2016 m. vasario 19 d.    
Nr. 7
(2174)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Prezidentūroje apdovanoti Nacionalinės premijos laureatai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
su Lietuvos nacionalinės kultūros
ir meno premijos laureatais

Antradienio popietę Prezidentūroje Vilniuje iškilmingai įteiktos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos. Jas atsiėmė aktorius Dainius Gavenonis, eseistė Giedra Radvilavičiūtė, skulptorius Vladas Urbanavičius, muzikologas Algirdas Jonas Ambrazas, vargonininkas Leopoldas Digrys, grafikė Janina Grasilda Žilytė. Premijų laureatais juos dar gruodį paskelbė Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija.

Įteikdama laureatams premijas prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad Vasario 16-oji savyje turi ypatingą – kūrybos – pradą. „Nepaprastos istorinės asmenybės, kurioms esame dėkingi už atkovotą mūsų valstybės nepriklausomybę, irgi buvo kūrėjai. Jie besąlygiškai tikėjo laisvos Lietuvos ateitimi. Jie ją kūrė. Ir dabar Lietuvos istoriją kuriame kasdien, visi drauge, – sakė Prezidentė. – Tačiau Jūsų – kultūros, meno pasaulio žmonių – indėlis ypatingas. Jūs turite dovaną matyti toliau, girdėti aiškiau, jausti giliau ir galite tuo dalytis su kitais. Jūsų kūryba – intensyvus darbas. Įkūnytos Jūsų mintys padeda mums aiškiau suvokti pasaulio visumą ir detales, įprasminti kasdienį gyvenimą ir istorijos vingius. Mums labai svarbi Jūsų asmeninė pozicija, atsispindinti Jūsų kūryboje. Ji provokuoja, verčia susimąstyti ir įsigilinti, diskutuoti ir – svarbiausia – taip pat pajusti įkvėpimo džiaugsmą. Lietuva dėkinga Jums už atkaklumą einant savo kūrybiniu keliu, už ištikimybę pašaukimui, už Jūsų kūrinius. Jų mums reikia dabar, jie – neabejoju – bus svarbūs ir ateityje. Nacionalinė premija yra dėkingumo išraiška už tai, kad Jūsų kūryboje visada buvo ir yra daug vietos Lietuvai, jos žmonėms, kad Jūsų darbai, tokie reikšmingi ir reikalingi mūsų visuomenei, yra matomi ir vertinami pasaulyje. Linkiu Jums daug kūrybinių jėgų, sveikatos ir ištvermės. Kad valstybės istorija, dabartinis gyvenimas teiktų idėjų ir įkvėpimo“.

D. Gavenonis premiją komisijos sprendimu gavo už šiuolaikinį teatrą kuriančią aktorinę kalbą, V. Urbanavičius – už minties ir formos darną skulptūroje, G. Radvilavičiūtė – už skvarbią visuomenės analizę ir eseistinių tekstų kokybę. Premija A. J. Ambrazui skirta už fundamentalius Lietuvos muzikos tyrimus, muzikas L. Digrys apdovanotas už Lietuvos vargonų mokyklos atgaivinimą ir plėtojimą, grafikė J. G. Žilytė įvertinta už aukštąją modernią kultūrą puoselėjančią dailę ir kultūrą vaikams.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų septynerių metų menininkų sukurtus kūrinius, premija taip pat gali būti skiriama už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną.

Nacionalinės premijos laureatai išrenkami ir paskelbiami gruodį, o premijas teikia prezidentė Vasario 16-osios proga.

Kasmet teikiamos ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kiekvienos jų dydis – 30 tūkst. 400 eurų.

Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija