštuolių žiedus laisvės kovų aukoms atminti“, – rašyta pranešime spaudai.

„Iš laiko atstumo matome, kokia brandi buvo mūsų tauta ir kokia trapi buvo Lietuvos Nepriklausomybė. Laisvės gynėjams ji buvo svarbesnė už gyvybę. Jų vienybė ir begalinis tikėjimas pergale pavirto jėga, prieš kurią atsitraukė tankai“, – pastebi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

„Neužmirštuolė“ – popierinė gėlė, kurią prie savo širdies sausio 13 d. įsisegti kviečia akcijos ambasadoriai. Gėlės žiedo simbolis pasirinktas norint pagerbti kovotojus už laisvę, o pačios neužmirštuolės pavadinime užkoduota mintis, jog kovotojai yra nepamiršti ir šiandien. Šiais metais už simbolinę auką akcijos organizatoriai kvies neužmirštuoles įsigyti „Narvesen“ ir „Lietuvos spaudos“ prekybos vietose visoje Lietuvoje. Surinkti pinigai bus skirti Krašto apsaugos savanorių pajėgoms paremti. Taip pat išlieka galimybė neužmirštuoles parsisiųsti iš tinklapio www.neuzmirsk.lt“.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas plk. Arturas Jasinskas irgi kvietė prisidėti prie šios akcijos: „Įsisekime Neužmirštuolę, vertinkime ir švęskime mūsų laisvę. Nepamirškime, kad sausio 13-osios aukų atminimas yra įprasminamas profesionalia tarnyba, atsakingu darbu ir pilietišku elgesiu. Kariai savanoriai dėkingi visiems Lietuvos piliečiams, kad trečioji savanorių karta, užgimusi sausio 13-ąją, yra gyva mūsų atmintyje“.

Akcijos iniciatoriai kvietė sekti Neužmirštuolės „Facebook“ paskyrą, kurioje dalinamasi Krašto apsaugos savanorių mintimis apie laisvę, senomis Lietuvos laisvę menančiomis fotografijomis, ambasadorių videomedžiaga bei visa aktualia informacija norintiems prisidėti. Praėjusiais metais akcijoje dalyvavo ir įvairios nevyriausybinės organizacijos: Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, Jaunųjų konservatorių lyga, Sausio 13-osios brolija, Tautinė Lietuvių studentų korporacija „Neo-Lithuania“, Jaunieji krikščionys demokratai, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Atlanto sutarties Lietuvos bendrija, VU TSPMI studentų korporacija „RePublica“, pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacija „Juodai balta“, Jaunųjų profesionalų programa „Kurk Lietuvai“, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija. Buvo išdalinta daugiau nei 20 tūkst. „Neužmirštuolių“ ženkliukų visoje Lietuvoje“.

O sausio 11-ąją Delfi.lt svetainėje pasirodė jokios organizacijos nepasirašyta informacija: „Sausio 12 d., antradienį, nuo 17 iki 22 val. ant Vilniaus Katedros varpinės sužydės „neužmirštuolės“ žiedas, – rašoma organizatorių pranešime spaudai. – Neužmirštuolės žiedas – ženkliukas, skirtas visiems Lietuvos piliečiams, kad jį kiekvienas įsisegtų į atlapą Sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dieną. Tokiu būdu parodome, jog neužmiršome, kodėl esame laisvi, kad vertiname laisvės kovotojų auką, esame dėkingi ir laimingi, kad šiandien galime džiaugtis gyvendami nepriklausomoje Lietuvoje. Gėlės žiedo simbolis pasirinktas norint parodyti pagarbą kovotojams už laisvę, o neužmirštuolės pavadinime užkoduota mintis, jog kovotojai yra nepamiršti ir šiandien. Iniciatyvą lydi šūkis „Aš prisimenu, kodėl esame laisvi“.

Kreipimasis į Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchus, Vilniaus miesto Tarybą ir Lietuvos žmones

Gerbiamieji Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchai, Vilniaus miesto Tarybos nariai, bendrapiliečiai,

Jau trečius metus stebime, kaip „Neužmirštuolės“ simbolis sąmoningai brukamas į per amžius susiklosčiusią sakralinę Lietuvos simbolių erdvę. Kol gėlės popierinis žiedelis Prezidentūros ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kvietimu sausio 13-ąją buvo dalijamas ir klijuojamas į švarko ar švarkelio, uniformos, sarafano ar suknios atlapą, nebuvo pagrindo viešai piktintis prieš tokią pusiau asmeninę, pusiau valdišką iniciatyvą. Buvo galima tik nujausti, kad tikrieji idėjos autoriai ir akcijos organizatoriai gudriai slapstosi už neva anoniminių „Neužmirštuolės“ akcijos ambasadorių ir grupelės nevyriausybinių organizacijų su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija. Tačiau šiemet sulaukėme žinios, kad, Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchai davė sutikimą „Neužmirštuolės“ akciją rengti ant Katedros varpinės. Mums tai – ženklas, kad Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchai, net ir žinodami apie politikų įžiebtą nesantaiką, kilusią mėginant įdiegti kosmopolitinį naujadarą vietoj mūsų trispalvės – švenčiausio valstybės gynėjų simbolio, – stojasi į vieną gretą su valdžios institucijomis, kurios savavališkai kėsinasi ir jaukia Lietuvos simbolinės erdvės integralumą. Tokias atrakcijas mes vertiname kaip papiktinimą ir supriešinimą – tyčiojamąsi ne tik iš sausio 13-ąją žuvusiųjų šeimų ir artimųjų, TV Centrą, Bokštą ir Parlamentą gynusių žmonių, bet ir iš tos Lietuvos katalikų bendruomenės dalies, kuri nenorėtų matyti ant pagrindinės Lietuvos šventovės sienų masonų simbolio.

1. Kadangi viešojoje erdvėje trūksta informacijos, mes prašytume Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchų paaiškinti, kokios organizacijos ar privatūs asmenys kreipėsi į Jus leidimo pasinaudoti Katedros varpinės pastatu akcijai „Neužmirštuolė“ ir koks asmuo bei kieno įgaliotas tokį leidimą jiems suteikė?

2. Pilietinė Tiesos.lt svetainė kreipiasi ir į Vilniaus miesto merą bei Tarybą klausdama, kieno vardu buvo prašoma leidimo surengti „Neužmirštuolės“ akciją ant Katedros varpinės sienos, su kuo iš Lietuvos Katalikų Bažnyčios hierarchų ši akcija buvo derinama? Ar klausimas buvo svarstytas Vilniaus miesto Taryboje, ar buvo balsuota, jei taip, kokie tokio balsavimo rezultatai?

3. Tiesos.lt svetainė kreipiasi ir į skaitytojus – geros valios bei sąžinės nepraradusius žmones – ragindama dalyvauti Laisvės gynėjų dienos paminėjimuose su trispalvėmis ir trispalvės, Gedimino stulpų ar Vyčio ženkliukais. Tegul neužmirštuolę segasi tie, kurie niekaip negali prisiminti, kur buvo Sausio 13-osios naktį.

Pagarbiai, Liudvikas Jakimavičius, s. Nijolė Sadūnaitė, Petras Plumpa, Ramutė Bingelienė, Laisvūnas Šopauskas, Arūnas Bingelis,

Aivaras Jurgilas, Irena Vasinauskaitė, Algimantas Končius, Albertas Špokas, Klemas Jankūnas, Ligija Tautkuvienė, kun. Vytautas Vaičiūnas, Juozas Valiušaitis, Stefa Tamoševičienė, Juozas Karsokas

Tiesos.lt

Redakcijos prierašas. Laisvėjimo metais, kai rinkomės į Vingio parką, stovėjome Baltijos kelyje, gynėme Vilniaus spaudos rūmus, parlamentą, Televiziją, Televizijos bokštą ar televizijos redakciją Kaune, radijo retransliatorių Sitkūnuose, mūsų nuostabi Trispalvė plevėsavo, nes ji – Lietuvos Laisvės, Nepriklausomos šalies simbolis. Su Trispalve, Lietuvos Vyčiu, Gedimino stulpais ir tautine daina iškovojome Laisvę, lankome žuvusiųjų kapus, padedame gėlių, uždegame žvakeles. Tai – ne akcija, tai – ilgaamžė padėkos diena tiems, kurie pasiaukojo vardan Lietuvos... Tai – ir įpareigojimas mums, likusiems, gyventi, saugoti jų atminimą. Lietuvių tautosakoje – išlikusiose liaudies dainose, padavimuose, legendose ar net pasakose – nesutiksite neužmirštuolės. Nezabudka (neužmirštuolė – išvertus iš rusų k.) sutinkama kaimynų dainose. Lietuvių yra rūta, lelijėlė, šalavijas, mėta. Sūduvių moterys nuostabias prijuostes išsiuvinėdavo tulpėmis, aukštaitės, dzūkės – katpėdėlėmis. Nėra jokios neužmirštuolės. Ji – dirbtinė, popierinė, ją siūlo išsikirpti „akcijai“... Tokia ar kitokia akcija – panieka žuvusiesiems, jų idealams, noras trinti istorinę Tautos atmintį. Kodėl paniekinama Trispalvė?! Ar pagalvojame, ką jaučia žuvusiųjų artimieji ar parlamento, Televizijos bokšto gynėjai? Gėda – juk išduodamas svarbiausias Laisvės simbolis – Trispalvė – ir siūlomas pakaitalas – žydras popieriukas. Trispalvę lietuviai išsaugojo Sibire, ji išliko išeivijoje. Ir tik su ja – visos šventės, minėjimai, demonstracijos. Gal dabar daliai valdančiųjų Trispalvė kaip ir tuomečiams komunistų vadovams 1988 metais tėra skuduras, prie kurio jie negalėjo kalbėti, todėl mielai keičiama į žydruolę? Bet kodėl tie, kurie vardan Trispalvės, Gedimino stulpų ar Vyčio atėjo į Sąjūdį, su juo – ir į Nepriklausomybę, iškeitė Laisvės simbolį į popieriuką?!

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Zigmas Vaišvila teigė, kad neužmirš sausio 13-osios nakties ir be dirbtinių simbolių. „Man nepatinka tai, kad neužmirštuolės brukamos kaip nesąmoningiems piliečiams. Ne tik šis ženkliukas, bet ir daugybė kitų veiksmų rodo, kad norime ištrinti visą mūsų istorinę praeitį. Ją vienija mūsų simboliai, o ne svetimi. Sąjūdis prasidėjo nuo Gediminaičių stulpų. Jei būtume Sąjūdį pradėję su kažkokia neužmirštuole, tai būtų pasukioję prie smilkinio su pirštu, ir tiek. Žmonės ramūs ir paprastai, jie sutrinka ir prisisega, nes jiems nepatogu atsisakyti. Šiemet jau pradėta prekiauti tuo simboliu ir tai viską pasako. Jei kas nors pasakys, kad mes taip remiame Lietuvos kariuomenę, aš priminsiu, kad tai yra Vokietijos didžiosios masonų ložės simbolis, kurį naudojo Hitleris vermachtui ginkluoti. Ar mums reikia tokių paralelių? Gegužės 9-osios Rusijos Pergalės diena taip pat minima su tuo simboliu. Kodėl reikia pakeisti Lietuvos simbolius? Neužmirštuolė – labai graži gėlytė, tačiau viskam yra savo vieta ir ji niekada nepakeis mūsų tautos simbolių. Neužmirškime darbais, o ne vieną kartą per metus prisisegę svetimą simbolį“, – piktinosi Z. Vaišvila.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija